Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Επιστροφή στο 35%-25%-15% και ο Ανασχηματισμός, τα δύο κανάλια που αλλάζουν οριστικά χέρια και η νέα (;) γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκήνιο

Αν και στην Ελλάδα οι γιορτές και τα… πανηγύρια κρατάνε μόλις μερικές μέρες, το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη αποτυπωθεί στο σύνολο των δημοσκοπήσεων.
Εκεί όπου η ψαλίδα ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται εκ νέου προσεγγίζοντας ξανά τα διψήφια ποσοστά. Αυτό σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση – ανοδική τάση που φαίνεται να καταγράφει το ΠΑΣΟΚ μετά από μια στασιμότητα μερικών εβδομάδων, φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αφού η επιστροφή στα ποσοστά του 35%-25%-15% (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) δεν προσφέρει καμιά πιθανότητα ανάκαμψης της Κουμουνδούρου, και ειδικά εάν η παγκόσμια συγκυρία βελτιωθεί.

@ Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού της εβδομάδας που ξεκινά από σήμερα είναι υπερπλήρες με σταθμούς από την Βοστόνη μέχρι το Νταβός. Η μόνη «κενή» μέρα είναι αυτή της Πέμπτης, άρα και η πιο «επικίνδυνη» για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. 
Όλοι αντιλαμβάνονται πως ο χαρακτήρας του Ανασχηματισμού θα «προδώσει» και τις σκέψεις του Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών, αφού εάν αφορά πολλά πρόσωπα οι εκλογές θα γίνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ σε έναν χρόνο από τώρα, στο τέλος της Άνοιξης του 2023. 
Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των υπουργών κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, κυρίως γιατί κανείς δεν μπορεί να «εγγυηθεί» πως ο Ανασχηματισμός θα αφορά, αποκλειστικά και μόνο, τα χαρτοφυλάκια της Αγοράς όπως ακούγεται…

@ Από καλά ενημερωμένες ΣΥΡΙΖΑΪΚΕΣ πηγές μαθαίνουμε πως ο Τσίπρας τελικά κατέληξε στο να μην επιλέξει ως γραμματέα του κόμματος κάποιον που να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, άρα «καίγονται» τα σενάρια περί Σπίρτζη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. 
Αυτό που θα επιθυμούσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ένα πρόσωπο που θα είχε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τον Παύλο Μαρινάκη, ή τον Ανδρέα Σπυρόπουλο (που προαλείφεται για γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) και το πρόσωπο αυτό αναζητάτε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Τσίπρας θα επιθυμούσε ο νέος γραμματέας του κόμματος να ήτανε γυναίκα. «Cherchez la femme» που λένε…

@ Τα deal με τους δύο ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών και τους εφοπλιστές Μπάκο – Καυμενάκη φαίνεται να έχουν κλείσει οριστικά και είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθούν και επισήμως. Μάλιστα σε μια εκ των δύο περιπτώσεων το «πακέτο» φαίνεται να περιλαμβάνει εκτός από την ραδιοτηλεοπτική συχνότητα και επιπλέον ΜΜΕ του πωλητή…     

@ Να βάλουμε αγγελία που να λέει: «Ζητείται στρατηγός για να ηγηθεί του κόμματος». Η πρόταση αυτή έπεσε στο τραπέζι σε μια σύναξη που είχαν πριν από λίγες ημέρες παράγοντες του ακροδεξιού χώρου σε ξενοδοχείο της Καλλιρρόης.
Οι ομαδάρχες από τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσαν απογοητευμένοι από τους επίδοξους αρχηγούς που προτάθηκαν για το ακροδεξιό κόμμα και επέμειναν στη λύση του στρατηγού.
Χαρακτήρισαν επίσης… πτώματα τους αρχηγούς των υπαρχόντων κομμάτων που φιλοδοξούν να εκφράσουν τον ακροδεξιό χώρο.
Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια και η συνάντηση έληξε άδοξα.
Άλλωστε ο στρατηγός στον οποίο είχαν επενδύσει για αρχηγό αυτομόλησε προς Νέα Δημοκρατία μεριά και τώρα δεν μπορούν να επιστρατεύσουν ούτε… λοχία.

