Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Τι είναι ο ΦΠΑ;

Ανοίγεις για 1η φορά επιχείρηση και δεν  καταλαβαίνεις τι είναι ο ΦΠΑ, τι εξυπηρετεί και πως σε επηρεάζει; Λογικό. Κανείς μας δεν διδάχθηκε σε σχολείο ή πανεπιστήμιο την έννοια του επιχειρείν και βασικές έννοιες που μπορούν να υποστηρίξουν την 1η επιχειρηματική πρωτοβουλία κάποιου.
Το κράτος εισπράττει χρήματα για να πληρώσει τους ιατρούς , τους δασκάλους, να φτιάξει δρόμους κτλ. Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι να το κάνει αυτό, άμεσα και έμμεσα. Οι άμεσοι φόροι εισπράττονται από το κράτος στην πηγή. Οι έμμεσοι φόροι εισπράττονται κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προιόνκαι υπηρεσίες

Όταν στην ετήσια φορολογική δήλωση βγαίνει να πληρώσεις φόρο, αυτός είναι ένας άμεσος φόρος και τρόπος του κράτους να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται.Όταν πηγαίνεις σε ένα κατάστημα να αγοράσεις γραφική ύλη ή/και έναν υπολογιστή, πληρώνεις την αξία των υπηρεσιών συν το ΦΠΑπ.χ: 30€ συν ΦΠΑ  (30*24%=7,2€), δηλαδή σύνολο 37,20€. Το κατάστημα κρατάει τα 30€, τα υπόλοιπα τα αποδίδει στο κράτος. Έτσι ακριβώς γίνεται και στην δική σου επιχείριση. Αυτός είναι ο έμμεσος τρόπος συλλογής φόρων.

Επομένως είναι σημαντικό να κοστολογήσεις τις υπηρεσίες/προϊόντα σου και μετά να προσθέσεις τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Στο τέλος του μήνα / 3μηνου που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ, εκεί στην πραγματικότητα υπολογίζεται πόσο ΦΠΑ έχεις εσύ ήδη δώσει μέσα από τα διάφορα έξοδά σου και πόσο έχεις εισπράξει από τις πωλήσεις σου, τη διαφορά τη δίνεις στο κράτος, η έκφραση είναι ‘χρεωστικός στο ΦΠΑ’. Εάν η έχεις δώσει περισσότερα τότε είσαι ‘πιστωτικός’, και το ποσό αυτό συμψηφίζεται με την επόμενη φορά συνήθως. 

Στην πραγματικότητα η κάθε επιχείρηση κάνει τον “εισπράκτορα”.Αυτός είναι ο ρόλος του ΦΠΑ και ο τρόπος που επηρεάζει εσένα ως επαγγελματία. Είναι σημαντικό να το διαχωρίσουμε από το σύνολο των εξόδων, ο ΦΠΑ δεν είναι έξοδο, το έχεις ήδη εισπράξει. Επίσης υπάρχουν έξοδα που δεν έχουν ΦΠΑ, αλλά είναι έξοδα, πχ ενοίκιο, σεμινάρια.

Δυστυχώς πολλοί νέοι επαγγελματίες μπερδεύονται και οι τιμές που λένε στους πελάτες, δεν έχουν σκεφτεί τον ΦΠΑ και ότι ένα μέρος πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα να εισπράττουν, ζητάνε όπως στο παράδειγμα 30€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αντί 37,2€ και άρα το πραγματικό έσοδο είναι 24,20€ (30/1,24) και καταλήγει με αυτό τον τρόπο να έχει ζημίες και η επιχείρηση να μην πηγαίνει καλά. Καθώς η τιμολόγηση δεν έχει γίνει σωστά. Συμβουλή: προσδιόρισε ποια είναι η πραγματική αξία του προϊόντος/υπηρεσίας και μετά πρόσθεσε τον ΦΠΑ.

 

www.logistismou.gr 

 

Η Τόνια Τσιρογιάννη είναι Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups, accredited by ICF
+302114094901
www.stellarlight.gr 
Linkedin Profile: Tonia Tsirogianni

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...