Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ο ψύχραιμος Μητσοτάκης και οι κουτσαβακισμοί Ερντογάν, γιατί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στον Τσίπρα και στο (παραλίγο) «κόκκινο» ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ 

Παρασκήνιο

Ο Μητσοτάκης ως ΘΕΣΜΙΚΟΣ Ευρωπαίος ηγέτης που είναι,  δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να ανταποδώσει τους Ανατολίτικους κουτσαβακισμούς του Ερντογάν, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί μια τέτοια συμπεριφορά ΔΕΝ εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αντιθέτως η πλήρης και σε βάθος ενημέρωση που παρείχε στο σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών για την κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα, με ΨΥΧΡΑΙΜΟ αλλά ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ τόνο μόνο οφέλη προσφέρει στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν.
Ακόμη και εάν απευθύνεται σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες που αντιμετωπίζουν τις Τουρκικές απειλές ως Πόντιοι Πιλάτοι…  

@ O Τσίπρας επιχειρεί να ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα πάντα μιας «μαϊμού» αντιπροσωπευτικότητας που αφορά το πλήθος των ομάδων και των γκρουπούσκουλων που συνθέτουν το ασκέρι της Κουμουνδούρου.  
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επιλογή της τοποθέτησης των Αχτσιόγλου – Δούρου – Ξενογιαννακοπούλου στο (διακοσμητικό) Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η φωτιά πάντως στα αμπάρια σιγοκαίει, αφού με την προσπάθεια του ο Τσίπρας να πείσει ακόμη και τους δικούς του, πως είναι το «απόλυτο αφεντικό» στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει ΜΟΝΟ δυσαρέσκεια σε όλα τα στρατόπεδα.
Οι αναλύσεις των οποίων είναι πως το μόνο που κάνει ο Τσίπρας αυτή την περίοδο, αφορούν την επόμενη μέρα της δεδομένη νέας ΗΤΤΑΣ του στις εκλογές και την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της.     

@ Παραλίγο «κόκκινος» ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό έκλεισε τελικά στο «πράσινο» με κάποιες μάρκετ πράξεις στο τέλος της συνεδρίασης. Γεγονός που αποδεικνύει πως η αγορά και οι επενδυτές δεν «τσιμπούν» ούτε από τα… αποθεωτικά δημοσιεύματα του συνόλου του οικονομικού τύπου, ούτε από τις διθυραμβικές αναφορές του Μπουλούτα και των λοιπών μελών της διοίκησης των Ολλανδών.
Ο δρόμος για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ αναμένεται ΔΥΣΒΑΤΟΣ, αφού είναι μια πολύ-τραυματισμένη εταιρεία και ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ εάν χάσει την τεράστια «δουλειά» της Αττικής Οδού. 
Εμείς εδώ θα είμαστε για να τα καταγράφουμε όλα αυτά.

@ Η Τουρκία αυξάνει τις ροές μεταναστών στον Έβρο, ενώ χρησιμοποιεί ως εναλλακτικό δίαυλο και το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας.
Οι κινήσεις της Άγκυρας στο μεταναστευτικό είναι προβλέψιμες και αντιμετωπίσιμες.
Αντίθετα το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας αντίστοιχης με αυτής των Ιμίων, συνιστά ασύμμετρη απειλή.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σχέδια της Τουρκίας να βγάλει πάλι στο Αιγαίο ερευνητικό σκάφος, δήθεν για πραγματοποίηση γεωτρήσεων.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες εκφράζουν φόβους, ότι το τουρκικό ερευνητικό θα επιχειρήσει να παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αναγκαστικά η χώρα μας θα πρέπει να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, το οποίο επιδιώκει διακαώς η Τουρκία για να εκβιάσει τόσο την Ελλάδα, όσο το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς.
Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει μια ρήξη με την Τουρκία, όσο είναι ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία.
Γι΄ αυτό οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν, ότι η τουρκική προβοκάτσια θα εκδηλωθεί σύντομα.
Η Ελλάδα έχει ενημερώσει λεπτομερώς τους Αμερικανούς για τα τουρκικά σχέδια παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία για την επικινδυνότητα του δόγματος της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας.
Η Τουρκία έχει ανάγει σε στρατηγική τον αναθεωρητισμό αντιγράφοντας κατά γράμμα τη συνταγή του Πούτιν.

