Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Το δυναμικό restart Μητσοτάκη για οικονομία και κοινωνία και η αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody's

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές το βράδυ στο πλαίσιο των εγκαινίων της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, φάνταζε σαν πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης!

Ένας Μητσοτάκης από τα παλιά, αλλά με το βάρος τριών μηνών στις πλάτες του, λόγω πυρκαγιών και πλημμυρών, απέδειξε με απλό και φυσικό τρόπο ότι είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Μίλησε περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με την εθιμοτυπική πρωθυπουργική τυπολατρία. Έκανε ένα restart, θέλοντας να εμπνεύσει και κυρίως να αποπνεύσει σιγουριά στον μέσο πολίτη. 

Προκάλεσε αίσθηση με τον φυσικό τρόπο που τοποθετήθηκε τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του, όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τίποτα δεν έμεινε αναπάντητο και άφησε υποσχέσεις για τρελό... τρέξιμο μετά τις Aυτοδιοικητικές Eκλογές.

Με τον αέρα τις διπλής αναβάθμισης από τον Αμερικανικό οίκο Moody's και της επενδυτικής βαθμίδας από τον Καναδικό οίκο DBRS, δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στη δημοσιονομική πειθαρχία και έκανε την... έκπληξη με την επίσπευση του «ξεπαγώματος» των τριετιών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που οι μονομάχοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούσαν για... φιλελεύθερη λαίλαπα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων! 

Ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι ανοίγει πόλεμο με τη φοροδιαφυγή και φάνηκε αποφασισμένος αλλά και πολύ... πριζωμένος, ώστε να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές με αιχμή την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τις απαραίτητες αλλαγές σε υγεία, εκπαίδευση και δημόσια διοίκηση.

Η επιβολή τέλους στη διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία θα ενισχύσει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών με κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα τέλος, το οποίο θα πληρώνουν οι "έχοντες και κατέχοντες". Όποιος κάνει διακοπές που υποδηλώνουν υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, θα πληρώνει για να προστατεύεται όσο γίνεται το περιβάλλον και να απολαμβάνει τις ομορφιές της πατρίδας μας. Μαγκιόρικη κίνηση αυτή. 

Δεν επιμέρισε το κόστος σε νέους φόρους, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο στο νεοδημοκρατικό DNA. Επιπλέον, έστειλε μήνυμα για ξεκαθάρισμα του τοπίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες θα γίνονται πιο εμφανείς και λιγότερο... μαύρες, μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Η αλήθεια είναι ότι εδώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για φορολογική συμμόρφωση και για μεγαλύτερη... ειλικρίνεια, από όλους! Επιπλέον, προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας ότι θα... τσακίσει φοροφυγάδες και αισχρούς κερδοσκόπους!

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή των αυξήσεων στους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και των συνταξιούχων, ενώ η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι μια κάποια τονωτική ένεση για τους ευάλωτους (μεταξύ αυτών βεβαίως, υπάρχουν και... ευάλωτοι που δεν θα έπρεπε να το λαμβάνουν). Όσο για την ακρίβεια, εκεί η μάχη είναι επίπονη και δύσκολη για την κυβέρνηση, η οποία θα κριθεί αυστηρά από τους πολίτες. 

Ταυτόχρονα, στο θέμα της φοροδιαφυγής είναι δεδηλωμένη η πρόθεση για... μάζεμα της κατάστασης, μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μπαίνει σειρά στα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα, σήμερα υπογράφεται σχετικά μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τους εκπροσώπους των πλατφορμών.

Η Κυβέρνηση μετά τα αλλεπάλληλα σοκ και τα πλήγματα από τις φυσικές καταστροφές, αφοσιώνεται πλέον στην οικονομία και στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Ο Μητσοτάκης θέλει στο τέλος της τετραετίας να δείξει και πάλι ότι αποτελεί τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού και θα ξανακερδίσει τις εκλογές, κλείνοντας τα αυτιά τους στις... προκλήσεις που τον θέλουν να αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ! 

Δεν πάει... πουθενά, εδώ θα μείνει, σύμφωνα με το γνωστό άσμα του Βασίλη Καρρά, σε στίχους Σπύρου Γιατρά και μουσική σύνθεση Αλέκου Χρυσοβέργη! Ο Κυριάκος από το ύφος του, τις άμεσες και χωρίς περιστροφές απαντήσεις του και την άνεση που είχε, έβγαζε προς τα έξω ένα πείσμα, σαν να έλεγε "θα κάνω όσα πρέπει για την πατρίδα μου, ρε γαμώτο"! Η συνέχεια επί τω... έργω!

Η Moody's ξεκλειδώνει τις εξελίξεις

Όταν η αυστηρή Moody's μας αναβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες και μας φέρνει ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, τότε κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην Ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Καναδικό οίκο DBRS δεν δημιούργησε ιδιαίτερο ενθουσιασμό ή ακόμη, πέρασε και απαρατήρητη, λόγω των καταστροφών από τον «Daniel» στη Θεσσαλία. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι η αξιολόγηση από τον αμερικανικό οίκο Moody's την περασμένη Παρασκευή το βράδυ θα ήταν... μία από τα ίδια, λόγω των φόβων για τις έκτακτες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις από τις καταστροφές. Δηλαδή, μπορεί να παραμέναμε στάσιμοι ή στην καλύτερη περίπτωση θα παίρναμε με το... ζόρι μία βαθμίδα και θα ήμασταν δύο σκαλοπάτια πριν την επενδυτική.

Η κίνηση-έκπληξη από τον αμερικανικό οίκο να μας ανεβάσει... μισό σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, αλλάζει άρδην το κλίμα. Τώρα, είναι δεδομένο ότι στις 20 Οκτωβρίου ο οίκος Standard & Poor's θα μας αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα και έτσι θα επιστρέψουμε στην επενδυτική. Άρα, θα έχουμε δύο τουλάχιστον οίκους (DBRS και S&P), οι οποίοι θα μας έχουν στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για τις αγορές, προκειμένου να καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική τους στο Ελληνικό story. Τυπική διαδικασία θεωρείται η αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου, οπότε η χρονιά θα κλείσει με τους τρεις από τους τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους, να μας έχουν καταστήσει αξιόχρεους, μετά από 13 χρόνια... εξοστρακισμού από τις αγορές. Βέβαια, εδώ και μερικά χρόνια, τα Ελληνικά ομόλογα κατατάσσονται σε κατηγορία αξιόχρεης χώρας, ωστόσο, αν δεν υπάρξει η... σφραγίδα από τους διεθνείς οίκους, δεν μπορούν να κινητοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια με κατεύθυνση προς τη χώρα μας.

Η Moody's μας έδωσε δύο βαθμίδες (μπαμ, μπαμ...) γιατί και τα μεγέθη της οικονομίας κινούνται καλύτερα από τις προβλέψεις και η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία, ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει περαιτέρω το θετικό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. 

Σημειώνεται ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, θα βάλει τη χώρα μας στο ραντάρ των μεγαλύτερων επενδυτικών κολοσσών του πλανήτη, οι οποίοι έχουν τοποθετήσεις άνω των 28 τρισ. δολαρίων σε οικονομίες που είναι αξιόχρεες. 

Αρκεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 0,5% από αυτήν την «πίτα» να έρθει στην Ελλάδα (τουλάχιστον 140 δισ. δολάρια) για να δημιουργηθεί πραγματικά μια κοσμογονία στη χώρα μας. Έρχονται ακόμη καλύτερες μέρες, εκτός και αν γυρίσει (πάλι) ο κόσμος ανάποδα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...