Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Το... κεφάτο Χ.Α. και το μήνυμα των ισχυρών μεγεθών του Μυτιληναίου

Φτου να μην το ματιάσουμε, αλλά απ΄ ότι φαίνεται έχουμε περάσει τα χειρότερα ως ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά, οι εκτιμήσεις των μεγάλων οίκων του εξωτερικού, μας ενδιαφέρουν άμεσα "εις τα Αθήνας", ενόψει και των εκλογών.

Χθες, το Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχε κλείσιμο στις 1.004 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 9 Δεκεμβρίου του 2014. Ήταν τότε που απέτυχε η προσπάθεια εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και η χώρα πήγε σε εκλογές, για να επακολουθήσει ό,τι συνέβη με το σοκ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Από τότε "κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι", δοκιμάσαμε τι εστί Πρώτη Φορά Αριστερά και το 2019 βάλαμε μυαλό.

Από το 2019 έως σήμερα και εν μέσω ανατροπών που συμβαίνουν μια... φορά στα 100 χρόνια (παγκόσμια πανδημία, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, έκρηξη τιμών ενέργειας και πληθωρισμού), μπήκαμε στον ίσιο δρόμο. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται όχι μόνο από τις εξαιρετικά θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων, αλλά και από την αναγνώριση των ευρωπαϊκών θεσμών. Και από τέτοια, είμαστε πλέον συνηθισμένοι, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως...

Ο ESM συγχαίρει την Ελλάδα

Χθες, ο νέος επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, Πιερ Γκραμένια, πήγε στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών για να συγχαρεί τον Μητσοτάκη και τον Σταϊκούρα.

Ο άνθρωπος έσταζε... μέλι για τις επιτυχίες της Ελλάδας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος με τις επιδόσεις της οικονομίας μας, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, έστειλε το μήνυμα, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και απ΄ ότι μάθαμε, συμφώνησε ότι για να πάμε παραπέρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέχιση του έργου και των μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως αυτά έχουν χαραχθεί από τη σημερινή κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εντάξει, δεν ανησυχούν εις τα Ευρώπας όταν βλέπουν ως αντίπαλο του Μητσοτάκη τον Τσίπρα, ωστόσο, κατά καιρούς ο Ελληνικός λαός κάνει... περίεργες επιλογές (για να μην γράψουμε τίποτα βαρύ και παρεξηγηθούμε...). "Παικταρά" που βάζει γκολ και ομάδα που νικάει δεν τους αλλάζεις. Γιατί όποιος νομίζει ότι ο "παικταράς" που χρειάζεται η χώρα είναι ο Τσίπρας και η ομάδα που κερδίζει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρέπει να μπει σε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, για το ενδεχόμενο παρενεργειών από τον... κορωνοϊό!

Όταν επιλέγεις... ερασιτέχνες όπως το 2015, τότε και θα χάσεις και ρεζίλι θα γίνεις! Απλά πράγματα. Η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση και εκπλήσσει. Αποτελεί ένα μεγάλο success story με ευρύτερες προεκτάσεις, τόσο σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί, ούτε μας θαυμάζουν και μας επιδοκιμάζουν για τα... ωραία μας μάτια! Απλά, επειδή εξεπλάγησαν αρνητικά με όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν πάθει ένα σοκ οι άνθρωποι με τα τωρινά επιτεύγματα. Τέτοια μεταμόρφωση, μέσα σε ελάχιστα χρόνια, δύσκολα τη συναντάει κάποιος. Και δεν ήταν εύκολη υπόθεση για να γίνει η Ελλάδα ένα παγκόσμιο turn around story, μετά την πικρή εμπειρία του 2015...

Γιατί... πανηγυρίζουν Goldman Sachs και Deutsche Bank

Η κατάσταση στην οικονομία μπορεί να εξελιχθεί πολύ πιο ευνοϊκά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, καθώς φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει τα πολύ χειρότερα στο μέτωπο της ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, διατηρούμε πάντα τις επιφυλάξεις μας, μήπως γίνει κάποιος... πυρηνικός πόλεμος λόγω του τρελού Πούτιν, αλλά αυτή τη στιγμή εστιάζουμε σε αυτό που έχουμε ως δεδομένο και όχι σε κάτι που μπορεί να συμβεί ή όχι. Η χθεσινή παρέμβαση των Goldman Sachs και Deutsche Bank περί αποφυγής του σεναρίου ύφεσης στην Ευρωζώνη, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εκτίμηση, η οποία έχει και προεκτάσεις στην Ελλάδα. Τα χρηματιστήρια εδώ και πολύ καιρό τιμολογούν ακριβώς αυτή τη βελτίωση προσδοκιών, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένη δικαιολογητική βάση.

Όσο τα νέα θα είναι περισσότερο θετικά σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, τόσο θα θα ενισχύεται το κλίμα στην οικονομία και τόσο πιο εμφανής θα γίνεται η στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Φυσικά, αυτό είναι ένα... κακό νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπάθησε να στήσει ένα ολόκληρο αφήγημα γύρω από την ακρίβεια, τα κέρδη των λίγων και όλα τα σχετικά. Ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλότατα και η κυβέρνηση θα πάει έως τις εκλογές ενισχύοντας συνεχώς και όσο γίνεται την κοινωνία.

Όπως επισημαίνουν οι δύο κορυφαίοι οίκοι, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, λόγω της ισχυρής αποκλιμάκωσης των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, δρομολογώντας την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την πρόσφατη εκτίμηση της ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει πλέον με ύφεση, ενώ και η Deutsche Bank τονίζει ότι τα μαύρα σύννεφα εξαφανίζονται από την οικονομία. Άρα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε καλύτερα και ταυτόχρονα, σε εσωτερικό επίπεδο, ο Τσίπρας να παλιμπαιδίζει με θέματα που έως τις εκλογές, ελάχιστα θα αφορούν τον μέσο πολίτη. Η μεγάλη διαφορά στις τιμές της ενέργειας είναι αισθητή, ενώ υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις για ουσιαστική συγκράτηση και μείωση των τιμών στο "Καλάθι του Νοικοκυριού".

Στα... ύψη η Mytilineos

Η έκρηξη της κερδοφορίας και του τζίρου για τη Mytilineos είναι ένα ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει το εγχώριο επιχειρείν, το οποίο έρχεται από μια εντυπωσιακή χρονιά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις όποιες προκλήσεις εμφανιστούν φέτος.

Τα μεγέθη του Ομίλου Mytilineos για το 2022, κινήθηκαν σε ιστορικό υψηλό, καθώς τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 130%, ενώ θα διανεμηθεί στους μετόχους μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Τα λειτουργικά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 823 εκατ. ευρώ έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά από τα δικαιώματα της μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 187%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 3,41 ευρώ, ενώ θα υποβληθεί πρόταση στη γενική συνέλευση για τη διανομή μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή. Ο τζίρος του ομίλου εκτινάχθηκε στα 6,306 δισ. ευρώ έναντι 2,664 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 137%. Το πλέον σημαντικό ίσως στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων, είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού στα 716 εκατ. ευρώ το 2022, από 803 εκατ. στο τέλος του 2021.

Η εντυπωσιακή ισχυροποίηση της Mytilineos δείχνει τον δρόμο και για πολλές άλλες εισηγμένες, την ίδια στιγμή που το τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι υγιείς και διαρκώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, προϋποθέτουν υγιή οικονομία και συνετή πολιτική και οικονομική διαχείριση, από αυτούς που γνωρίζουν τη δουλειά! Καλό Σαββατοκύριακο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...