Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τι σημαίνει η συμφωνία... μεγατόνων μεταξύ ΔΕΗ - Mytilineos

Το στρατηγικό deal πολλών... μεγατόνων που ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ η ΔΕΗ και ο Mytilineos για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους 2 δισ. ευρώ, δεν είναι μια απλή επιχειρηματική συμφωνία δύο πολύ ισχυρών "παικτών", αλλά μια συμφωνία με εξόχως ευρύτερες διαστάσεις.

Το "ζουμί" της συμφωνίας είναι ότι ο Μυτιληναίος θα κατασκευάζει έργα ΑΠΕ και η ΔΕΗ θα τα αγοράζει. Τα έργα αυτά δεν βρίσκονται σε κάποιες ελληνικές... πεδιάδες ή... βουνοκορφές. Πρόκειται για 90 φωτοβολταϊκά projects της Mytilineos σε τέσσερις χώρες, πολύ υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος. Μιλάμε για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 2.000 Μεγαβάτ σε Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία. Στην Ιταλία θα αναπτυχθούν projects ισχύος 503 Μεγαβάτ, στη Ρουμανία 516 Μεγαβάτ, στη Βουλγαρία 500 Μεγαβάτ και στην Κροατία 445 Μεγαβάτ.

Οι δύο ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, καθώς το Δημόσιο έχει ζωτικής σημασίας συμφέροντα μετοχικού και διοικητικού χαρακτήρα στη ΔΕΗ, βάζουν τις βάσεις για να μετατρέψουν την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε καταλύτες της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ειδικά για τη Mytilineos, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη αποτελεί την πρώτη δύναμη στην Ευρώπη στον βωξίτη, απ΄ όπου θα παραχθεί το γάλλιο, το οποίο εισάγει η Ευρώπη από την Κίνα για να το αξιοποιήσει σε πολύ κρίσιμες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η Mytilineos λοιπόν, αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσης τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών. Ποιο είναι το συστατικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας; Μα, η εμπειρία της Mytilineos στην υλοποίηση σύνθετων έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, η οποία αποτέλεσε τον καταλύτη για την εμπιστοσύνη της ΔΕΗ, ώστε οι δύο όμιλοι να συνεργαστούν. Είναι μια συμφωνία που δεν έχει μόνο επιχειρηματικό αποτύπωμα, αποτελώντας ταυτόχρονα υποθήκη για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο ομίλων. Είναι μια συμφωνία με ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης.

Τι σημαίνει όμως ξεχωριστά η συμφωνία για κάθε όμιλο; Για τη ΔΕΗ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα στην επενδυτική κοινότητα για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια. Με την συμφωνία αυτή, ο Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από τη Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία. Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ 8,9 Γιγαβάτ από ΑΠΕ το 2026.

Για τον Όμιλο Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables (Ανανεώσιμες) για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 Mεγαβάτ και με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου ο όμιλος που έχει "χτίσει" ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων την διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables.

Αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Mytilineos, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 Γιγαβάτ, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της στη γειτονική χώρα με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος "Η συμφωνία δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σταδιακή προσθήκη των νέων έργων στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, σε νέες χώρες, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, μας δίνει νέες δυνατότητες μόχλευσης στο συνολικό μας πλάνο δημιουργίας ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή. Η εμπειρία της Mytilineos σε σύνθετα έργα ΑΠΕ και οι προηγούμενες επιτυχημένες συνεργασίες είναι η εγγύηση για την άρτια και έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας".

Όπως επισήμανε ο Energy Chief Executive Director της Mytilineos, Γιάννης Καλαφατάς, "πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων "πράσινης" ενέργειας, μάλιστα διεθνώς, δείχνοντας τις δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και να είναι καταλύτες της δυναμικής αυτής, για ένα βιώσιμο "πράσινο" μέλλον".

Οι δύο όμιλοι ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια τους και αποδεικνύουν στην πράξη, πόσο σημαντικές μονάδες αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΔΕΗ και η Mytilineos αποτελούν εθνικά assets με πανευρωπαϊκές προεκτάσεις, ενώ κάνουν τζίρο ίσο με το 4% του ΑΕΠ. Ειδικά για τη ΔΕΗ, καλό είναι να θυμηθούμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και την κατάρρευση, ενώ τώρα παίζει καταλυτικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις, εντός και εκτός συνόρων. Και τα καλύτερα έρχονται...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...