Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Το σήμα της FED για μείωση επιτοκίων και τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Οι τρεις μειώσεις επιτοκίων που θα γίνουν φέτος στις ΗΠΑ επιβεβαιώνονται από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της ικανοποίησε τις αγορές και συνέβαλε για το "σκαρφάλωμα" της Wall Street σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ο Dow Jones με κέρδη 1% έπιασε τις 39.512,13 μονάδες, ο δείκτης Standard & Poor's κέρδισε 0,9% και διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 5.224,62 μονάδων, ενώ το καλό... τρίτωσε με τον Nasdaq, που έκλεισε με άνοδο 1,3% και νέο υψηλό στις 16.369,41 μονάδες. Οι επενδυτές άκουσαν αυτό που περίμεναν να ακούσουν από τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, οπότε, το αγοραστικό ενδιαφέρον επανήλθε στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Τα σημερινά επιτόκια 5,25%-5,50%, αναμένεται να υποχωρήσουν στο τέλος του έτους στο 4,50%-4,75%, δίνοντας ανάσα στα κρατικά χρεόγραφα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, τα οποία σήμερα, έχουν υψηλότερο επιτόκιο και από αυτό της Ελλάδας (4,30% έναντι 3,30%)!

Αν δεν προκύψει καμιά... ανώμαλη κατάσταση, οι ΗΠΑ θα πάνε... τρένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο, μια πιθανή ανατροπή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομο πισωγύρισμα το σύνολο των αγορών. Γιατί όπως λέει και το γνωστό ρητό με... παράφραση, "όσο ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο φαίνονται τα οπίσθια της". Ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά υποχώρησης προς το 2%, ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένει ο προβληματισμός.

Οι αγορές είναι "φουσκωμένες", σε όλα τα επίπεδα. Μετοχές, ομόλογα, χρυσός και ακίνητα, εξακολουθούν να απορροφούν ρευστότητα και να σημειώνουν νέα υψηλά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως γνωρίζουμε μέσω και του Διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα μειώσει μάλλον τέσσερις φορές τα επιτόκια το τρέχον έτος (από το 4% θα υποχωρήσουν στο 3%) και άλλες τέσσερις μέσα στο 2025, ώστε να φτάσουν στον στόχο του 2,0%. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αφού οι αξίες "φουσκώνουν" με υψηλά επιτόκια, εφόσον αυτά μειωθούν, τότε τι θα γίνει; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, ούτε εύκολη...

Επανήλθε η καλή ψυχολογία στο Χ.Α., μετά την... κρυάδα της Moody's

Τα θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ και η απορρόφηση των κραδασμών λόγω της μη αναβάθμισης από τον οίκο Moody's, αποτέλεσαν τους ισχυρούς καταλύτες για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στο καλό κλίμα συνέβαλε και η επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας (γράφουμε παρακάτω), ενώ στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς με κέρδη 4,23%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% και διαμορφώθηκε στις 1.417,72 μονάδες, δοκιμάζοντας τις αντοχές του στο τεχνικό όριο αντίστασης των 1.420 μονάδων, το οποίο πλησίασε, αλλά δεν υπερ-πήδησε. Ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με την προχθεσινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο, τα πακέτα είχαν για ακόμη μία ημέρα την τιμητική τους. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα με πακέτα 9 εκατ. ευρώ, στον απόηχο της απολύτως επιτυχημένης εξόδου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Έντονη κινητικότητα σημειώθηκε στην Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha, κάτι που αναδεικνύει την ισχυρή δυναμική που διακρίνει τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο της συνεχούς ομοβροντίας θετικών εκθέσεων από διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς και επενδυτικούς οίκους. Γενικά, την τελευταία περίοδο υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλα τα blue chips, δυνάμεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο, ενώ στο προσκήνιο έρχονται και τα μικρά "χαρτιά" της περιφέρειας, τα οποία έχουν story. Το διεθνές περιβάλλον αποτελεί το βαρόμετρο για τις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις, ενώ στο επίπεδο των 1.400 μονάδων, φαίνεται ότι έχει εκτονωθεί η αυτονομία της χρηματιστηριακής αγοράς. Αναμφίβολα, προέχει η αφομοίωση των παρόντων επιπέδων, πριν επιχειρηθεί μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία αναμφίβολα προϋποθέτει την ύπαρξη και των απαραίτητων "καυσίμων"...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...