Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Διευρύνεται το (δημοσκοπικό) προβάδισμα της ΝΔ, τι θα γίνει με την Αυτοδυναμία, εφιάλτης για Τσίπρα η αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ  

Πολύ μικρές αναμένεται να είναι οι διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που θα «παρελάσουν» τις επόμενες μέρες από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. 
Αυτό που πάνω κάτω όλες οι μετρήσεις καταγράφουν, είναι περαιτέρω άνοιγμα της «ψαλίδας» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές κινούνται καθαρά πάνω από τις 5 μονάδες, αλλά και μια τάση ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. 
Που πλέον έχει «καβαλήσει» το 10% και είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσει, μέχρι την επόμενη Παρασκευή που θα ολοκληρωθεί η δημοσιοποίηση των μετρήσεων, και την ζώνη του 11%.

@ Σε αυτό πάντως που οι δημοσκόποι, κρατάνε μικρό καλάθι, είναι στα τελικά ποσοστά των κομμάτων – όχι στην διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί το παιχνίδι έχει κριθεί. 
Είναι ξεκάθαρο όμως, πως οι πιο «βουβές» εθνικές εκλογές της Μεταπολίτευσης μπορεί να κρύβουν ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ εφόσον τελικά ΔΕΝ καταγραφεί μεγάλη αποχή.
Αφού κανείς δεν μπορεί να μετρήσει και να προβλέψει την πολιτική συμπεριφορά στην κάλπη, του 25% - 30% που αρνείται να απαντήσει στις δημοσκοπήσεις.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται  πως το ζητούμενο  των εκλογών ΔΕΝ είναι ο νικητής τους - αυτόν ήδη τον ξέρουμε. Αλλά οι πιθανότητες κατάκτησης της Αυτοδυναμίας από την Νέα Δημοκρατία.
  
@ Η αντίστροφη μέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αρχίζει το βράδυ της 21ης Μαΐου με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Η δημοσκοπική κατάρρευση που εμφανίζει μερικές μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση αποκαλύπτει το μέγεθος της συντριβής που θα υποστεί και η οποία αναγκαστικά θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για μια διαχειρίσιμη ήττα κατέρρευσε ολοκληρωτικά.
Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του από έξι έως οκτώ μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό σημαίνει ότι στις πρώτες εκλογές θα κινηθεί (το ανώτερο) γύρω στο 27%, ενώ στις δεύτερες κινδυνεύει με ολοκληρωτική συντριβή.

@ Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Ο ίδιος έχει δύο επιλογές:  Η πρώτη είναι να παραιτηθεί και να αναλάβει την ηγεσία κάποιο άλλο προβεβλημένο στέλεχος με επικρατέστερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η δεύτερη λύση είναι να παραμείνει πρόεδρος σε ένα κόμμα το οποίο θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση και θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος σε ένα φαύλο κύκλο και δεν έχει πολλά περιθώρια να αντιδράσει.
Αυτό που θα επιχειρήσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος είναι να προσπαθήσει να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η διαφαινόμενη εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί από μόνη της εξελίξεις και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που είναι έτοιμη να ζητήσει ευθύνες και βεβαίως την παραίτησή του.

@ Όπως είναι ήδη γνωστό στις ερχόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Α΄ Θεσσαλονίκης και στο Νότιο Τομέα Αθηνών.
Υπενθυμίζεται πως βάσει της εκλογικής νομοθεσίας οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.
Η επιλογή του Ηρακλείου έγινε κυρίως για συμβολικούς λόγους, καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη. Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι η έδρα που θα κρατήσει την επόμενη των εκλογών.
Κανείς όμως δεν μπορεί αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιλέξει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ εκλογικές περιφέρειες στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες….

@ Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι Αμερικάνοι στην κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογήσει συνθήκες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Με δεδομένο ότι η σύμβαση με την Gazprom λήξει το 2026 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάσει τις υποδομές για να υποδεχθεί το υγροποιημένο αέριο.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και τα έργα που πρόκειται να δρομολογηθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, γιατί θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα θα αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος χώρος που χρησιμοποιείται από τα πετρέλαια Καβάλας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στη θέση του θα κατασκευαστεί υποθαλάσσια δεξαμενή για αποθήκευση υγροποιημένου αερίου.

