Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι «ψήνεται» στην Ε.Ε. για το αγροτικό πρόβλημα

Στις αγορές υπάρχει ηρεμία και όλοι περιμένουν τα στοιχεία του πληθωρισμού Φεβρουαρίου για να δουν προς τα πού πάει το... καράβι, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης σε σχέση με την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση του επιτοκίου του ευρώ στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου, δηλαδή τρεις μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Θέλει να δώσει ένα ευρύτερη μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του υψηλού κόστους δανεισμού και επιστρέφει σε πιο ήρεμα... νερά. Όσο θα μειώνονται τα επιτόκια, τόσο θα επιταχύνεται η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή της παλαιστινιακής κυβέρνησης από τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, παραπέμπει στην έναρξη ενός νέου κύκλου επαφών και συνεννοήσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, για να τελειώσει το... πανηγύρι με τη Χαμάς και να μπει τέλος στην αιματοχυσία με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων. Τα μηνύματα από αυτό το μέτωπο είναι λίγο πιο θετικά και μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Εξάλλου, η επιχείρηση «Ασπίδες» για την αντιμετώπιση των Χούθι στην Υεμένη, εισέρχεται σε νέα φάση. Η Ελλάδα έστειλε χθες φρεγάτα για να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη, που θα βάλει φρένο στην... τρέλα αυτών των τύπων, οι οποίοι χθες ανατίναξαν υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη! Αν δεν τελειώσει η διεθνής κοινότητα με αυτούς τους τρομοκράτες, τότε κάθε μέρα θα βλέπουμε και νέα επεισόδια, τα οποία θα κοστίζουν παραπάνω στην τσέπη μας. Χωρίς ξεκαθάρισμα της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αβεβαιότητες θα εξακολουθήσουν να είναι πολλές και το κόστος θα μεγαλώνει.  Το κλίμα στις αγορές εξακολουθεί να είναι θετικό και οι επενδυτές δεν το βάζουν κάτω... 

Το αγροτικό πρόβλημα «καίει» τους πάντες

Χθες στις Βρυξέλλες έγινε το... έλα να δεις, καθώς, πάνω από 1.000 τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το σημείο όπου γινόταν η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της Ένωσης.

Η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική γιατί άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας. Οι Ευρωπαίοι άργησαν γιατί η κάθε κυβέρνηση έπρεπε να διαμορφώσει το δικό της σχέδιο προτάσεων. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα, αλλά και ανταγωνισμοί, οπότε, η συνεννόηση των αξιωματούχων 27 κρατών δεν είναι και μια τόσο... εύκολη υπόθεση.

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων της ελληνικής πλευράς έγινε αποδεκτή από τους Ευρωπαίους. Όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Βλέπετε έρχονται οι Ευρωεκλογές και το πράγμα έχει... ξεχειλώσει. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι δεδομένη και οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι... βούτυρο στο ψωμί! Στην Ευρώπη, ίσως πολλές χώρες άργησαν να καταλάβουν το μήνυμα των κινητοποιήσεων των αγροτών και τώρα, πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Ουσιαστικά η Ευρώπη γυρίζει πίσω και δεν προχωρά σε μια γενναία "πράσινη" μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα, καθώς οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Για λόγους... ανωτέρας βίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τρέχουν τώρα... καταϊδρωμένες για να βρουν λύσεις σχετικά με τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μη σημειωθούν... παρατράγουδα μετά τις Ευρωεκλογές. Άλλωστε, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό. 

Ο χρόνος κυλάει εις βάρος όλων. Οι αγρότες περιμένουν αποτελέσματα και ετοιμάζονται να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στην κάλπη, ενώ οι χώρες-μέλη στέλνουν το μήνυμα προς αυτούς ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν, θα έρθουν οπωσδήποτε τα θετικά αποτελέσματα.
Μέσα, στις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση. Στη συνέχεια η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οπία θα κάνει την αναθεώρηση πριν τις Ευρωεκλογές και σε έκτακτη σύνοδο κορυφής θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Άντε και με το καλό...

