Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι βλέπει η JP Morgan για τις αγορές με φόντο και τα στοιχήματα για τις αμερικανικές Εκλογές

Οι αγορές έχουν μπροστά τους πολλά καλά αλλά και κακά σενάρια για να επεξεργαστούν και ανάλογα με τα γεγονότα να προσαρμόσουν τη στρατηγική και την τακτική τους.

Τα δύο πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα, διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο. Ο Πούτιν δεν... καταθέτει τα όπλα και στο Ισραήλ ο Νετανιάχου θέλει να τελειώσει τη δουλειά με την εκκαθάριση της Χαμάς σκορπώντας ωστόσο τον θάνατο στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Είναι το σημείο όπου η "νόμιμη άμυνα" μπορεί να μετατραπεί σε "αναίτια επίθεση" και να γυρίσει τούμπα το γεωπολιτικό παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εξοπλίζονται γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στηριχθούν και στις δικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση του Πούτιν. Ιδίως, αν στις ΗΠΑ εκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Το σενάριο αυτό θα καθορίσει σε πολλά επίπεδα τις εξελίξεις. Αν φανεί ότι κερδίζει ο Τραμπ τον Μπάιντεν, τότε τα σύννεφα στις αγορές θα αρχίσουν να πυκνώνουν. Αν οι Δημοκρατικοί κατεβάσουν άλλον υποψήφιο στη θέση του γερασμένου Μπάιντεν, μπορεί να συμβεί το ίδιο, αλλά διατηρήσει την ισορροπία, αποκλείοντας τον Τραμπ από την εξουσία. Επιπλέον, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχει το ενδεχόμενο καταδίκης του Τραμπ, οπότε μπορεί να κλείσει ο δρόμος προς την εξουσία.

Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από την JP Morgan για τις αμερικανικές εκλογές και τις επιπτώσεις στις αγορές. Σύμφωνα με τον τραπεζικό κολοσσό, οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν ένα επιπλέον κίνδυνο για τη φετινή χρονιά, πέραν των ανατροπών στο παγκόσμιο εμπόριο, στα γεωπολιτικά και τον πληθωρισμό. Πολλοί πελάτες ρωτούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών στις αγορές, αλλά και για το πώς συμπεριφέρονται σήμερα οι αγορές με φόντο τις αμερικανικές Εκλογές.

Η JP Morgan στην ανάλυση της μας γυρίζει 7 χρόνια πίσω (και κάτι... ψιλά), στο Νοέμβριο του 2016, όπου οι αναλύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανατροπή και ήττα της εκλεκτής των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, από τον εκλεκτό των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια, από το 2016 έχουν αλλάξει πάρα πολλά, καθώς μεσολάβησαν η πανδημία, η ρωσική εισβολή, η επιστολική ψήφος. Ο Τραμπ μεταξύ άλλων, έχασε και για τις ασυναρτησίες που έλεγε για την πανδημία.

Αυτή τη στιγμή, οι αγορές βρίσκονται σε μια τροχιά συνεχούς ανόδου, ως αποτέλεσμα της συμπίεσης του πληθωρισμού και τη αντίστροφης πορείας για την πτώση των επιτοκίων. Η JP Morgan αναφέρει ότι με βάση την ιστορική ανάλυση, υπάρχει αυξημένο πλεονέκτημα 1%-2% για να κερδίσει τις εκλογές αυτός που βρίσκεται στην εξουσία και 3%-5%, αν οι εξελίξεις στις αγορές και την οικονομία ήταν θετικές κατά το προηγούμενο έτος.

Από την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζες προκύπτει ότι αν τους προσεχείς μήνες, η οικονομία και το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ συνεχίσουν να... ίπτανται, τότε το προβάδισμα είναι ξεκάθαρα υπέρ του Μπάιντεν. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση των αγορών και για τον λόγο αυτό, η JP Morgan επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει πιθανώς καμία ανοδική τάση της αγοράς που να σχετίζεται με το αποτέλεσμα, είτε είναι επικράτηση της υφιστάμενης ηγεσίας (status quo), είτε αυξημένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με το παγκόσμιο εμπόριο και τις γεωπολιτικές ή εγχώριες εντάσεις". Με βάση τα παραπάνω, η JP Morgan κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία από τις πλέον υποτιμημένες πηγές κινδύνου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως, για όσους ανησυχούν από τώρα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η JP Morgan επικαλείται το... στοίχημα για να δώσει μια εικόνα στους επενδυτές.

Σημειώνει ότι οι αγορές στοιχημάτων είναι πιο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα στο 74% των περιπτώσεων, υπερέχοντας σημαντικά έναντι των δημοσκοπήσεων, όταν η πρόβλεψη γίνεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 100 ημερών από την ημέρα διενέργειας των εκλογών. 

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές εταιρείες για τις αμερικανικές εκλογές; Βλέπουν ελαφρύ προβάδισμα του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν, αλλά βλέπουν και... θολό τοπίο εφόσον ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ αποσυρθεί. Έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό μέχρι να σημάνει συναγερμός για τις αμερικανικές εκλογές, ωστόσο, με τόσα ανοικτά γεωπολιτικά μέτωπα, όλοι θα είναι στην τσίτα.

Σε φόρμα η ελληνική οικονομία, αλλά...

Στις 6 Ιουνίου έχουμε τις Ευρωεκλογές και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει όσο γίνεται περισσότερο τις "τρύπες" που έχουν ανοίξει στο εκλογικό σώμα και την αφορούν άμεσα.

Οι διεθνείς οίκοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, ο τουρισμός θα καλπάσει και φέτος, τα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα έρχονται... σωρηδόν και το κλίμα στη χώρα μας είναι το πλέον κατάλληλο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, κάνοντας μια σύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τα προαναφερόμενα για τις αμερικανικές εκλογές, ίσως κάποιοι υποψήφιοι επενδυτές να κάνουν... πίσω και να περιμένουν ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για να προχωρήσει σε κάποιες στοχευμένες παροχές πριν τις Ευρωεκλογές και ευελπιστεί σε περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών προοπτικών, λόγω και της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι, έτσι και ο Μητσοτάκης, ανησυχεί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Μια εκλογή Τραμπ αναμένεται να αλλάξει αρκετές από τις επιλογές της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης και δεν ξέρουμε πώς όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα. Με ανοικτό τον πόλεμο των Ρώσων στην Ουκρανία και με την Ευρώπη να βρίσκεται υπό απειλή, αν εκλεγεί ο Τραμπ και εγκαταλειφθεί η Γηραιά Ήπειρος στην... τύχη της, τότε αυτό θα προκαλέσει συστημικό ντόμινο, το οποίο θα αγγίξει και την Ελλάδα.

Όλες οι ενδείξεις για το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας είναι θετικές. Το μόνο που μπορεί να γυρίσει τούμπα τα πράγματα είναι ένα πολιτικό "ατύχημα" στις ΗΠΑ, όχι σε επίπεδο προεξόφλησης, αλλά σε επίπεδο πραγματικών επιλογών, γεγονότων και αποτελεσμάτων. 

Οι αγορές έχουν πολλούς μήνες μπροστά τους για να κάνουν... παιχνίδι, χωρίς να λαμβάνουν και τόσο πολύ υπόψιν στους σχεδιασμούς τους, το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ. Οι κάλπες του Νοεμβρίου είναι κρίσιμες, όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους Ευρωπαίους. Οι... στοιχηματικές εταιρείες είναι αυτές που θα καθορίσουν το momentum στις αγορές, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ο Θεός βοηθός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...