@ Επιτυχημένο ήταν, αντικειμενικά, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο ανανέωσε ουσιαστικά την εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ.   
Την οργάνωση του συνεδρίου είχε αναλάβει μια ολιγομελής ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από στελέχη που εμπιστεύεται επί πολλά χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το οργανωτικό κομμάτι «έτρεξαν» οι στενοί του συνεργάτες Ανδρέας Σπυρόπουλος, Στέφανος Ξεκαλάκης και Μάρα Κουκουδάκη, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα, αλλά και την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Τα εν λόγω στελέχη ασχολήθηκαν ενεργά και με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων και των συνέδρων του κόμματος.
Στα επικοινωνιακά, σημαντική ήταν η συμβολή Στεφανίας Μουρελάτου, γνωστή  δημοσιογράφος και συντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ, που αποτελεί την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας του κόμματος. Στο δύσκολο έργο της βρισκόταν δίπλα της, ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος είχε αναλάβει να ενημερώνει τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος για όλες τις εξελίξεις.  Σημαντική ήταν, για μια ακόμα φορά, η συνεισφορά του Βασίλη Πανάγου, που τρέχει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και του πρώην διευθυντή της Φώφης Γεννηματά Νίκου Βοσδογάννη, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στην προετοιμασία κομματικών συνεδρίων. 

@ Σε ράλι διαρκών ανατιμήσεων βρίσκονται τα τρόφιμα, ιδίως από τις αρχές του έτους έως και αυτή τη στιγμή. Το γεγονός αυτό ωστόσο σε συνδυασμό με τους κραδασμούς και την αύξηση κόστους στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των πωλήσεων σε όγκο κατά περίπου 8% τον Απρίλιο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
Ενδεικτική είναι η τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ σε δείγμα 18.000 καταναλωτών, όπου διαπιστώνει ότι το αυξανόμενο κόστος αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει τις αγοραστικές δυνατότητες και αποφάσεις του 52% των ερωτηθέντων σε όλον τον κόσμο.
Επιπλέον, στοιχεία που αποτυπώνουν την ευρύτερη τάση αύξησης τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων αποτυπώνονται και μέσα από πρόσφατη καταμέτρηση της NielsenIQ, η οποία έχει ως επίκεντρο την περίοδο του Πάσχα, ενώ η αγορά των ελληνικών σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο σημείωσε πτώση σε όγκο κατά 8%, με σταθερότητα σε τζίρο πωλήσεων γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών. 

@ Πλώρη για αφίξεις και έσοδα που θα υπερκεράσουν τις προσδοκίες των φορέων του νησιού βάζει και φέτος η Κρήτη, η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που το 2020 τα τουριστικά της έσοδα αντιπροσώπευσαν το 20% των τουριστικών εσόδων της χώρας. Μπορεί οι πρώτες ενδείξεις να ενισχύουν τις φωνές που κάνουν λόγο για μια χρονιά ευθέως συγκρίσιμη με αυτή του 2019, της χρονιάς - ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό για τους επαγγελματίες του νησιού είναι τι θα μείνει στο ταμείο των επιχειρήσεων κάνοντας τον απολογισμό τους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη ανήλθαν σε 4,4 εκατομμύρια εκ των οποίων 3,3 εκατομμύρια καταγράφηκαν στο Ηράκλειο και 1,1 εκατομμύρια στα Χανιά.

@ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της κατά την τελευταία αξιολόγησή της μετά τη διάσωση, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ελλάδα εκπλήρωσε τους συμφωνηθέντες όρους παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη δημόσιες. Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται σήμερα.
Σε μια συμβολική κίνηση που θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, η χώρα μας πρόκειται επίσης να βγει από το αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης μετά τη διάσωση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Αύγουστο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις - τόσο για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο και για τον τερματισμό του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας -- σε συνάντηση τον Ιούνιο.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γραμμένος για την επίθεση από τον Φλώρο: «Δέχθηκα γροθιές – Με έπιασε από τον λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα»

«Δεν έχω να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, λίγο μετά την κατάθεσή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔ...

Πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ο Κασιδιάρης – Τους ξεσκέπασε ο Άρειος Πάγος

Κόλαφος είναι για τους «Σπαρτιάτες» το σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα κόπηκε από τις Ευρωεκλογές. Οι Αρεοπαγίτες κατέληξαν ομόφωνα στο ...

Φόρτωση άρθρων...