@ Αν νομίζετε ότι ο Νίκος Παππάς –και δευτερευόντως ο Χρήστος Σπίρτζης- ακόμη πανηγυρίζουν για την σαρωτική κατίσχυση της «προεδρικής» τάσης που έχουν συγκροτήσει στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, απατάσθε. Αντιθέτως,  έχουν ήδη αρχίσει τα προβλήματα. Βλέπετε, οι «προεδρικοί» κατέκτησαν πάνω από 70% και, ως εκ τούτου, αρκετοί εκ των στελεχών που βοήθησαν το δίδυμο Παππά-Σπίρτζη να φτάσουν σε αυτά τα ποσοστά, ζητούν τώρα... το μερίδιο της επιτυχίας που τούς αναλογεί. Ζητούν, μ’ άλλα λόγια, θέσεις, κομματικά οφίτσια και ρόλους, ώστε τινές εξ αυτών να στρώσουν τον δρόμο για μία υποψηφιότητα για την επόμενη Βουλή. Ωστόσο, Παππάς και Σπίρτζης προσώρας σφυρίζουν αδιάφορα, αν και έχουν κάποιες σκέψεις... –περισσότερα προσεχώς. 
Οι πονοκέφαλοι, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε δευτεροκλασάτους βουλευτές, στελέχη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Πέραν αυτών, αναπτύσσονται αρκετές έριδες στο εσωτερικό των «προεδρικών», αφού υπάρχουν πολλά προβεβλημένα και κορυφαία στελέχη που δεν ανέχονται να τους περιγράφουν ως ανήκοντες στην «τάση Παππά-Σπίρτζη». «Η τάση λέγεται “Ενωτική Κίνηση Μελών”», ενημερώνει την στήλη κορυφαίος κομματικός παράγοντας, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είμαστε λοχαγοί ή βοηθοί κανενός, ούτε του Νίκου, ούτε του Χρήστου». Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι σε αυτή την τάση συγκαταλέγονται οι πλέον προβεβλημένοι τομεάρχες, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και στελέχη με τη δική τους πορεία όπως ο Γιάννης Μουζάλας, τότε αντιλαμβάνεται γιατί ο ορισμός «τάση Παππά-Σπίρτζη» τούς... στενεύει πολύ. Και το δείχνουν. 

@ Αντιμέτωπη με μια βραδυφλεγή "βόμβα" βρίσκετε από σήμερα η Κυβέρνηση αφού χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χάνοντας την ασφαλιστική ικανότητα. Ήδη, τα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν εκτιναχθεί στα 43 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεπεράσουν τα 46 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει να δει σοβαρά το θέμα, γιατί χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, καθώς και οι οικογένειες τους, δεν θα μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους και φυσικά να πάνε σε γιατρούς ή νοσοκομεία. Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξει γενναία ρύθμιση, καθώς η ακρίβεια και κυρίως οι λογαριασμοί ενέργειας, έχουν ξετινάξει τα μικρομάγαζα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις τώρα από την κυβέρνηση, τότε αυτά που θα δούμε μπροστά μας, θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας. ΕΦΚΑ με εμπόρους σε απόγνωση και αγρότες μακριά από το χωράφι, δεν μπορεί να σταθεί...  

@ Δίχως φρένο συνεχίζεται (δυστυχώς) το πληθωριστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, με τη Eurostat να ανακοινώνει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτών σκαρφάλωσε στο 10,4% τον Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο του 2022. Σε μηνιαίο επίπεδο δε, η άνοδος των τιμών καθορίστηκε στο καθόλου αμελητέο +1,2%.
Στο 8,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, από 7,4% τον Απρίλιο,  σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση πολύ μικρότερη στο 7,8%. Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο ανήλθε σε 10,7%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και τις υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

@ 500 εκατ. ευρώ, έναντι ενός μίνιμουμ ποσού 350 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί, άντλησε χθες το νέο senior preferred ομόλογο της Eurobank . Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,375%. 
Ο τίτλος είναι διάρκειας 2,75 ετών με δικαίωμα ανάκλησης στα 1,75 έτη, η διαπραγμάτευσή του θα είναι στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ η αξιολόγησή του από τους οίκους εκτιμάται στο B1 από τη Moody’s και στο Β+ από τις Fitch και S&P.
Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 9η Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία λήξης του τίτλου είναι στις 9 Μαρτίου 2025 και η reset date στις 9 Μαρτίου του 2024.
Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μία ελαφρά μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και των πιέσεων στην αγορά, οδηγώντας την τράπεζα να λάβει αυτή την απόφαση ενόψει και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του καλοκαιριού η οποία αναμένεται να ασκήσει νέες πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Επιπλέον, η Eurobank θέλησε να κεφαλαιοποίησει και το θετικό μομέντουμ που δημιούργησαν τα πολύ καλά αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

@ Τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Mytilineos διατηρεί η Citi, δίνοντας τιμή – στόχο στα 22 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση 31,5% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (16,7 ευρώ). 
Άλλωστε, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει υπερ-διπλασιασμό των κερδών της ελληνικής εταιρείας το 2022 (σε σχέση με το 2020), με τα αποτελέσματα EBITDA να φθάνουν τα 550 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν τα 297 εκατ. ευρώ.  
Εξηγεί δε, ότι η Mytilineos διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να εμφανίσει επιπλέον ανάπτυξη και μετά το 2022. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Citi δεν αποκλείει τον διπλασιασμό του μερίσματος για το έτος χρήσης 2022, το οποίο υπολογίζεται στο 0,81 ευρώ ανά μετοχή (0,42% ευρώ το 2021), υποδηλώνοντας μερισματική απόδοση 4,5%.   
Οι πληρωμές μερισμάτων, συνεχίζει ο διεθνής οίκος, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 25% των λειτουργικών ταμειακών ροών της περιόδου 2023 – 2024 έναντι ποσοστού 15% της προηγούμενης τριετίας
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...