Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το Χ.Α. είναι στα... high του και οι αγορές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το January Effect και κλείνει τον μήνα με πολύ καλά κέρδη, ποντάροντας στην εκλογή μιας κυβέρνησης, η οποία θα συνεχίσει την ίδια... συνταγή.

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν ότι χθες ανακόπηκε το εξαήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κάπου εδώ, στην αλλαγή του μήνα, μάλλον είναι αναπόφευκτη μια διορθωτική κίνηση και της δικής μας κεφαλαιαγοράς. Η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στη... Λεωφόρο Αθηνών είχε να κάνει και με την προεξόφληση της αναβάθμισης του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch. Χθες, όπως ήταν αναμενόμενο προχώρησε και στην αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία έχουμε χάσει από το 2009. Οι πιθανότητες αναβάθμισης πριν τις εκλογές είναι πολύ μικρές, καθώς οι αγορές θέλουν να είναι σίγουρες για την πολιτική σταθερότητα την επόμενη τετραετία.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, με τις κατά καιρούς... ανοησίες του ελληνικού εκλογικού σώματος, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Οι αγορές είναι ξεκάθαρο ότι ψηφίζουν Μητσοτάκη και θεωρούν ότι είτε αυτοδύναμος είτε επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας, θα πάει το... κάρο παραπέρα και την επόμενη τετραετία η Ελλάδα, θα συνεχίζει να κινείται σε τροχιά... απογείωσης. Όμως, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες έως τις εκλογές και κυρίως υπάρχει το ερωτηματικό σχετικά με τη στάση των νέων, οι οποίοι λόγω... εγκεφάλου, μπορεί να φέρουν σημαντικές ανατροπές στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά, στον χώρο των επιχειρήσεων καθημερινά "βομβαρδιζόμαστε" από πολλές και καλές ειδήσεις. Ακόμη και τα αποτελέσματα του 2022 αναμένεται να κινηθούν πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Την ίδια ώρα, η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου, η Intrakat ολοκλήρωσε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η Πειραιώς βλέπει φέτος ισχυρή κερδοφορία και διανομή μερίσματος. Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα σημαντικές μετοχικές εξελίξεις, ενώ η εισροή ξένων κεφαλαίων είναι λογικό να κάνει... κοιλιά το προσεχές διάστημα, λόγω του ρίσκου των εκλογών. Άλλωστε, πολλά μπορούν να συμβούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μέσα στο... δευτερόλεπτο.

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει αύριο η νέα αύξηση επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή, η κάθετη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος, συμβάλλει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδίως αν λάβουμε υπόψιν μας ότι στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, μπορεί να προκύψουν από το πουθενά, πολύ αρνητικές εξελίξεις. Άλλωστε, ο Πούτιν έχει προαναγγείλει νέα επίθεση προς την Ουκρανία μέσα στην άνοιξη, όσο η Δύση συνεχίζει να εξοπλίζει στρατιωτικά τον Ζελένσκι. Κάποιοι βλέπουν το μπουκάλι μισογεμάτο και κάποιοι άλλοι μισοάδειο. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε το μπουκάλι... σπασμένο στις προσεχείς εκλογές.

Ο Μητσοτάκης έκλεισε σημαντικές συμφωνίες στην Ιαπωνία και τους προσεχείς μήνες οι εξελίξεις θα είναι πυκνές στην Ελληνική οικονομία και το εγχώριο επιχειρείν. Αυτό θα συμβεί μόνο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μιλάμε για επιστροφή στη... μη κανονικότητα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτό αποτελεί κινδυνολογία, ας σκεφτεί τι έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και ας κάνει τους συνειρμούς του, σε σχέση με το ενδεχόμενο να είχαμε... καταληψίες που θα ασκούσαν την εξουσία. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να κάνουμε καλαμπούρια!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...