Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τι γυρεύει άνθρωπος του Πούτιν στην Άγκυρα;

Με μεγάλη έκπληξη, Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαπίστωσαν ότι στενό πρόσωπο του περιβάλλοντος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πηγαινοέρχεται στην Άγκυρα...

«Είναι προφανές ότι τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία και το ερώτημα είναι ποιο μέλλον έχει η Αρμενία στην περιοχή». Την παρατήρηση αυτή μας διατύπωσε ο συνάδελφος Μπουράκ Μπερκντίλ, πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει μπει για καλά στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Και τούτο διότι, ο δημοσιογράφος, με πολύ πειστικά στοιχεία έφερε στο προσκήνιο το παιγνίδι εξαπάτησης της Δύσης που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζιπ Ταγιπ Ερντογάν παίζει, έως ότου αποφασίσει ποτέ τελικά θα φύγει από την Ατλαντική Συμμαχία για να πάρει ηγετικό ρόλο στον σχηματισμό ενός ευρασιατικού ΝΑΤΟ.

Επειδή ο Ερντογάν χρειάζεται δυτικό χρήμα για να αποφύγει μια  οικονομική καταστροφή της Τουρκίας, συνεχώς προσποιείται ότι οι κινήσεις του με τη Ρωσία είναι εξισορροπητικές, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο Τούρκος πρόεδρος «οραματίζεται» ηγετικό ρόλο στην Ευρασία χέρι – χέρι με τον Πούτιν και άλλους ισλαμιστές ηγέτες, τονίζει ένας σημαντικός Ευρωπαίος διπλωμάτης. 

Από την πλευρά του, ο Μπουράκ Μπελκντίλ, στον ιστότοπο Gatestone αναφέρει τα εξής ενδιαφέρονται: 
«Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Σότσι, οι Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν στενή ενεργειακή συνεργασία όχι μόνο σε αγωγούς.

Η Ρωσία κατασκευάζει και θα κατέχει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακουγιού στις ακτές της Μεσογείου. Όμως, οι δύο ηγέτες, πρόσφατα συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα δεύτερο ρωσικό πυρηνικό σταθμό, που σχεδιάζεται για τη Σινώπη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα δε ενισχύουν και την εμπορική τους συνεργασία. 

To 2022, οι ρωσικές εξαγωγές στην Τουρκία έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας. Το 2021, η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά την Κίνα, με εξαγωγές αξίας 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν από 10 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 19 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία παρείχε το 41% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας το 2022. Η ενεργειακή εποπτική αρχή της Τουρκίας είπε ότι τον Μάιο-Ιούνιο του 2023, το μερίδιο πετρελαίου της Ρωσίας οι εισαγωγές έφτασαν το 50%. Επίσης το 2022, η Ρωσία προμήθευε επίσης το 39% του φυσικού αερίου της Τουρκίας. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας.

Ακόμα πέντε εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2022. Ο επικεφαλής του συνδικάτου τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, Ερντάλ Ερέν, τονίζει ότι οι τουρκικές εταιρείες κατέχουν 18 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο ρωσικό κατασκευαστικό χαρτοφυλάκιό τους.

Οι οικονομικές και εμπορικές διασυνδέσεις Ρωσίας και Τουρκίας δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων άνθρακας που παράγεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που κατέχονται από τη Ρωσία, εξήχθη φέτος στην Τουρκία, μέλος του NATO, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις περιοχές έφτασαν στην Τουρκία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά στοιχεία επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια από τις χώρες που παραβαίνουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες για την επισκευή σκαφών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών αγαθών και τη βοήθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις....».

«...Η Τουρκία σε  μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα είναι ένα καυτό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς δεν αποτιμάται στις σωστές διαστάσεις του...», τονίζει ένας Γάλλος διπλωμάτης στην Άγκυρα, που φοβάται ότι η Μεσόγειος γενικά έχει μπει για καλά σε εποχή σοβαρών αναταράξεων. Αναταράξεις που θα επηρεάσουν εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...