Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το «τρίποντο» Μητσοτάκη στην οικονομία

Ο Μητσοτάκης, στα μάτια ενός αντικειμενικού παρατηρητή βγήκε κερδισμένος και από... πάνω, μετά την ατυχή απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, να μην τον συναντήσει.

Όμως, το κέρδος για τη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερο σε τρία άλλα πεδία, όπου σχετίζονται με την οικονομία και έκαναν χθες τις αγορές να... χαρούν ή να σιγουρευτούν ακόμη περισσότερο για την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Ειδικότερα:

1. Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δισ. ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου, τα οποία είχε λάβει από χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Η κίνηση αυτή θεωρείται στρατηγικής σημασίας, λίγες ώρες πριν την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον αμερικανικό οίκο Fitch. Η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, αιφνιδιάζει ευχάριστα τις αγορές και το ίδιο αναμένεται να πράξει και το 2024. Πέρυσι... διώξαμε το Διεθνές Νομισματική Ταμείο και ξεχρεώσαμε με 2,7 δισ. ευρώ ένα μικρό μέρος των διακρατικών δανείων που είχαμε συνάψει με χώρες της Ευρωζώνης. Με τα 5,3 δισ. ευρώ που θα καταβάλλουμε, θα έχουμε ξεχρεώσει κατά τη φετινή χρονιά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 13 δισ. ευρώ!

Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει στην πράξη ότι επιτυγχάνει τους στόχους του προϋπολογισμού, τηρεί κατά γράμμα τον εθνικό στόχο για μείωση του δημοσίου χρέους, θωρακίζει την άμυνα της χώρας με αγορές δισεκατομμυρίων και ενισχύει τους πολίτες επίσης με δισεκατομμύρια. Και δημοσιονομική τάξη και κοινωνική πολιτική και ισχυρή πολιτική άμυνας. Παίζει μπάσκετ μόνο τους και... καρφώνει!

2. Μια άλλη χαρμόσυνη είδηση για την οικονομία, αποτέλεσε η χθεσινή προκαταρκτική αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πήραμε την έγκριση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης, ύψους 3,64 δισ. ευρώ (1,69 δισ. σε επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια) και πάμε παραπέρα.

Ο μοναδικός στόχος που κάλυπτε το αίτημα πληρωμής για δάνεια απαιτούσε την υπογραφή τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Τα αιτήματα αυτά καλύπτουν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την έναρξη έργων που σχετίζονται με ανακαινίσεις ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την υιοθέτηση υποδομών οπτικών ινών στα κτίρια. Για να μην το... ταλαιπωρούμε, η εκταμίευση δόσεων συνεπάγεται την απόλυτη βεβαιότητα της Ε.Ε., ότι η Ελλάδα προωθεί τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

3. Χθες η Ε.Ε. ανακοίνωσε την έγκριση επέκτασης του προγράμματος "Ηρακλής" για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, μέχρι το τέλος του 2024. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην άρση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η επαναφορά του θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις σύμφωνες με τους όρους της αγοράς, οι οποίες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επικεντρωθούν στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η επέκταση του "Ηρακλή" αποτελεί θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, καθώς παρέχεται η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με όρους αγοράς που εξασφαλίζουν ότι το μέτρο δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκθέτει για μια ακόμη φορά τα στελέχη της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με το πρόγραμμα, χωρίς, ως συνήθως, να αντιπροτείνουν ρεαλιστικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες". Έτσι, η κυβέρνηση αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία και μπορεί να προχωρήσει σε επωφελείς ρυθμίσεις για δανειολήπτες, Δημόσιο και τράπεζες. Άλλη μια εκκρεμότητα στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, έχει επιλυθεί...

Αναμένονται εξελίξεις από το road show του Λονδίνου

Στο θετικό κλίμα θα προσθέσουμε και όσα έγιναν κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα του Επενδυτικού Φόρουμ στο Λονδίνο, όπου οι Έλληνες τραπεζίτες έδωσαν την πλήρη εικόνα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, σε δεκάδες διαχειριστές και επενδυτές.

Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό και είναι σίγουρο ότι η νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα και ιδίως στις τράπεζες. Οι Έλληνες τραπεζίτες (Καραβίας της Eurobank, Μυλωνάς της Εθνικής, Ψάλτης της Alpha Bank και Μεγάλου της Πειραιώς) συζήτησαν μεταξύ τους αλλά και με τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, τις προοπτικές των δανείων στην Ελλάδα, με φόντο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων στο road show του Λονδίνου, αποτέλεσε το συμπέρασμα ότι το 2024 θα εξακολουθήσουμε να βαδίζουμε στις... ράγες της οικονομικής μεγέθυνσης και οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος θα είναι ακόμη καλύτερες. Οι αγορές έχουν το κεφάλι τους ήσυχο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς οι στόχοι επιτυγχάνονται και οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στις αγορές και εφαρμόζονται κατά γράμμα από τις ελληνικές αρχές. Ουσιαστικά, αυτό που είπαμε σε διαχειριστές και επενδυτές είναι ότι ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

Η νέα "ντρίπλα" Χατζηδάκη με το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, συνοδεύτηκε και από νέα ανάποδη "ντρίπλα" του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας και διάταξη για οριζόντια μείωση 50% του Τέλους Επιτηδεύματος. Η μείωση αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. οι εξαιρέσεις από τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος είναι πολλές και έχουν ξεκάθαρα κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η συμπεριφορά των θιγόμενων. Θα αμφισβητήσουν το "κουστούμι" της Εφορίας και θα ζητήσουν να πάνε σε φορολογικό έλεγχο για το "πόθεν έσχες" των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή θα κάνουν... τουμπεκί, αποδεχόμενοι μάλλον ως... πραγματική ευκαιρία το νέο τρόπο με το τεκμαρτό εισόδημα; Θα δείξει...

