Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

H Αυτοδυναμία και το εφιαλτικό σενάριο μιας τρίτης κάλπης

Το «plan c» θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές το ποσοστό που θα χωρίζει τη Νέας Δημοκρατίας από τον στόχο της αυτοδυναμίας θα είναι μικρό και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου κρατήσουν την ιδια στάση που τηρούν σήμερα.

Καθαρή εντολή ζητεί δημοσίως ο Πρωθυπουργός ενόψει των Εκλογών της 21ης Μαΐου και αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο, ελέω απλής αναλογικής, αλλά στο Μαξίμου εξετάζουν και το «plan c», που είναι το σενάριο της τρίτης κάλπης τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο.

Του Κώστα Πασίση

Το εν λόγω σενάριο, αν και όλοι το ξορκίζουν στην κυβέρνηση είναι υπαρκτό, με δεδομένο ότι όλοι είναι εναντίον όλων σε αυτή τη φάση και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν θρίλερ για το βράδυ των εκλογών, ενώ ακόμη κανείς «ειδικός» δε ξέρει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή σε λίγες μέρες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις ομιλίες του τονίζει ότι η πρώτη κάλπη είναι η πιο κρίσιμη και έχει τους λόγους του.

Ο βασικότερος είναι ότι το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ στις 21 Μαΐου θα δείξει, αν έχει ελπίδες για αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο.

«Είναι διαφορετικό στην πρώτη κάλπη η ΝΔ να συγκεντρώσει 35% και άλλο μήνυμα θα στείλει αν το κόμμα πιάσει 30%.

Στη δεύτερη περίπτωση θα θέλει οκτώ μονάδες για την αυτοδυναμία και στην πρώτη μόλις τρεις», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και αυτή είναι μια διαπίστωση με την οποία συμφωνούν σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι.

Ένα ποσοστό 30% το βέβαιο είναι ότι θα ενεργοποιήσει από την πρώτη Κυριακή το plan c, που κανείς δε θέλει να σκέφτεται, καθότι είναι … ωρολογιακή βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ωστόσο το σενάριο παίζει και προ ημερών αναφέρθηκε και ο βουλευτής Θοδωρής Ρουσόπουλος ο οποίος είναι ρεαλιστής πολιτικός και προσεκτικός όταν μιλά για τέτοιου τύπου ζητήματα.

« …σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα όχι μέσα στον Αύγουστο, όπως θα προβλεπόταν ημερολογιακά, αλλά τον Σεπτέμβριο με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να συνεχίζει έως τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά…

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι τρίτες εκλογές θα πρέπει  να πραγματοποιηθούν στις 20 ή τις 27 Αυγούστου, σενάριο απίθανο με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται στο ζενίθ και τους πολίτες στις παραλίες.

Ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί να παραταθεί ο χρόνος διακυβέρνησης από την υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και να στηθούν οι κάλπες στο ξεκίνημα του φθινοπώρου. Εάν και πάλι η ΝΔ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι πλέον μονόδρομος…

Όπως εξηγήσουν γαλάζια στελέχη αυτό είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη και οι λόγοι είναι δυο.

Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός. Η χώρα αν δεν μπορεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, θα στείλει στις αγορές άκρως ανησυχητικά  μηνύματα και η επενδυτική βαθμίδα σίγουρα θα «παγώσει» ενδεχομένως να  κάνει και βήματα προς τα πίσω.

Συν το γεγονός ότι η ακυβερνησία αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εσωτερική οικονομία, με κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο δεύτερος λόγος είναι εθνικός και σχετίζεται με την Τουρκία η οποία επιζητεί τέτοιες ευκαιρίες για να δράσει κατά της χώρας, όπως έχει αποδειχθεί από τη στάση της στο πρόσφατο παρελθόν.

Το «plan c» θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές το ποσοστό που θα χωρίζει τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδυναμίας θα είναι μικρό και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου κρατήσουν την ιδια στάση που τηρούν σήμερα…

Έμπειρος πάντως βουλευτής τονίζει ότι το σενάριο της τρίτης κάλπης έχει μικρή πιθανότητα επαλήθευσης, γιατί όταν μιλήσει ο λαός με τη ψήφο του, δύσκολα τα κόμματα θα αγνοήσουν το μήνυμα του… Η πίεση που θα ασκηθεί για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης κυβέρνησης  θα είναι τρομαχτική…

Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Φόρτωση άρθρων...