Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία Μητσοτάκη, αισιοδοξία Ανδρουλάκη, απελπισία Κασσελάκη

Παρασκήνιο

Χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, παρουσιάστηκε η δημοσκόπηση της Metron Analysis, του έμπειρου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Στράτου Φαναρά.

Από τα ευρήματα της έρευνας, προφανώς και δεν αποτελεί είδηση η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον δεύτερο ή του Μητσοτάκη από τους υπόλοιπους αρχηγούς. Ωστόσο, το παιχνίδι παίζεται στους "μικρομεσαίους", δηλαδή σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αλλά και στους υπόλοιπους "μικρούς", δηλαδή "Ελληνική Λύση", "Σπαρτιάτες", "Νίκη" και "Πλεύση Ελευθερίας". Δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη για τους "αποστάτες" του ΣΥΡΙΖΑ (τους... εντεκαδάτους), οι οποίοι δεν έχουν μετρηθεί ακόμη, καθώς δεν έχουν ανακοινώσει το όνομα και την πλατφόρμα του νέου κόμματος.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Για την... ιστορία, η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 22,9 εκατοστιαίες μονάδες στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΠΑΣΟΚ (μας... τελείωσε από τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ φαίνεται ότι ο Κασσελάκης θα δώσει σκληρή μάχη με τον Κουτσούμπα για την τρίτη θέση! Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία κερδίζει μισή εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου και φτάνει στο 30,5%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,2% (συν 1,6 μονάδες), ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2% (μείον 1,8 μονάδες), ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί σε απόσταση... βολής με 9,2%! Στη συνέχεια βρίσκουμε την "Ελληνική Λύση" με 4,6%, τους Σπαρτιάτες με 3%, "Νίκη" και "Πλεύση Ελευθερίας" 2,7% και ΜεΡΑ 25 με 2,2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,6%. Το υπόλοιπο 21,1% βρίσκεται στην "γκρίζα ζώνη" και προφανώς αποτελεί ένα μέγεθος που τα κομματικά επιτελεία θέλουν να προσεγγίσουν.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 38,2% και έχει διαφορά 22,9 εκατοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο λαμβάνει 15,3%, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Προφανώς ο Ανδρουλάκης έχει πολλούς λόγους να αισιοδοξεί για τη... δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην τρίτη θέση και κινείται σχεδόν 5 εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, καθώς λαμβάνει 12,7% και υπολείπεται κατά 25,5 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας! Μιλάμε για απελπισία! Από κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το ΚΚΕ με 11,5%, αυξάνοντας τη δύναμη του κατά 3,8 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η "Ελληνική Λύση" λαμβάνει 5,2%, οι "Σπαρτιάτες" 3,8%, η "Πλεύση Ελευθερίας" 3,4% και η "Νίκη" 3,3%.

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Στο σημείο αυτό, μάλλον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, πρέπει να... επανεξετάσουν τη στάση τους, καθώς μπορεί να κατηγορηθούν για προβολή εικόνων... σεξουαλικού περιεχομένου! Ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 41% και ο Ανδρουλάκης με τον Κασσελάκη... 5%! Υπάρχει και το 31% που λέει ότι δεν προτιμά για πρωθυπουργό κανέναν από τους σημερινούς αρχηγούς κομμάτων. Στις θετικές γνώμες ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 45% και ο Κασσελάκης 16%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για τον πρώτο είναι 50% και για τον δεύτερο 73%! Δηλαδή, το... καινούριο που εκπροσωπεί ο Κασσελάκης, ο οποίος δηλώνει ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη, ήδη έχει φάει... πόρτα!

Από την άλλη πλευρά, στο ερώτημα για τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, έχει ενδιαφέρον η "μάχη" και στην κορυφή, καθώς ο Μητσοτάκης ξαναπέρασε στην πρώτη θέση με 48% θετικές γνώμες και 49% αρνητικές, παίρνοντας την πρωτιά που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο ο Κουτσούμπας, ο οποίος είναι πλέον στο 45%-45%. Βέβαια, όταν μιλάμε για θετική γνώμη του εκλογικού σώματος για τον Κουτσούμπα, προφανώς αυτή έχει να κάνει με την αίσθηση ότι μαζί του σπας... πλάκα και είναι ωραίος για χαβαλέ, αστειάκια και κανένα... κοψίδι! Ο Ανδρουλάκης έχει 39% θετικές γνώμες και 52% αρνητικές (καλή επίδοση), ακολουθεί μετά η Κωνσταντοπούλου και στην 5η θέση βρίσκεται ο Κασσελάκης με 70% αρνητικές γνώμες και 23% θετικές.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά ολοένα και περισσότερο. Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, όπως θα τραγουδούσε η συντρόφισσα Άντζυ Σαμίου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Λοβέρδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ανοσιούργημα, αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος

Για ανοσιούργημα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί και την ιστοτική Μονή της Χώρας. Ο πρόε...

Φόρτωση άρθρων...