Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τι (δεν) σημαίνει η συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, αλλά όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο πόλεμος συνεχίζεται κανονικά και με το... νόμο!

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), η Μοσάντ και τα... πάντα όλα, ενέκριναν το σχέδιο και η Χαμάς καλείται να απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, ενώ η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ξένους υπηκόους ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με αυτές τις χώρες.

Επιπλέον, η συμφωνία του 38μελούς ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού σε ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και προμήθεια φαρμάκων. Έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Τα νεότερα θα τα έχουμε από αύριο, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία, η οποία θα υλοποιείται όμως, χωρίς να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς πολλές φορές έχει αθετήσει συμφωνίες και στη συνέχεια το Ισραήλ γίνεται ακόμη πιο επιθετικό. Θετικά τα νέα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς όσο θα διαρκούν οι πολεμικές επιχειρήσεις, η Χαμάς μπορεί να κάνει πίσω και να ξαναγυρίσουμε στο ίδιο... γνώριμο σκηνικό της ισοπέδωσης! Σε κάθε περίπτωση, ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πιέζεται από την κοινή γνώμη για να οδηγήσει με ασφάλεια τους ομήρους στα σπίτια τους, αλλά και από τη Δύση, προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία, πριν η... αμυντική στάση του Ισραήλ κριθεί οριστικά ως επιθετική κίνηση ισοπέδωσης ή ακόμη και γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Δύσκολη η εξίσωση και πολύ λεπτές οι ισορροπίες...

Ο Ερντογάν την έχει... στημένη στον Νετανιάχου;

Η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από Ισραήλ και Χαμάς, έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Τουρκία, με... δάκτυλο Ερντογάν, θέλει να βάλει "τρικλοποδιά στον Νετανιάχου ή να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά του.

Σήμερα, θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Μποντρούμ της Τουρκίας, στα μικρασιατικά παράλια, 1.400 σκάφη, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τη Γάζα με... απειλητικές διαθέσεις, καθώς σκοπός τους είναι να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να προκαλέσουν πλήγμα στο εμπόριο του. Ο διοργανωτής της κίνησης δήλωσε χθες ότι 4.500 άτομα από 40 χώρες θα επιχειρήσουν να απενεργοποιήσουν τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για πολλές ημέρες. Πρόκειται για μία κίνηση που θα μπορούσε να αποτελεί... αιτία πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στα σκάφη θα είναι και 313 που θα έχουν ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές. Η νηοπομπή θα κάνει στάση στην Κύπρο, ενώ στα σκάφη θα επιβαίνουν γυναίκες και παιδιά!

Ο τύπος που σχεδίασε αυτήν την ακτιβιστική πράξη, είπε ορθά κοφτά ότι στόχος είναι η πρόκληση αναταραχής στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών για να επηρεαστεί το θαλάσσιο εμπόριο στο λιμάνι του Άσντοντ, ώστε να διακοπεί η προμήθεια αγαθών προς το Ισραήλ για μία εβδομάδα ή ακόμη και έως 10 μέρες. Αυτή η... τρέλα, θυμίζει την απόπειρα του πλοίου "Μαβί Μαρμαρά" τον Μάιο του 2010, όταν έγινε προσπάθεια παραβίασης της ζώνης αποκλεισμού, ενώ η Χαμάς ήλεγχε τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, αυτοί που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση αναχαιτίστηκαν από το Ισραηλινό Ναυτικό. Τώρα τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι όπως τότε, γιατί τα σκάφη που θα πλεύσουν στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας θα φέρουν σημαίες των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ρωσίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών. Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι πολυτελή σκάφη θα ενταχθούν επίσης στο εγχείρημα και οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια για να συμμετάσχουν.

Οι συμμετέχοντες έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοϊας και δεν θα έχουν κανένα όπλο, για να μη δώσουν στο Ισραήλ το... πάτημα για επέμβαση. Μάλιστα, ο διοργανωτής αναφέρει ότι από τη στιγμή που τα σκάφη θα εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Γάζας, οι Ισραηλινές δυνάμεις μπορούν να τα ψάξουν ή να τα ρυμουλκήσουν στα λιμάνια και να επιβάλλουν πρόστιμο! Ωστόσο, δεν προβλέπεται έφοδος στη νηοπομπή στα διεθνή ύδατα. Μάλιστα, προειδοποιεί το Ισραήλ να μη διανοηθεί να κάνει... ρεσάλτο σε μια ειρηνική νηοπομπή, γιατί θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Πάντως, αν νομίζουν οι διοργανωτές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα ψάξουν εξονυχιστικά τα σκάφη για αυτά που μεταφέρουν, μάλλον ματαιοπονούν.

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους είναι μια πράξη υψηλού συμβολισμού. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι στο 2010, με την υπόθεση του "Μαβί Μαρμαρά", οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά του πλοίου, σκοτώνοντας 10 ακτιβιστές και τραυματίζοντας άλλους 60. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι ακτιβιστές, τι εντολές έχουν πάρει από αυτούς που τις έχουν δώσει και κυρίως πώς θα αντιδράσει ο Νετανιάχου. Ο κίνδυνος να γίνει κάποια... στραβή, η οποία θα μπορούσε να βάλει στο παιχνίδι τους Τούρκους (έχουν απειλήσει ανοικτά το Ισραήλ ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι εκεί με στρατιωτικές δυνάμεις...), είναι πολύ μεγάλος. Ένα... μπαμ μπορεί να ανοίξει νέο μέτωπο και ταυτόχρονα τον Ασκό του Αιόλου. Case study για κυβερνήσεις και αγορές, η κίνηση αυτή και κυρίως η αντίδραση του Νετανιάχου. Αναμένουμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...