Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Αποφάσισε ο Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο, ανασχηματισμό και εκλογές και γιατί τρέμει ο Τσίπρας την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας

Παρασκήνιο

 Το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή τα «σπουδαία» στην ΔΕΘ. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το πολιτικό, οικονομικό αλλά και προεκλογικό του αφήγημα για τους επόμενους μήνες μέχρι να στηθούν οι κάλπες. 
Οι αναμενόμενες εξαγγελίες Μητσοτάκη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και θα περιέχουν και «πολύ θετικές και μη αναμενόμενες εκπλήξεις» όπως μας είπαν. Για να δούμε. 
Θα κινούνται βεβαίως εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, αλλά θα είναι και λίγο πιο… large λόγω της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας.
Αυτά το Σάββατο γιατί την Κυριακή, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, το «μενού» θα περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου, πιθανώς Ανασχηματισμό και την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες.
Μια συνέντευξη που θα βγάλει ειδήσεις γιατί , όπως εκτιμάται, ο Μητσοτάκης έχει ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ και για τα τρία παραπάνω.      

@ Και μια και αναφερθήκαμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας που διατείνονται σε κάθε ευκαιρία πως θα είναι ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ, γιατί δεν ΣΥΝΑΙΝΕΙ να πάμε σε ένα «σκληρό» σύστημα ενισχυμένης αναλογικής; Που θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον κερδίσει τις εκλογές να κυβερνήσει ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ και η χώρα να μην μπει σε έναν φαύλο κύκλο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων που θα επιφέρουν νομοτελειακά ΑΣΤΑΘΕΙΑ στην εθνική μας οικονομία ; Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν πάνω από 200 βουλευτές και θα μπορούσε ένας τέτοιος νόμος να ισχύσει από την  πρώτη Κυριακή των εκλογών.  
Tι φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «άχαστος» αρχηγός του και ΔΕΝ συναινούν σε μια τέτοια κατεύθυνση;  

@ H Ελλάδα θα αποπληρώσει για πρώτη φορά νωρίτερα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη στο Reuters.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει χρέος προς την ευρωζώνη νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Πρόκειται επίσης για κίνηση που στοχεύει στην βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ των δανείων GLF που λήγουν το 2023», είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.
«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) κατά το πρώτο μνημόνιο με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.
Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε νωρίτερα φέτος σε αποπληρωμή των τελευταίων δανείων προς τo ΔΝΤ, δύο έτη νωρίτερα του προγραμματισμένου. Ξεκίνησε να πληρώνει τα GLF το 2020.
Η χώρα διαθέτει ταμειακό απόθεμα 39 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό από τις αγορές.

@ Η κυβέρνηση αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συνεχή κινητικότητα, με πολλαπλές εξορμήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο μαζί με τους βουλευτές του κόμματος θα μετρήσουν συνολικά 21 περιοδείες, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο πάνω από ένα κλιμάκιο της Ν.Δ. θα «σαρώσει» τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος. 
Η κινητικότητα αυτή δεν είναι όμως μεμονωμένη λόγω της ΔΕΘ, αλλά αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για συνεχείς εξορμήσεις στην ελληνική περιφέρεια όλους τους επόμενους μήνες έως τις εκλογές.
Κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώση του σχεδιασμού που γίνεται, αναφέρει πως ο στόχος είναι ο πρωθυπουργός να κάνει τουλάχιστον δύο εξορμήσεις τον μήνα το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχουν «κυκλωθεί» η Άρτα και η Τρίπολη, ενώ στον σχεδιασμό βρίσκεται και η Θεσσαλία. Το πλάνο λέει πως οι επισκέψεις δεν θα γίνονται «άσκοπα», αλλά στόχος είναι όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός να υπάρχει και μία παρουσίαση του κυβερνητικού έργου.

@ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως γνωστόν, κατονόμασε τέσσερα πολιτικά στελέχη ως παρακολουθούμενα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα  διέψευσαν τον πρωθυπουργό, αλλά ο πρώτος που επέδειξε σπουδή ως προς τη δημοσιοποίηση της διάψευσης ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Αυτή η βιασύνη του Κοτζιά -που συνήθως λειτουργεί σε πολύ χαλαρότερους ρυθμούς όταν τελεί σε διακοπές στο εξοχικό του στην Αλόνησο- έρχεται να «κουμπώσει» με πληροφορίες της στήλης που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για μία νέα «συστράτευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει αναπάντητη την περίφημη επιστολή του για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Πάντως, επειδή ο αρχιτέκτονας της «Συμφωνίας των Πρεσπών» δεν είναι ο πιο εύκολος ή  καλόβολος άνθρωπος του κόσμου, δεν θα βάζαμε και το χέρι μας στη φωτιά ότι στην Κουμουνδούρου θα τού στρώσουν κόκκινο χαλί…

@ Αρκετοί στην Κουμουνδούρου από τους ανήκοντες στο κλειστό «προεδρικό» επιτελείο σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους ότι η Όλγα Γεροβασίλη στις συσκέψεις και τις επαφές που γίνονται το τελευταίο διάστημα σχεδόν δεν έχει να… κομίσει τίποτα, καίτοι είχε για περισσότερο από έναν χρόνο την πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πολιτικοί φίλοι της Γεροβασίλη, πάντως, λένε ότι η Όλγα ήξερε λίγα γιατί ήταν… «θεσμική» και δεν έχωνε τη μύτη της στις δουλειές της ΕΥΠ. Όμως, όταν η στήλη ρωτά τους ίδιους παράγοντες γιατί αντιδρούν όταν ακριβώς το ίδιο επιχείρημα το επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τότε χαμογελούν με αμηχανία…

@ Ως απόδειξη της εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές στην προοπτική της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ανακοίνωση της νέας επένδυσης στην Ελλάδα του ομίλου United Group, με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε χθες το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου.
Οι εκπρόσωποι του ομίλου παρουσίασαν στον πρωθυπουργό το σχέδιο της United Group να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα έως το 2027 για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση το επενδυτικό σχέδιο της United Group προβλέπει την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit που θα καλύπτει 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις.

@ Στην ανάγκη να υπάρξει από πλευράς Ε.Ε. παρέμβαση για τη δημιουργία ενός νέου δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς, τονίζοντας ότι ο δείκτης TTF δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικός ούτε αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς αερίου.
Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Ξιφαράς εκφράζει την εκτίμηση, η οποία υποστηρίζεται και από τα δεδομένα της αγοράς, ότι ο δείκτης TTF δεν αντανακλά πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρέπει να πάψει να αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο κ. Ξιφαράς, η τρέχουσα προσφορά LNG στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης που έχουν ήδη επιτευχθεί θα έπρεπε να έχουν οδηγήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κερδοσκοπία των συναλλαγών παραγώγων που έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος του καυσίμου. Ο όγκος που διαπραγματεύεται στο TTF είναι 100 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του αερίου που διακινείται στην Ολλανδική αγορά αναφέρει ο κ. Ξιφαράς.
Η ανισορροπία ξεκίνησε ακόμη και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον ο δείκτης δεν είναι αξιόπιστος, υπογραμμίζει ο κ. Ξιφαράς, ο οποίος καταλήγει τονίζοντας ότι προφανώς θα είναι πιο αποδοτικό για την Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη αγοράς που θα βασίζεται στη ρευστότητα της αγοράς και στην πραγματική ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά πρέπει να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα στην κάλπη για το Μάτι

"Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχ... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα...

Σπίρτζης για Μάτι: Είμαι εξοργισμένος για τη δικαστική απόφαση - Ο Τόσκας έχει πολιτική ευθύνη

Για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το οποίο καταδίκασε μόλις 6 από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, μίλησε ο Χρήστος Σπίρτζ...

Φόρτωση άρθρων...