Πέμπτη
21 Οκτωβρίου 2021

Εικόνα διάλυσης στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκήνιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ συν όλα τα άλλα έχει να διαχειριστεί το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του αποτελούν ένα σκορποχώρι και δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Πραγματοποιώντας, ως άλλη Κομανέτσι, την εντυπωσιακή κυβίστησή του το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο Κούλογλου άφησε ένα σαφές «καρφί»: ότι αν τον ενδιέφερε να κάνει καριέρα ευρωβουλευτή και να εξασφαλίσει ότι ο αρχηγός θα τον βάλει ξανά στο ευρωψηφοδέλτιο, θα μπορούσε «να κάθεται στα αβγά του», να «λέει μπράβο στον αρχηγό» και «να κατακρίνει τους άλλους που τολμούν να έχουν μία διαφορετική άποψη». Αυτές οι φράσεις, λοιπόν, είχαν πολύ συγκεκριμένους παραλήπτες: τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Κώστα Αρβανίτη. 

Βλέπετε, Παπαδημούλης και Αρβανίτης ήταν εκείνοι που κρέμασαν τον Κούλογλου στα μανταλάκια, με τον πρώτο να «ξορκίζει» την ισοπαλία και να μιλάει για «αυτογκόλ» και τον δεύτερο να καλεί, επί της ουσίας, τον Κούλογλου να... τραβήξει τον δικό του δρόμο.

Αυτές οι σκληρές διατυπώσεις, λοιπόν, δεν ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίου θυμού, αλλά μίας μακράς περιόδου ανταγωνισμών και κρυφών συγκρούσεων στα άδυτα των Βρυξελλών: για παράδειγμα, ο Κούλογλου είχε αφήσει δημόσια αιχμές για την... «Παπαδημούπολη» και τις επενδύσεις του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής στο real estate.

Είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του επικεφαλής της ευρωομάδας και έπρεπε να τους καλέσει και τους δύο ο Αλέξης Τσίπρας στο γραφείο του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Επίσης, ο Κούλογλου είχε ψυχρανθεί και με τον Αρβανίτη, όταν ο τελευταίος στήριξε τον Παπαδημούλη στην υπόθεση αυτή. Κατά συνέπεια, οι «εκρήξεις» αμφοτέρων ήταν... «δανεικά», που έπρεπε να επιστραφούν. 

Βεβαίως, η εικόνα διάλυσης αφορά γενικότερα την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: ο Κούλογλου συμπεριφέρεται σαν μονάδα, δεν μιλάει και δεν μιλιέται με κανέναν. Ο Παπαδημούλης με τον Αρβανίτη έχουν μία στοιχειώδη επικοινωνία και προσπαθούν να προωθήσουν τις πολιτικές προτεραιότητες της Κουμουνδούρου στις Βρυξέλλες. Ο Πέτρος Κόκκαλης συμπεριφέρεται ως επικεφαλής της οργάνωσής που έχει ιδρύσει για το περιβάλλον και σπάνια συντονίζεται με τους Παπαδημούλη-Αρβανίτη. Η Έλενα Κουντουρά επίσης συμπεριφέρεται σαν... ανεξάρτητη ευρωβουλευτής με την δική της πολιτική ατζέντα, με άσπονδους φίλους της να επιμένουν ότι περισσότερο εκτιμά την ωραία ζωή των Βρυξελλών παρά την δουλειά που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο έκτος της «παρέας» είναι ο Αλέξης Γεωργούλης, με ό,τι σημαίνει αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μιλάμε για ευρωομάδα, αλλά για «σκορποχώρι». Ή για «μπουλούκι ατάκτων». 


Διαβάστε ακόμη

Ποια η κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη

Περισσότερες από 20 ημέρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί με κορων...