Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Αιφνιδιαστικός Ανασχηματισμός πριν (;) τον Δεκαπενταύγουστο, τα δίνει όλα για την μάχη του Κέντρου το ΠΑΣΟΚ και η ΤΡΑΓΩΔΙΑ με την μετοχή της Lamda

Παρασκήνιο

Λέτε να έχουμε νέους… αιφνιδιασμούς από τον πρωθυπουργό, και τον Ανασχηματισμό που οι περισσότεροι τον προσδιορίζουν για μετά τον Δεκαπενταύγουστο και πριν την ΔΕΘ να τον δούμε ξαφνικά στις αρχές του επόμενου μήνα; Γιατί κάτι τέτοια σενάρια διακινούνται εσχάτως από διάφορους επαΐοντες στα «καφενεία» πέριξ της πλατείας Φιλικής Εταιρείας.
Απάντηση στο ερώτημα δεν έχουμε. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως ο Ανασχηματισμός ΘΑ ΓΙΝΕΙ, θα έχει χαρακτήρα «αναδιάταξης δυνάμεων» στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, κάποιοι κορυφαίοι σημερινοί υπουργοί θα μετακινηθούν, ενώ ενδέχεται να δημιουργηθούν νέα υπουργεία ή να συγχωνευθούν χαρτοφυλάκια με επικαλυπτόμενες δράσεις. 
Όπως και στην περίπτωση των εκλογών ΜΟΝΟ ο Μητσοτάκης, και δύο τρεις ακόμη πολύ συνεργάτες του στο Μαξίμου, γνωρίζουν τον χρόνο αλλά και το μέγεθος των αλλαγών.
Λόγω χαρακτήρα πάντως και πολιτικής ιδιοσυγκρασίας του πρωθυπουργού, οι αλλαγές θα είναι μελετημένες, και ο βασικός στόχος θα είναι, ο πυρήνας της λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου να μην διαταραχθεί.   

@ «Καμπανάκια» ήχησαν στην Χαριλάου Τρικούπη, μετά την δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να χάνει έδαφος στον προνομιακό για αυτό χώρο του Κέντρου. Εκεί όπου ο Μητσοτάκης παραμένει ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ αλλά και ο Τσίπρας δείχνει να ανακάμπτει – σχετικώς πάντα. 
Οι επόμενοι μήνες και η γενική πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα κρίνουν εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης καταφέρει να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία του Κέντρου, τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η ειλημμένη απόφαση του πάντως είναι, να συνεχίσει τον διμέτωπο αγώνα του κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να επιμείνει στην στρατηγική της πολιτικής Αυτονομίας και να παραμείνει απέναντι στο κλίμα πόλωσης των δύο κομμάτων, αντιπαραθέτοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.          

@ Σε κανονική… ΤΡΑΓΩΔΙΑ για το σύνολο των επενδυτών που την ενέταξαν στο χαρτοφυλάκιο της εξελίσσεται η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής της Lamda Development. Μια ματιά στην παρακάτω εικόνα (το διάγραμμα της μετοχής το τελευταίο έτος) αρκεί για να αντιληφθεί και ο πιο αμύητος με τα Χρηματιστηριακά για τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ που καταγράφουν όσα χαρτοφυλάκια θεσμικών ή απλών επενδυτών διέπραξαν το λάθος να «παραμυθιαστούν» με το… εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ακόμη είναι ένα έργο «μακέτας» αφού δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα… τούβλο στα θεμέλια των πολυδιαφημισμένων κατοικιών του. 
Πρακτικά τώρα για τους επενδυτές, η κατρακύλα της μετοχής από το 8,43 ευρώ πέρσι τέτοια εποχή τον Ιούλιο, στα 5,53 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής) συνιστά μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ της τάξης του 35%.
Ενώ το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι ΔΕΝ «βλέπουν» οι επενδυτές στην Lamda και… ξεφορτώνουν «καραβιές» μετοχών; Δεν εμπιστεύονται το πολυδιαφημισμένο business plan της εταιρείας; Δεν βλέπουν να ξεκινούν τα έργα στην ώρα τους; Βλέπουν νέα προβλήματα νομικής ή «πολιτικής» φύσεως στην ομαλή εξέλιξη του έργου; Δεν εμπιστεύονται την διοίκηση της εταιρείας υπό τον Οδυσσέα Αθανασίου; 
Είναι βέβαιο πως παρότι η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι ιδιαιτέρως αρνητική για το σύνολο των μετοχών, η ΤΡΑΓΙΚΗ πορεία της Lamda στο ταμπλό δεν μπορεί να «δικαιολογηθεί» μόνο από το αρνητικό κλίμα.
Προφανώς η Αγορά κάτι άλλο ιδιαιτέρως ΑΡΝΗΤΙΚΟ «βλέπει»…     

