Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Οι αγορές, η κατάρρευση του πετρελαίου και γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι επιπέδου... G7

Η χθεσινή ημέρα στις αγορές θύμισε περισσότερο τεχνική αντίδραση και λιγότερο ανοδική κίνηση που ενσωματώνει κάποιους θετικούς καταλύτες.

Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street αλλά και στην Ευρώπη ανέκαμψαν ελαφρώς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια υπό τον φόβο να ξεφύγουν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια παγκοσμίως. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χθες, ήταν σαν να ξεκινούσε την πρώτη συνεδρίαση του... νέου έτους! Έχουν χαθεί όλα τα κέρδη από την αρχή του 2023 και χθες απλά έγινε μια επανεκκίνηση. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ζημιάς που έχει γίνει από την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έχει συμπαρασύρει τα επιτόκια και έχει καταστήσει αισθητές τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η οριακά θετική αντίδραση των χρηματιστηρίων δεν αποτυπώνει κάποια αλλαγή του σκηνικού, ενώ την ίδια στιγμή, ως ενθαρρυντική μπορεί να εκληφθεί η μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Το brent υποχώρησε αισθητά προς τα 86 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες άνω του 5%, δίνοντας μια πρώτη νότα αισιοδοξίας, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πληθωριστικής απειλής. Ωστόσο, η πτώση αυτή πρέπει να έχει και συνέχεια, αν και αυτό θα το καθορίσουν ο ΟΠΕΚ και ο Πούτιν, οι οποίοι έχουν "αφαιρέσει" από την ημερήσια παραγωγή πάνω από 3,5 εκατομμύρια βαρέλια. Όμως, με την τακτική που ακολουθούν και με την ταχεία διείσδυση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μπορεί να μείνουν στο τέλος με το... βαρέλι στο χέρι!

Χαμός στην αγορά ομολόγων με "κερδισμένη" την... Ελλάδα!

Η κατάσταση... έκτακτης ανάγκης στα επιτόκια αποτυπώνεται στο σκέλος της χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους των χωρών, καθώς τα αυξημένα επιτόκια πλήττουν τα ομόλογα και επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει εκτοξεύσει το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 4,8%, ενώ η ήπια ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η Γερμανική οικονομία έχει ωθήσει το αντίστοιχο δεκαετές στο 3%! Η Μεγάλη Βρετανία μετά από δεκαετίες αντιμετωπίζει θέμα με την αναχρηματοδότηση του χρέους, καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς κινείται κοντά στο 5%, ενώ το αντίστοιχο Ιταλικό στο 4,90%.

Πού βρίσκεται το Ελληνικό δεκαετές; Στο 4,50%!!! Βέβαια, το έχουμε γράψει πολλές φορές από τη στήλη, ότι το χρέος των τριών χωρών του G-7, δηλαδή, ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας είναι διαπραγματεύσιμο στο 100% στις διεθνείς αγορές, ενώ το Ελληνικό μόλις και μετά βίας φτάνει το 15%. Ωστόσο, ακόμη και μετά από μια τέτοια στρέβλωση, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερες προοπτικές δανεισμού από τρεις χώρες του G-7, ενώ έχει και περιορισμένες δανειακές ανάγκες. Για την ακρίβεια, η εξάρτηση μας από τα δανεικά των αγορών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα... ever! Επιπλέον, το spread, δηλαδή, η διαφορά του από το Γερμανικό 10ετές κινείται στη μιάμιση εκατοστιαία μονάδα! Δεν είναι και λίγα όλα τα παραπάνω. Πριν από μερικά χρόνια, η Ελλάδα αποτελούσε τον πονοκέφαλο και τον εφιάλτη των υπολοίπων οικονομιών του πλανήτη. Τώρα, ο Μητσοτάκης πονοκεφαλιάζει με την κατάσταση στις πλέον αναπτυγμένες οικονομίες και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα! Πώς αλλάζουν οι καιροί...

 Αναζήτηση πορείας στο Χ.Α.

Στην αγορά δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα σχετικά με την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το προσεχές διάστημα, η οποία φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των υπολοίπων χρηματιστηρίων.

Οι πιθανότητες για κίνηση πάνω από τις 1.400 μονάδες δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες στην παρούσα συγκυρία, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε τροχιά επενδυτικής βαθμίδας. Κάποιοι θεωρούν ότι βαδίζοντας προς το κλείσιμο του έτους, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 1.000 μονάδες, ως αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και ως συνέπεια μιας εντεινόμενης αναταραχής στις αγορές ομολόγων. Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι τόσο φιλικό και η έλευση "ώριμων" κεφαλαίων από μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς στην Ελληνική οικονομία, δεν είναι και και τόσο... απλή υπόθεση. Άλλωστε, όταν τα χαρτοφυλάκια έχουν βάλει ως στόχο να περιορίσουν την έκθεση τους στο ρίσκο, είναι προφανές ότι το τελευταίο πράγμα που θα εξετάσουν, είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα! Τουλάχιστον στην παρούσα φάση...

Χθες, το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίστηκε αδύναμο, παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με σημαντικά κέρδη και προσπάθησαν να σώσουν την... τιμή του! Το κλείσιμο στις 1.170 μονάδες δείχνει μια τεχνικά επιβαρυμένη εικόνα στην αγορά, καθώς αυτήν την περίοδο η βασική επιλογή συνίσταται στην αποφυγή μεγαλύτερου ρίσκου, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας. Το ντεμπούτο της Optima Bank ίσως να μην ήταν το αναμενόμενο, καθώς η μετοχή της πρώτης τράπεζας που μπήκε στο Χ.Α. μέσα στον 21ο αιώνα(!!!), άνοιξε με απώλειες, τις οποίες στη συνέχεια μάζεψε για να κλείσει... αξιοπρεπώς στην τιμή εισαγωγής της.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς και Eurobank (άνω του 4%) και με μικρότερα (λιγότερο από 2%) οι Aegean, Εθνική, Alpha bank και ΔΕΗ. Παρά ταύτα, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν καταλυτικά την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,14%. Βαρίδια, λόγω των απωλειών (έστω και περιορισμένων) αποτέλεσαν οι μετοχές των Mytilineos, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Lamda Development, Motor Oil, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 114,5 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση το βαρόμετρο των χρηματιστηριακών εξελίξεων είναι η πορεία των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας κακός μήνας (ως είθισται στις περισσότερες περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαετίες) και τώρα "ζωγραφίζονται" οι προσδοκίες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...