Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στις αγορές μέσω Λονδίνου

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης από το Λονδίνο έστειλε μήνυμα στις αγορές, ότι θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη... γλώσσα των αγορών. Η ομιλία του, παρουσία δεκάδων διαχειριστών χαρτοφυλακίων, ενέπνεε εμπιστοσύνη και σιγουριά, έχοντας ως ισχυρό χαρτί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στη συζήτηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, αλλά και στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων 34 εισηγμένων με διαχειριστές και επενδυτές.

Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι οι αγορές είναι... φτιαγμένες με την Ελλάδα και όσα είπε ενίσχυσαν το κλίμα αισιοδοξίας. Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να γίνει μια κανονική χώρα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας και το 2024, ευελπιστούμε ότι θα έρθουν τα καλύτερα. Θετικό το momentum στο Χρηματιστήριο Αθηνών με... αέρα Λονδίνου, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53%. Και μην ξεχνάμε ότι το βράδυ της Παρασκευής περιμένουμε την αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο Fitch.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας και η απρέπεια του  

Πήγε ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο, τα ΄χωσε στους Βρετανούς για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός τους Ρίσι Σούνακ, είπε να κάνει και μια... απρέπεια, ακυρώνοντας το ραντεβού με τον Μητσοτάκη, λόγω "ανειλημμένων υποχρεώσεων".

Η δήλωση του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η αναφορά του ότι δεν γίνεται η μισή Μόνα Λίζα να βρίσκεται στον Λούβρο και η άλλη μισή κάπου αλλού, φαίνεται ότι άναψε "φωτιές" στον Σούνακ. Έτσι, αποφάσισε να μη δει τον Μητσοτάκη, ο οποίος όμως είχε δει νωρίτερα τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, Το κόμμα του προηγείται 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και επί της ουσίας, το όποιο deal για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα έχει νόημα να συζητηθεί με τον εν αναμονή πρωθυπουργό και όχι με αυτόν που βρίσκεται υπ΄ ατμόν.

Πολλοί έγραψαν ότι ο Σούνακ θεώρησε προσβολή τις δημόσιες δηλώσεις του Μητσοτάκη περί κλοπής, αλλά, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως, μάλλον τον πείραξε περισσότερο η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, όπου συζητήθηκαν όλα τα καυτά ευρωπαϊκά θέματα, συν το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων από την Ελλάδα. Ο Σούνακ είναι καμένο χαρτί και δεν θα κάτσει να... σκάσει ο Μητσοτάκης! Η Μεγάλη Βρετανία θα έχει εκλογές το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2025 και ουσιαστικά το θέμα των γλυπτών θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τον επόμενο πρωθυπουργό. Όσο για τους εδώ ανεγκέφαλους που πανηγύριζαν γιατί ο Σούνακ έριξε... πόρτα στον Μητσοτάκη, ας σκεφτούν μόνο τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και γιατί αποτελεί τιμή για τη χώρα μας, το... μανιάτικο του Σούνακ! Χαιρετίσματα...

Ο Μυτιληναίος προειδοποιεί...

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στη συζήτηση που έγινε στο Λονδίνο για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιχειρηματία, το πρόβλημα της ενέργειας δεν λύνεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ανανεώσιμων πηγών, τονίζοντας ότι "αυτός ήταν ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί, καθώς συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά να έχουμε μηδενικές τιμές, εξαιτίας των ΑΠΕ, γιατί υπάρχει υπερεπάρκεια σε συγκεκριμένες ώρες και το αντίθετο σε άλλες, όπως πχ κατά το σαββατοκύριακο". Πρόσθεσε δε ότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην κατασκευή δικτύων και στην αύξηση της χωρητικότητας, μέσω της αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το μοντέλο του μέλλοντος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου, που θα εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα "πράσινα" προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Αυτό που σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο προέχει, είναι η ασφάλεια τροφοδοσίας, για να μην υπάρχουν απειλές, όπως για παράδειγμα συνέβη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους. Ο ένας αφορά το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, το οποίο έχει ενισχύσει τη στροφή προς τα αντισυστημικά κόμματα και το άλλο σχετίζεται με το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων, το οποίο έχει επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και κατ΄ επέκταση στη βιομηχανική παραγωγή κυρίως των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της Ευρώπης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος. Όμως, για την Ελλάδα οι αριθμοί δείχνουν ότι η υψηλή παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, εν τέλει θα μας ευνοήσει. Αμήν...

Έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς

Το θετικό κλίμα στην οικονομία θέλει να αξιοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προχωρά στην έκδοση ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Την έκδοση "τρέχουν" οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley and UBS. Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν, η Πειραιώς θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της και θα βελτιώσει τη θέση της αναφορικά με τις απαιτήσεις του 2025. Σημειώνεται ότι σε ανάλογη κίνηση προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και η Eurobank, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ.

Η κυβερνητική "ντρίπλα" με το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

Μάλλον πρέπει να αιφνιδιάστηκαν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη χθεσινή "ντρίπλα" του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Όσοι δεν αποδέχονται την "ταρίφα" που θα βγάζει ο αλγόριθμος της Εφορίας, μπορούν να ζητήσουν έλεγχο! Δεν ξέρουμε πόσοι μπορούν να δεχθούν κάτι τέτοιο, αλλά κάτι μας λέει, ότι η κυβέρνηση θα βγει και από πάνω. Θα έχει το επιχείρημα να λέει ότι αφού ελάχιστοι θα δηλώσουν ότι ζητάνε έλεγχο, τότε αυτό συνιστά ομολογία φοροδιαφυγής και συνεπώς, ορθώς εισάγεται το σχετικό νομοσχέδιο. Μιλάμε για "ντρίμπλα" που αφήνει "παγωτό" τόσο τους... γκρινιάρηδες εντός της Νέας Δημοκρατίας που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σαν να ξεκινά ο Μέσι από το κέντρο, να αποφεύγει όποιον βρίσκει μπροστά του και να μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα! Όμως, ας δούμε την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου και μετά θα αναλύσουμε τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...