Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

«Corriere Della Sera» για Qatargate: Θύμα πλεκτάνης η Εύα Καϊλή;

Παρασκήνιο

Το κουβάρι του Qatargate ξετυλίγει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera», θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που έδρασαν οι αρχές, τον «περίεργο» ρόλο του εισαγγελέα αλλά και την πλεκτάνη που οδήγησε εν τέλει την Εύα Καϊλή στη φυλακή για μια υπόθεση η οποία εξυπηρετούσε σκοπούς του Βελγίου.

Ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για τρεις μήνες βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Βέλγο ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο ίδιος που στα μέσα Μαΐου ανέστειλε το ένταλμα σύλληψης του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, ο οποίος θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος στην έρευνα για φερόμενη παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Οι κατηγορίες δεν αποσύρθηκαν: το Κατάρ είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση ενός Βέλγου ακτιβιστή που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Τεχεράνη. Λίγο αργότερα, ο Κλεζ παραιτήθηκε από την έρευνα λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Πριν από έναν μήνα είχε ανακοινωθεί ότι θα αποχωρήσει από τις έρευνες, οι οποίες έδειξαν εξαρχής σημαντικά κενά και αναπόδεικτες κατηγορίες. Ακόμη και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ραφαέλ Μαλανίνι, ο οποίος θα είναι πλέον ο ελεγκτής του έργου, παραιτείται. Τώρα, το ένταλμα σύλληψης έχει αποσυρθεί οριστικά.

«Αν είσαι εκεί, τότε μπορώ να μαζέψω περισσότερα χρήματα», λέει ο Αντόνιο Παντσέρι στη φίλη του Μαρία Αρένα σε μια υποκλαπείσα συνομιλία τον Αύγουστο του 2022. Παρά τις έρευνες που της αποδίδουν σημαντικό ρόλο, δεν θα εμπλακεί αμέσως στο σκάνδαλο Qatargate, στον βαθμό που η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, θα κατηγορήσει τους Βέλγους ανακριτές ότι την ευνοούν.

Τα στοιχεία για την Αρένα θα εμφανιστούν στα αρχεία μόνο αφού ο Κλεζ αποχωρήσει από την έρευνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του έχει δουλειές με τον γιο της Αρένα. Ο αδερφός της Αρένα είναι κοντά στον ισχυρό πρώην πρωθυπουργό Ελιο ντι Ρούπο και ο πρώην σύζυγός της είναι παντρεμένος με τη νυν υπουργό Εξωτερικών.

Η αστυνομία διαβίβασε στον Κλεζ (πριν από την παραίτησή του) πληροφορίες για τις κινήσεις του Ούγκο Λεμέρ, συνέταιρου του γιου της Αρένα στην Brc & Co, η οποία εμπορεύεται κάνναβη με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο είναι ότι ενώ η αστυνομία αναφέρει με εξαιρετική ακρίβεια τα ονόματα, τα επώνυμα και τις ημερομηνίες γέννησης όλων όσων τον συνόδευαν σε ταξίδια, όταν πρόκειται για κάποιον Νικολά Κλεζ, δεν μπορούν να δώσουν την ημερομηνία γέννησής του. Οι πληροφορίες καταχωρίζονται στα αρχεία μόνο στις 19 Ιουλίου, οκτώ μήνες μετά τις συλλήψεις και μόνο αφού οι δικηγόροι του Μαρκ Ταραμπέλα αναφέρουν την ιστορία της παρέας των γιων της Αρένα και του Κλεζ.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συλλαμβάνει τη γυναίκα και την κόρη του Παντσέρι στην Ιταλία. Αυτός υποκύπτει και αναφέρει τη Αρένα και τον Ταραμπέλα. Οι ερευνητές δεν είναι ικανοποιημένοι. Θέλουν «άλλα ονόματα». Θα εμπλέξει την Καϊλή και τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτζολίνο (PD) και Λάρα Κόμι (FI). Το θέμα δεν είναι γιατί δεν εμπλέκεται η Αρένα, αλλά γιατί οι άλλοι εμπλέκονται για πολύ λιγότερο, ξεκινώντας από την Καϊλή, η οποία κατέληξε στη φυλακή για ένα πολύ αμφίβολο «έγκλημα». Η Καϊλή πάντα έλεγε ότι είδε τα χρήματα για πρώτη φορά εκείνο το πρωί που συνελήφθη και ο Τζιόρτζι.

Αφού οι έρευνες πέρασαν στη βελγική τακτική δικαιοσύνη, τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να συνεχιστεί η κράτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όμως, δεν σταμάτησαν, παρά το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή ζητούσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία του θεσμού. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...