Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

100 μέρες ή… σαγιονάρες (;) για τις κάλπες, τα σενάρια της ήττας για τον Τσίπρα και γιατί ο Ανδρουλάκης απορρίπτει μια Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Παρασκήνιο

Παρότι το τοπίο της ημερομηνίας των εκλογών παραμένει θολό, όλο και πιο πολλά «σημάδια» δείχνουν πως οι πρώτες κάλπες θα στηθούν μέσα στον Απρίλιο.
Μάλιστα το πιο δημοφιλές… στοιχηματικό «line» που «τρέχει» στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν Over/Under των 100 ημερών από σήμερα.
Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, αφού ο Μητσοτάκης όπως πλειστάκις έχει αποδείξει δύσκολα αλλάζει τις αποφάσεις του. 
Δηλαδή (οι δεύτερες) κάλπες στο τέλος της τετραετίας και ψήφος με… σαγιονάρες.     

@ Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως οι εκλογές προκαλούν νευρική κρίση.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να χαράξει στρατηγική και γι΄ αυτό επιδίδεται σε έναν άκρατο τακτικισμό, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον λαϊκισμό.
Στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην αυξηθούν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ισχυροποιηθεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον Αλέξη Τσίπρα το μόνο που μετράει είναι η προσωπική του πολιτική επιβίωση.
Γι΄ αυτό θα κάνει τα πάντα ώστε να εξασφαλίσει στις πρώτες εκλογές ένα ποσοστό της τάξεως του 25%.
Μια τέτοια εξέλιξη τον διασώζει προσωρινά, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις πολιτικών του αντιπάλων μετά τις εκλογές μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη κυριαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως θα υποστεί ραγδαία συρρίκνωση που θα τον επαναφέρει σε μονοψήφια ποσοστά.

@ Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι των υπόγειων συζητήσεων μεταξύ Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό μιας ολιγόμηνης Κυβέρνησης συνεργασίας με πρόσχημα την «κάθαρση» για την υπόθεση των υποκλοπών. 
Πρόταση που λογικά θα απορρίψει ο Ανδρουλάκης, αφού πρώτα δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» - μετά την κάθετη άρνηση του ΚΚΕ – και δεύτερον θα υπάρξει μείζον ζήτημα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εάν προχωρήσει σε οποιασδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ακόμη εάν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Τσίπρας επικεφαλής αυτού του σχήματος…     

@Για κάποιο …άγνωστο λόγο οι υπουργοί και βουλευτές πιστεύουν ότι την ημερομηνία των εκλογών, τη γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δευτερευόντως ο Μάκης Βορίδης. Και επειδή από τον Πρωθυπουργό αποκλείεται να μάθουν κάτι και δεν τολμούν να ρωτήσουν, οι περισσότεροι στρέφονται στον υπουργό Εσωτερικών.
Εν ολίγοις ο Μάκης Βορίδης έχει βρει το μπελά του, καθώς δέχεται καταιγιστικά ερωτήματα και πιέσεις. Και ναι μεν τους βουλευτές τους ξεπετά πιο εύκολα. Με τους συνάδελφους του, όμως στην κυβέρνηση δυσκολεύεται ελαφρώς.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε ότι ο Μάκης Βορίδης δε γνωρίζει την ημερομηνία για την οποία έχει γίνει μέγας ντόρος… 

@ Η εικόνα με το Μητσοτάκη και τον Πύρρο Δήμα δίπλα-δίπλα στη Χειμάρα ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια φημολογία ότι ο Ολυμπιονίκης είναι μια ανάσα από την αγκαλιά της ΝΔ και ότι η συμφωνία έχει κλειδώσει. 
Βοήθησαν βέβαια λίγο σε αυτό και το εγκώμιο που έπλεξε ο Πύρρος Δήμας στον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2023, σε μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. 
Η αλήθεια όμως μάλλον είναι διαφορετική σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο Πύρρος Δήμας δεν είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. 
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την Πειραιώς και το δεύτερον που έχει αξία είναι ότι Μητσοτάκης και Δήμας γνωρίζονται προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί τα καλά λόγια του Δήμα, αλλά και την πρόσκληση Μητσοτάκη.

@ Στη διαχείριση των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων περνά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που καταγράφει στασιμότητα στα ποσοστά του, όπως αναμενόταν, στον απόηχο του Qatargate. 
Η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο και μια εικόνα που θα «διορθωθεί» στην πορεία προς τις κάλπες , με θετικό τρόπο για το ΠΑΣΟΚ, όταν το θέμα της Καϊλή «ξεθυμάνει» ειδησεογραφικά.
Βεβαίως στην Χαριλάου Τρικούπη, βλέπουν και… δάκτυλο Μαξίμου πίσω από τις αρνητικές μετρήσεις, για να "πιεστεί" το ΠΑΣΟΚ. 

@ Η πιο σκληρή αναμέτρηση υποψήφιων βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αναμένεται στον Νότιο Τομέα Αθηνών,  όπου αυτή τη φορά μπορεί να εκλέξει δύο «πράσινους» βουλευτές. 
Η Τόνια Αντωνίου που έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι στις εκλογικές αναμετρήσεις θα επιδιώξει την επανεκλογή της. Διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης κάνουν παρθενική εμφάνιση στην περιφέρεια αυτή, και θέλουν και οι ίδιοι την πρωτιά. Μάλιστα, ο Στέφανος Ξεκαλάκης ποντάρει πολλά στη στήριξη που έχει από τους «ανδρουλακικούς» πυρήνες της περιοχής,  που σημειωτέον έχουν εκλέξει την πλειοψηφία στην Νομαρχιακή Επιτροπή του Νότιου Τομέα.
Την ίδια στιγμή ο Παύλος Χρηστίδης που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κεντρογενές ακροατήριο θα έχει μεγάλη τύχη εκλογής εφόσον το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αυξήσει τις δυνάμεις του στην συγκεκριμένη περιφέρεια.  

@ Η εντυπωσιακή αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος θα οδηγήσει μεν σε υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις τον Ιανουάριο, θα προκαλέσει δε και νέα οικονομική αιμορραγία για τα νοικοκυριά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την αύξηση του ρεύματος κατά 29% από τους παρόχους, αύξησε τις επιδοτήσεις, έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ούτε λίγο, ούτε πολύ θα πέσουν τον επόμενο μήνα περίπου 840 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ρεύματος. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι τις εκλογές, έτσι θα πηγαίνει το πράγμα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενισχυμένης επιδότησης, προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και προμήθειας. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν λάβει επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα , απορροφώντας το 87% των αυξήσεων, ενώ το υπόλοιπο 13% βγαίνει από την τσέπη των καταναλωτών, μειώνοντας ολοένα και περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα. 

@ Τεράστια εθνική, ενεργειακή και επιχειρηματική σημασία αποκτά η σύμπραξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη Mytilineos για την απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία. Η θυγατρική της ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας, ισχύος 200 μεγαβάτ στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024, ενώ και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή. Τα έργα βρίσκονται στη νότια περιοχή της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023, ισχύος 130 μεγαβάτ, ενώ τα υπόλοιπα 80 μεγαβάτ θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Η συμφωνία αποκτά τεράστια σημασία από τη στιγμή που ο όμιλος της ΔΕΗ στοχεύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η Mytilineos είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στην ηλιακή ενέργεια στη Ρουμανία, κατέχοντας ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...