Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Άνοιξε η συζήτηση για το 5%

Παρασκήνιο

Πολλές σκέψεις γίνονται στο Μαξίμου για να αλλάξει το όριο εισόδου στην Βουλή και από το 3 που ισχύει σήμερα να πάει στο 5%. Όπως καταλαβαίνετε οι λόγοι είναι πολιτικοί και σχετίζονται με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου όπου στο κοινοβούλιο, μπήκε κάθε καρυδιάς καρύδι.

Το θέμα όμως δεν απλό, αλλά περίπλοκο νομικά και αυτό προκύπτει από τη διχογνωμία των ειδικών.

Επί παραδείγματι ο γνωστός συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η αλλαγή μπορεί να γίνει με απλή πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι δεν επηρεάζει το εκλογικό σύστημα και άρα δεν χρειάζονται ενισχυμένες πλειοψηφίες για να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο έτερος συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλλης είπε το αντίθετο: με κατηγορηματικό τρόπο, επέμεινε ότι κάθε αλλαγή στον εκλογικό νόμο που αυξομειώνει την βαρύτητα της ψήφου, υπόκειται στις διατάξεις περί αυξημένων πλειοψηφιών.

Τώρα θα μου πείτε, ότι στο τέλος θα γίνει ότι πει ο επικεφαλής της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προσκεκλημένος στο δείπνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε μία πρόσκληση που αποτελεί έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία για το δείπνο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυ...

Σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ο Μητσοτάκης - Παρών και ο Καραμανλής

Σε εκδήλωση με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολιτισμού» έδωσε το «παρών» σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός...

Φόρτωση άρθρων...