Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Από τις «μαύρες σακούλες» του Καλογρίτσα στην «νεκρή Μαρία» ένας ΣΥΡΙΖΑ δρόμος, και η πολιτική «κατάθλιψη» του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις

Παρασκήνιο

Είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε δύο "καυτά" θέματα της επικαιρότητας, ξεκινώντας από  αυτό των αποκαλύψεων για τις «μαύρες σακούλες» γεμάτες προφανώς με… τούβλα που κατέληγαν στην Κουμουνδούρου – σύμφωνα πάντα με τις δημόσιες καταθέσεις της γραμματέας του Καλογρίτσα.
Εξίσου δυσκοίλιο όσο και σιωπηλό, εμφανίζεται το λαλίστατο κατά τα άλλα κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, για τις συνεχόμενες αποκαλύψεις της βρωμοδουλειάς που επιχείρησαν να στήσουν στην Έβρο, διακινητές λαθρομεταναστών, αληταράδες εγχώριοι «δικαιωματιστές» και προφανώς η Τουρκική ΜΙΤ που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις δύο παραπάνω συνομοταξίες. 
Ο Τσίπρας, γιατί κατάπιε άραγε την γλώσσα του για τα δύο παραπάνω θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα; 
Και λέτε τελικά να εντοπισθεί και να πάρει θέση μετά το… missing alert που εξέδωσε χθες η ΝΔ;  
 

@ Με την οικονομία ψηλά στην ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, θα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία σύγκριση των σημερινών πεπραγμένων με αυτά της θητείας του Αλέξη Τσίπρα και θα θέτει τα σχετικά διλήμματα στους πολίτες ενόψει της κρίσιμης ώρας της κάλπης.
Διόλου τυχαίο ότι η οικονομία θα είναι το θέμα της συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα, της πρώτης μιας σειράς θεματικών συνεντεύξεων, οι οποίες θα γίνονται ανά τακτά διαστήματα για να μιλήσει για συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου, τι έκανε μέχρι σήμερα και τι θα κάνει στην επόμενη τετραετία.

@ H τελευταία εβδομάδα δεν έφερε καλά μαντάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται κατά 7+ μονάδες, αφήνοντας αναλλοίωτο τον συσχετισμό δύναμης υπέρ της, περί τους τρεις μήνες πριν από την κάλπη.
Ο προβληματισμός και η γκρίνια, όμως, στο εσωτερικό του κόμματος από την εικόνα των σφυγμομετρήσεων τους προηγούμενους μήνες έδωσε τη θέση του, εκλογές εν όψει γαρ, στην "άμυνα". Κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει επιθέσεις στους δημοσκόπους  και απλώς αφήνει αιχμές για τη μεθοδολογία με την οποία διενεργούνται, και λοιπά τέτοια, ώστε να στηρίξει το αφήγημα περί "ανατροπής" που θα καταγραφεί στις κάλπες. 
Ότι και να κάνει πάντως η κεντρική εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να «χτυπήσει» την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πως μετά να μην έχει πέσει σε… κατάθλιψη ο Τσίπρας; 

@ Σταμάτησε τα πάρε-δώσε  με τον Αλέξη Τσίπρα,  Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμώντας ότι δεν έχει τύχη μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στους συνομιλητές του, από την ώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, του γύρισε την πλάτη και αρνήθηκε την πρόταση του για προεκλογική προγραμματική συμφωνία προοδευτικής διακυβέρνησης, μετεκλογικά δεν πρόκειται να συζητήσει μαζί του, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Έτσι σήμερα ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 άρχισε να συζητά με τους παλαιούς αντιμνημονιακούς φίλους του. Βλέπε Στρατούλη και λοιπή παρέα.

@ Ακριβώς αντίθετο του αναμενομένου, ήταν τελικά το αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο στρατηγός Φλώρος από τα παρασυστήματα του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή των κρίσεων για το στράτευμα. 
Αφού όχι μόνο «κλείδωσε» η ανανέωση της θητείας του τουλάχιστον για έναν χρόνο, αλλά και πέραν του νέου αρχηγού ΓΕΣ που είναι προσωπική του επιλογή, ο Φλώρος επέβαλε και τον νέο αρχηγό ΓΕΝ.  Με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως δεν ήταν αυτή η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης αλλά οι αποφάσεις επηρεάστηκαν από τον θόρυβο γύρω από τον ΓΕΕΘΑ.  

@ Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έπεσε κατά 2 μονάδες σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησής του για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. 
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία παρουσίασε το σχέδιο στις 10 Ιανουαρίου, είδε το ποσοστό αποδοχής της να πέφτει κατά 4 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ifop που έγινε για λογαριασμό της Journal du Dimanche. 
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την περασμένη Πέμπτη, με επικεφαλής τα εργατικά συνδικάτα που αντιδρούσαν στο σχέδιο του Μακρόν να εξαλείψει τα ελλείμματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα αυξάνοντας την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.
Το Ifop διεξήγαγε έρευνα σε 1.963 ενήλικες μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου από τις 12 έως τις 19 Ιανουαρίου. Το περιθώριο σφάλματος ήταν μεταξύ 1% και 2,3%.

@ Σε φάση υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή του μεγάλου έργου επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρώσει την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Αττικής. Το project σχετίζεται με το βιολογικό καθαρισμό σε σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Αττικής που προωθεί η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο του ευρύτερου μεγάλου επενδυτικού της πλάνου και με στόχο να ολοκληρωθεί η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης στο τμήμα που θα καλύπτει τις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου, των Σπάτων και της Αρτέμιδας. 
Το έργο είχε προκηρυχτεί το 2020 αλλά ο διαγωνισμός τελικά λόγω μη ανανέωσης των εγγυήσεων συμμετοχής από πλευράς τόσο του προσωρινού αναδόχου όσο και των λοιπών οικονομικών φορέων που συμμετείχαν.

@  Κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, ενώ η παράταση του νομικού ελέγχου δείχνει ότι το deal έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, ώστε να πέσουν οι υπογραφές στο τέλος Φεβρουαρίου. Η ΔΕΗ κατέθεσε τη μη δεσμευτική προσφορά, σύμφωνα με τη δυνατότητα που της δίνει η σύμβαση αποκλειστικότητας, που έχει υπογράψει με τη μητρική Enel. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κατ΄ αρχήν συμφωνία που έχει γίνει, η Ελληνική επιχείρηση ενδιαφέρεται να αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του καθετοποιημένου ομίλου της Enel στη Ρουμανία, καθώς και δικαιώματα μάνατζμεντ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ θα μετατραπεί σε δεσμευτική προσφορά. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Enel στην Ελλάδα, για την οποία η μητρική εταιρεία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συμπράξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η ΔΕΗ συνεχίζει να αναζητεί ευκαιρίες για εξαγορές στη Βουλγαρία, ώστε να εδραιωθεί στον τομέα της "πράσινης" ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Ο Πέτρος Παππάς «αδειάζει» τον Φαραντούρη: Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού

«Αδειάζει» τον Νίκο Φαραντούρη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώτου ότι «θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία ...

Φόρτωση άρθρων...