Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία και το ηχηρό μήνυμα

Στην Ολλανδία ο πολιτικός χάρτης μετά τις χθεσινές εκλογές δείχνει ότι το εκλογικό σώμα μετακινείται ακόμη πιο δεξιά και μάλιστα, τόσο δεξιά που βρίσκει... τοίχο!

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού αντι-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκερτ Βίλντερς, δεν κέρδισε την αυτοδυναμία, αλλά είναι από τους ρυθμιστές του παιχνιδιού για τις πολιτικές εξελίξεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η επικράτηση του, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, είναι ένα ηχηρό μήνυμα ενόψει των Ευρωεκλογών, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα, ότι το μεταναστευτικό και η απειλή που αισθάνεται ο μέσος Ευρωπαίος από την "εισβολή" μεταναστών, μετατοπίζουν το εκλογικό σώμα όλο και πιο δεξιά. Ας δούμε για παράδειγμα τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, όπου η Μαρί Λεπέν προηγείται με διαφορά 10 μονάδων του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν.

Στην Ολλανδία, η ενίσχυση του ακροδεξιού Βίλντερς δεν μεταφράζεται και σε συγκρότηση ακροδεξιάς κυβέρνησης. Ωστόσο, ο εκκεντρικός αυτό τύπος, ως δεδομένος λαϊκιστής, έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Περισσότερο με απόπειρα αυτοκτονίας θα έμοιαζε κάτι τέτοιο, παρά με κάτι ρεαλιστικό. Ο ίδιος μάλιστα, ρίχνει γέφυρες στα υπόλοιπα κόμματα, υποσχόμενος μετακίνηση από τις ακραίες θέσεις του. Σημειώνεται ότι ο Βίλντερς, κατά την προεκλογική περίοδο, έστειλε ηχηρό μήνυμα κατά της μετανάστευσης, με κλείσιμο συνόρων και απέλαση των παράνομων μεταναστών, καθώς και με "ταφόπλακα" στο ισχύον καθεστώς ασύλου. Προφανώς το μήνυμα του έτυχε σημαντικής ανταπόκρισης, αλλά μάλλον θα είναι δύσκολο να αποτελέσει και τον καμβά της νέας κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί, ίσως μετά από αρκετούς μήνες, καθώς θα χρειαστεί η συνεργασία τουλάχιστον 3 κομμάτων!

Η Ολλανδία αποτελεί κρίσιμο "παίκτη" για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και "πειράματα" τύπου Βίλντερς, δεν είναι προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής ιδέας. Ξέρουμε όλοι ότι από κάτι τέτοιες βλακείες, σήμερα βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρώπης και ξέρουμε επίσης ότι το 2015, λίγο έλειψε να γίνει το ίδιο με την Ελλάδα. Μόνο που στην περίπτωση μας, ακόμη και την τελευταία στιγμή ο Τσίπρας κατάλαβε τι θα πάθαινε ο ίδιος και έκανε πίσω, παρά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, όπου παιζόταν το... κεφάλι της Ελλάδας. Η συνέχεια είναι γνωστή, όπως και η ζημία που προκάλεσαν οι τύποι του ΣΥΡΙΖΑ, στη σύνθεση του οποίου υπήρχε ο αμετροεπής, αλαζόνας, υπερφίαλος και... ψωνισμένος Βαρουφάκης!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...