LAMDA

@ Ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς παρά το κακό χρηματιστηριακό κλίμα, η μετοχή κινήθηκε ξανά πάνω από τα 14 ευρώ, ενώ την Παρασκευή προσέγγισε τα υψηλά. Μάλιστα αν δεν γινόταν αυτό το sell off στις κεφαλαιαγορές, ίσως να είχε και ακόμα καλύτερη πορεία η μετοχή. Σημαντικό ρόλο στην πολύ καλή της πορεία στο Χρηματιστήριο έχει παίξει φυσικά η υψηλή απόδοση για τους μετόχους και το γεγονός ότι στις επόμενες μέρες θα κόψει το μέρισμα, αλλά και την επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου θα κόψει το μέρισμα των 0,50 ευρώ ανά μετοχή και στις 29 Ιουλίου τα 0,90 ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου. Η διοίκηση έχει αναφέρει πως περιμένει για το 2022 EBITDA πάνω από 720 εκατ. ευρώ, επομένως και η επόμενη χρονιά θα πρέπει να θεωρηθεί, χρονιά υψηλής μερισματικής απόδοσης.

@ Προβληματισμό στο Μαξίμου αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλεί και η έλλειψη τολμηρών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως επισημαίνει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι Θεσμοί στην Ευρώπη δεν διαθέτουν αντανακλαστικά για να προλάβουν τις κρίσεις.
Αντίθετα τις αφήνουν να εξελιχθούν και στη συνέχεια παρεμβαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτό το παράδοξο δόγμα των Βρυξελλών είναι καταστροφικό και το έζησε η Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων.

@ Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο Μαξίμου με τα κυβερνητικά στελέχη να δείχνουν προβληματισμένα για την εξέλιξη μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων, τα οποία μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εκλογές. Σε μια από τις συσκέψεις, επιχειρήθηκε μια εκτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνονται στην οικονομία και μια προβολή για τα μεγέθη που θα διαμορφωθούν το επόμενο τρίμηνο.
Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός που έφτασε τον Ιούνιο στο 12%, δηλαδή 3,5% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα συνεχίσει την ανοδική πορεία.
Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσουν το 15% με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου είναι η ενεργειακή κρίση.
Το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την εκτίμηση, ότι η Ρωσία θα μειώσει και την παραγωγή πετρελαίου διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο.
Το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου για κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία αναμένονται καταστροφικές.
Η κρίση θα επιδεινωθεί στην περίπτωση κατά την οποία η Γερμανία αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία πολλών παραγωγικών μονάδων.
Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων στα βιομηχανικά προϊόντα εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και προκαλώντας έμφραγμα στην αγορά.
Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα προέρχεται από τον τουρισμό που αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα.

@ Τα έσοδα μπορεί να υπερβαίνουν τους μηνιαίους στόχους και το εξάμηνο να κλείσει με υπερ-έσοδα από φόρους, ωστόσο, η εικόνα που δημιουργείται στον κόσμο μάλλον είναι στρεβλή. Αυτοί που πληρώνουν τους φόρους είναι ολοένα και λιγότεροι, ενώ αντιθέτως, αυξάνει σταθερά ο αριθμός όσων χρωστάνε στην Εφορία και δεν έχουν να πληρώσουν. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα... λογικό, καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα, πολλοί να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και να μην μπορούν να φανούν συνεπείς στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αναμφισβήτητα και αποδεικνύουν ότι ο αριθμός των οφειλετών αυξάνεται σταθερά, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι οφειλές προς την Εφορία. Τον Μάιο, οι οφειλέτες εκτινάχθηκαν στα 4.700.000 ΑΦΜ, όταν τον Απρίλιο ήταν 3.900.000! Όταν μέσα σε ένα μήνα, οι οφειλέτες αυξήθηκαν με ποσοστό 8% του γενικού πληθυσμού, καταλαβαίνετε τι έρχεται. Σε λίγο, όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα ανακηρύσσονται... εθνικοί ευεργέτες!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Φόρτωση άρθρων...