@ Δυο εταιρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φέρονται να διέπραξαν φορολογική απάτη μαμούθ σε βάρος του δημοσίου με εταιρίες δορυφόρους και επιστροφές ΦΠΑ με αποτέλεσμα να δεσμευθούν οι λογαριασμοί μελών των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και νομικών προσώπων.
Η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατέδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές ενδείξεις για φορολογικές απάτες δυο μεγάλων και γνωστών εταιριών. 
Οι υπεύθυνοι των εταιριών αυτών θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στις εισαγγελικές αρχές που θα τις ερευνήσουν με βάση τα πορίσματα της Αρχής για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φορολογικής απάτης.
Πρόκειται για μια εταιρία τεχνολογίας στην Αθήνα και μια εταιρία εμπορίας αγροτικών και οικοδομικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. 
Ηδη δεσμεύθηκαν ακίνητα και λογαριασμοί 15 φυσικών προσώπων και 5- 6 νομικών προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση, η οποία αφορά φορολογική απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα φέρονται να εντοπίστηκαν και πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να λαμβάνουν επιστροφές φόρων και να μην αποδίδουν ΦΠΑ. 

@ Δεσμευτική συμφωνία με την Israel Aerospace Industries Ltd (IAI) για την πώληση και μεταβίβαση του 90,91% της Intracom Defense (IDE) υπέγραψε η Intracom Technologies, θυγατρική της Intracom Holdings. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. 
Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε € 60 εκατ. περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β΄τριμήνου του 2023, εφόσον έχουν πληρωθεί οι προβλεπόμενοι όροι και αιρέσεις και έχουν χορηγηθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Τελικά ο πρόεδρος Σωκράτης, που βαδίζει αισίως προς τα 84 έτη, έχει «ξεφορτωθεί» σχεδόν τα πάντα από την πανίσχυρη επιχειρηματική αυτοκρατορία που δημιούργησε και μεσουρανούσε στις δεκαετίες του 90 και του 2000.

@ Σε τροχιά υψηλής κερδοφορίας, πιθανότατα υψηλότερης από το 2022,  κινούνται φέτος οι συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα προοιωνίζουν τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
Σε επίπεδο καθαρών κερδών από τόκους και προμήθειες αυτό μεταφράζεται σε 447 εκατ. ευρώ το περασμένο τρίμηνο για την Πειραιώς έναντι 286 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ η Alpha έχει «απογειωθεί» στα 424 εκατ. ευρώ έναντι 281 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πετύχει εκτόξευση της οργανικής κερδοφορίας τους πάνω από 50% σε ετήσια βάση.

@ Το σχήμα Mυτιληναίος–Ιntrakat είναι ο προτιμητέος ανάδοχος της Lamda Development για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, προυπολογισμού περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Ο χώρος των αθλητικών εγκαταστάσεων, έκτασης περίπου 278.000 τ.μ., ενσωματώνει τη νέα θέση του υφιστάμενου Εθνικού Κέντρου Αθλητισμού (ΕΚΑΝ) Αγίου Κοσμά και θα καλύπτει τις αντίστοιχες προπονητικές ανάγκες των αθλημάτων του.
Ταυτόχρονα, το νέο παγκόσμιας κλάσης κέντρο οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό – επισκέπτες του Πάρκου (από όλη την Αττική και όχι μόνο) καλύπτοντας τις ανάγκες ανάπαυσης – αναψυχής αλλά και φυσικής άσκησης. 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η περιβαλλοντική μελέτη του έργου εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ πέρσι το καλοκαίρι ενώ μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η αρχιτεκτονική μελέτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Κακλαμάνης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως ο κ. Κασσελάκης προσβλέπει στις ψήφους των Σπαρτιατών;

Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης σχολίασε τη στάση του ΣΥΡ...

Φόρτωση άρθρων...