Γινόμαστε κράτος με το νέο ποινικό κώδικα, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του νέου ποινικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές για σειρά παραβάσεων που μέχρι σήμερα θεωρούνται κάτι μεταξύ μαγκιάς και θράσους!

Προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για οικονομικά εγκλήματα, δηλαδή, δεν απαιτείται η υποβολή έγκλησης, όπως ισχύει σήμερα. Το νέο μέτρο θα ισχύει τόσο για τα στελέχη των τραπεζών όσο και για τους υπαλλήλους τους. Από κει και πέρα, στόχος του νέου πλαισίου είναι ο περιορισμός της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ατιμωρησίας, αλλά και η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας Εν ολίγοις το πλαίσιο παραπέμπει σε νοικοκύρεμα μιας "αρρωστημένης" κατάστασης, αλλά οι πολίτες, αν δεν δουν αποτελέσματα στην πράξη, δεν πείθονται.

Οι ποινές θα εκτίονται είτε μερικά είτε συνολικά, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με όλους αυτούς που εκτίουν ποινές, καθώς οι φυλακές είναι γεμάτες και πρέπει να αναζητηθούν νέα κτίρια που θα... στεγάσουν τους παραβάτες. Με το νέο πλαίσιο θα υπάρχει παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου από τον εισαγγελέα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να απαιτείται βούλευμα, θα αυξηθεί η σύνθεση των μονομελών δικαστηρίων αντί των τριμελών και θα αξιοποιηθεί η ποινική διαπραγμάτευση και πριν την άσκηση δίωξης. Το νομοσχέδιο θα προσπαθήσει να "χτυπήσει" τη δικομανία και όποιος καταθέτει μηνύσεις για ασήμαντη αφορμή, θα πληρώνει τα έξοδα της δικαστικής δαπάνης. Ποινές φυλάκισης έως ένα έτος θα μπορούν να ανασταλούν, αν οι αμετάκλητες καταδίκες στο ποινικό μητρώο δεν υπερβαίνουν το ένα έτος, ενώ ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους και μέχρι δύο έτη, θα εκτίονται πρωτίστως με εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ήτοι μετατροπής σε χρηματική ποινή ή σε κοινωφελή εργασία. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η σύσταση και η λειτουργία πλατφόρμας για την ένταξη άνω των χιλίων πεντακοσίων φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας. Επιπλέον, προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη, η οποίες θα μπορούν να εκτιθούν μερικώς σε σωφρονιστικό κατάστημα (από 30 ημέρες μέχρι 6 μήνες) με αναστολή του υπολοίπου της ποινής. Επίσης, ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι αναθεωρημένοι Κώδικες θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων για σοβαρά εγκλήματα, όπως: τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων, ειδικά σε σοβαρά εγκλήματα με μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις, την αποκατάσταση της δογματικής βάσης του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα, ενώ η μέγιστη ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνεται από τα 15 στα 20 έτη για όλα τα κακουργήματα.

Ειδικά για τα αδικήματα επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης αυστηροποιείται η ποινική κύρωση για την εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς και θα είναι 3-5 έτη), ενώ προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις εμπρησμού δάσους. Επίσης, προστίθεται η υποχρέωση τους δικαστηρίου να επιβάλλει την άμεση εκτέλεση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα χωρίς δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής, αλλά και η επιβολή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων του καταδικασθέντος, ανάλογη με την προκληθείσα βλάβη, για εμπρησμό δάσους. Νομοθετείται το αξιόποινο των προπαρασκευαστικών πράξεων εμπρησμού δάσους (κατοχή εμπρηστικών υλών ή άλλων αντικειμένων που καταδεικνύουν προετοιμασία για διάπραξη δασικού εμπρησμού). Παράλληλα, τα κακουργήματα εμπρησμού δάσους, όπως και όλα τα κοινώς επικίνδυνα, αλλά και τα εγκλήματα κατά των συγκοινωνιών θα εισάγονται άμεσα προς εκδίκαση μετά την ανάκριση, χωρίς την τήρηση της ενδιάμεσης διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων.

Ο νέος κώδικας περιλαμβάνει την απεμπλοκή των ποινικών υποθέσεων από άσκοπες δικονομικές ενέργειες με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας και εκδίκασης υποθέσεων και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Η αρχειοθέτηση προδήλως αβάσιμων μηνύσεων θα γίνεται με συνοπτική αιτιολογία, ο αριθμός των αναβολών στις ποινικές δίκες από κάθε αιτία περιορίζεται σε μία ανεξαρτήτως αριθμού διαδίκων, ενώ προβλέπονται κυρώσεις για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που, με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους, παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της.

Από την άλλη πλευρά, προβλέπεται αύξηση του ποσού των εξόδων προς εκείνους που με δόλο υποβάλλουν αναληθείς ή ανακριβείς μηνύσεις. Προβλέπεται δε, η πληρωμή παράβολου 100 ευρώ, για τα αμιγώς κατ’ έγκληση αδικήματα με ειδική πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση για οικονομικά ασθενείς και ειδικές κατηγορίες παθόντων (π.χ θύματα ρατσιστικής βίας). Επίσης, ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δικαστηρίων και μπαίνουν στο μικροσκόπιο τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας. Το νομοσχέδιο είναι... λουκούμι και λογικά θα... μαζέψουν την κατάσταση... παραλυσίας και ατιμωρησίας. που υπάρχει σήμερα, από κάποιες μειοψηφικές ομάδες. Αναμένουμε στο ακουστικό μας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...