Ή τώρα ή ποτέ για την Ουκρανία

Στη Σύνοδο για το Ουκρανικό που διεξήχθη στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, τέθηκαν επί τάπητος τα τελευταία δεδομένα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο, δεν τίθεται θέμα αποστολή στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς... τρελό για πολλούς λόγους. Και ενόψει εκλογών αλλά και υπό τον φόβο να επεκταθεί ο πόλεμος παντού! Η Ευρώπη θα συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με τις ΗΠΑ. Ποιος είναι ο στόχος; Να στριμωχτεί ακόμη περισσότερο ο Πούτιν και να βρεθεί σε δυσχερή θέση έως το τέλος του έτους. Γιατί έως το τέλος του έτους; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ και να ξαναγραφτούν τα πάντα από την αρχή. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, τότε θα... τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. Ίσως όμως, όλα αυτά να είναι και απλές... διαδόσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ουκρανία θέλει νέο σχέδιο μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας για να στριμώξει τους Ρώσους. Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά ο στόχος για να περιθωριοποιηθεί ο Πούτιν αποτελεί μονόδρομο. Είναι η τελευταία ελπίδα για να μπει τέλος στα σχέδια αυτού του εγκληματία, οι πράξεις του οποίου οδήγησαν σε μεγάλες ανατροπές της ζωής και της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. 
Και υπάρχουν τόσα εκατομμύρια κορόιδα εντός ευρωπαϊκού εδάφους, τα οποία τον υποστηρίζουν. Υποστηρίζουν δηλαδή τον άνθρωπο που τους έκανε δυσκολότερη τη ζωή. Τι να πει κανείς...

Δημοσιονομική ισορροπία και πακέτο παροχών

Τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού έδειξαν ότι τον Ιανουάριο επιτεύχθηκε το 50% του στόχου που έχει τεθεί για ολόκληρη τη χρονιά στο πρωτογενές πλεόνασμα!
Βέβαια, πολλά από τα έσοδα του Ιανουαρίου περνούν στην προηγούμενη χρήση, ενώ και ο Φεβρουάριος αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη δημοσιονομική σταθεροποίηση. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,282 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,118 δισ. ευρώ, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πλεόνασμα 1,093 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 82 εκατ. ευρώ. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα και με δεδομένο ότι τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί η θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι με το... καλημέρα, ο "κουμπαράς" θα έχει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για παροχές.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετράει... ευρώ ευρώ για να ξέρει ποια είναι τα περιθώρια για να ενισχύσει συγκεκριμένες κατηγορίες που τα φέρνουν πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους και είναι σίγουρο ότι το Πάσχα θα μοιραστεί και πάλι πολύ χρήμα. Ο τουρισμός θα φέρει φέτος πάνω από 6 δισ. ευρώ, οπότε εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους, θα υπάρχει και πάλι διαθέσιμος «κουμπαράς» για να ενισχυθούν ευάλωτοι. Δημοσιονομικά και μακροοικονομικά τα πράγματα πάνε... πρίμα. 
Και ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί στο τέλος του έτους και λεφτά για μοίρασμα θα υπάρχουν!

Τι θα γίνει με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Περίπου 90.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εγκλωβιστεί εδώ και χρόνια στα πανάκριβα δάνεια με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, όπου πήγαν για να εξοικονομήσουν χρήματα και βγήκαν... κουρεμένοι!

Κατά καιρούς, διάφοροι δικηγόροι έχουν φέρει το θέμα στη δημοσιότητα και απελπισμένοι δανειολήπτες πίστεψαν ότι κάτι καλό θα γίνει στην περίπτωση τους, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. 

Οι τράπεζες έχουν αγοράσει αυτά τα δάνεια και δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν. Ή, σύμφωνα με το νεότερο σενάριο, είναι διατεθειμένες να χάσουν... λίγα, τώρα που έχουν φτιάξει οι ισολογισμοί τους.

Χθες, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί τις δικαστικές διαδικασίες, ώστε να παρέμβει όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες. 

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει εκδώσει απορριπτική απόφαση για δανειολήπτρια η οποία έκανε αίτηση αναίρεσης κατά τράπεζας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι υπάρχουν τρεις διαδικασίες αναίρεσης κατά των άλλων τραπεζών, δύο εκ των οποίων έχουν αναβληθεί, ενώ μία θα εκδικαστεί μέσα στον Μάρτιο. 

"Είναι προφανές ότι, αλλιώς μπορούμε να κινηθούμε όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, κι αλλιώς τώρα" τόνισε ο κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι όπου υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες, αυτές έγιναν σε συνέχεια θετικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων άλλων χωρών, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ένα θέμα που ήταν περίπου... ξεχασμένο ή και... χαμένο στη λήθη, δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα και αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις. Τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν περάσει σε άλλη φάση, αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...