Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Εκλογές στον... μισό πλανήτη μέσα στο 2024

Παρασκήνιο

Ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε για τη φετινή χρονιά είναι ότι ο μισός πλανήτης θα έχει εκλογές, με πιο κρίσιμες να είναι αυτές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τους μεγάλους οργανισμούς, με αφορμή και την εκλογή του Μιλέι στην Αργεντινή, είναι το ενδεχόμενο διολίσθησης σε αστείους ή διεφθαρμένους τύπους, καθώς η ακρίβεια αποτελεί κακό... σύμβουλο για τις επιλογές των ψηφοφόρων, όταν αυτοί εισέλθουν με... φόρα στο παραβάν!

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Economist, ενδέχεται οι εκλογές που θα γίνουν σε 70 χώρες να αλλάξουν ακόμη και τον γεωπολιτικό χάρτη του πλανήτη! Δεν περιμένουμε εκπλήξεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπου οι εκλογές θα έχουν... τυπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, σημαντικές θα είναι οι εκλογές στην Ινδία και φυσικά, μαζί με τις ΗΠΑ, πρέπει να βάλουμε στο κάδρο και τις Ευρωεκλογές, όπου μπορεί να δούμε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, οι οποίες θα αποτελέσουν προάγγελο αλλαγών στις ηγεσίες επιμέρους χωρών που έχουν φέτος και του χρόνου εκλογές.

Από την άλλη, οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να φέρουν στην εξουσία τους Εργατικούς, μετά από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών. Εκεί αναμφίβολα, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ανατροπή, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος.

Ήδη, η Ευρώπη και οι αγορές έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για τις εκλογές στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Economist το γεγονός ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα προτείνει έναν άνθρωπο που προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, αμαυρώνει τη δημοκρατία της Αμερικής. Προσθέτει δε ότι οι πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας του είναι ανησυχητικά υψηλές και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τη δημοκρατία και για τον κόσμο. Πάντως, η Ελλάδα για τα επόμενα τριάμισι χρόνια θα έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί από τον... καναπέ τις εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλες χώρες, ανησυχώντας λιγότερο ή περισσότερο, με βάση το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές σε σχέση με τα συμφέροντα μας...

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Φόρτωση άρθρων...