Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο και ο λογαριασμός των... Χούθι

Το λουτρό αίματος στο μνημόσυνο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέλ Σουλεϊμανί για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του, ανάβει και πάλι φωτιές στη Μέση Ανατολή, βάζοντας στο κάδρο τους Ισλαμιστές του ISIS, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό.

Οι σουνίτες του ISIS βρίσκονται εδώ και χρόνια σε πόλεμο με τους Σιίτες του Ιράν και όπου παρεμβαίνει η Τεχεράνη (Ιράκ και Συρία), έχει απέναντι της τους μακελάρηδες Τζιχαντιστές. Το μακελειό αρχικώς αποδόθηκε στους... κακούς δυτικούς, αλλά η ανάληψη της ευθύνης από το ISIS ξεδιαλύνει το... μυστήριο, και ταυτόχρονα δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή, που το Ιράν και ο Λίβανος απειλούν με γενικευμένη σύρραξη το Ισραήλ, εξαιτίας της εξουδετέρωσης του νούμερο 2 της Χαμάς, Αλ Αρούρι.

Το Ιράν μετράει τουλάχιστον 103 νεκρούς από την επίθεση και πάνω από 200 τραυματίες από την επίθεση του ISIS. Ο Σουλεϊμανί εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 2020 από επίθεση αμερικανικού drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου βρισκόταν, ενώ ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αναζωπυρώνει το μίσος των Ιρανών, οι οποίοι απειλούν ευθέως το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ. Ήταν πρόσωπο-σύμβολο για τους Ιρανούς και το ISIS αμαύρωσε τη μνήμη του, πλήττοντας το γόητρο των Μουλάδων, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι βρίσκονται πίσω από το μακελειό! Μύλος...

Θα πληρώσουμε τους... Χούθι!

Η Χαμάς βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και το Ιράν ποντάρει στη Χεσμπολάχ για να το χτυπήσει.

Όμως, το μακελειό στο Ιράν δείχνει ότι το "κρυφό" χαρτί των Ιρανών για να προκαλέσουν ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο και φυσικά στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, είναι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλη ανακατωσούρα στον Κόλπο του Άντεν και ταυτόχρονα έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες στη ναυτιλία, καθώς η διέλευση από το Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα και το αντίστροφο, έχει καταστεί πανάκριβη.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ έχει αυξηθεί κατά 173% και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα απειλή για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι μέσω του Κόλπου του Άντεν, της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Προς το παρόν οι τιμές και των δύο κρίσιμων ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται υπό έλεγχο. Ωστόσο, η ζημιά, λόγω της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους, έχει γίνει και δυστυχώς μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Ο λογαριασμός των Χούθι μας έχει έρθει εν μέρει και αναμένεται να μας έρθει πιο... φουσκωμένος. Όποιος υποστηρίζει αυτούς τους τύπους που προκαλούν αναστάτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να πληρώσει... αδιαμαρτύρητα το κόστος. Δηλαδή, τουμπεκί ψιλοκομμένο και τα... κουκιά μπαγλάμ! Γιατί οι... μαγκιές και η αβάντα στη μαγκιά κάποιων, πληρώνονται πολύ ακριβά! Αλλά και οι εφοπλιστικοί όμιλοι που έχουν επιλέξει τον περίπλου της Αφρικής για τη μεταφορά φορτίων στον υπόλοιπο κόσμο, ζητούν περισσότερα χρήματα, τα οποία φυσικά μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή. Και απ΄ ότι φαίνεται η μάχη για την αντιμετώπιση του "τέρατος" του πληθωρισμού είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχει πολλά και... θερμά επεισόδια!

Ο πληθωρισμός προβληματίζει, οι επενδυτές σε χρηματιστήρια και ομόλογα παραμένουν μουδιασμένοι

Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε πληθωρισμό 3,8% για τον Δεκέμβριο από 2,3% το Νοέμβριο προκαλώντας συναγερμό τόσο στις αγορές όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, ενώ "τσίμπησαν" πάλι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Στις ΗΠΑ χθες ολοκληρώθηκε ένα πενθήμερο πτωτικό σερί για τον NASDAQ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβριο, λόγω του... μπαμ στο Ισραήλ. Προβληματική η εικόνα και του δείκτη Dow Jones, ενώ νευρικότητα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Από την άλλη, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έβαλε "φρένο" προ ημερών στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και η ΕΚΤ θα... ξαναδεί το πότε και πόσες φορές μπορεί να παρέμβει για να μειώσει το κόστος του χρήματος μέσα στο 2024.

Οι αγορές τιμολογούν ήδη την αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι, φοβούνται επέκταση της σύρραξης με εμπλοκή του Ιράν, βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται και ταυτόχρονα ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τροχιά, δεν είναι απλή υπόθεση. Αυτό είναι το μοτίβο στις αγορές αυτήν την περίοδο και αναμφίβολα, είναι δύσκολο να βρεθούν οι καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα.

Η παγκόσμια οικονομία και κυρίως οι πολίτες από το 2020 βρίσκονται σε μια διαρκή δοκιμασία. Στην αρχή ήταν ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί του, στη συνέχεια ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τον πληθωρισμό. Τον Οκτώβριο ήταν η επίθεση της Χαμάς και το μακελειό που προκάλεσε εντός Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του έχει αποφασίσει οριστικά την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή και τον πιθανό κίνδυνο επέκτασης της γεωπολιτικής αστάθειας. Αύριο, δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας προκύψει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...