Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ετοιμάζονται «γουνάκια» για ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ υπουργούς, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο Μαντζουράνης, έρχονται σαρωτικές αλλαγές στους Τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ

Παρασκήνιο

Με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένονται το φθινόπωρο οι δύο δίκες των δύο Ειδικών Δικαστηρίων  με πρωταγωνιστές δύο κορυφαίους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, τους Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και την Εισαγγελέα Διαφθοράς – εκείνης της περιόδου – Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις με εξίσου σημαντική πολιτική βαρύτητα όμως. Αφού με την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη (εφόσον βεβαίως επικυρωθεί και από το Δικαστικό Συμβούλιο) με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες επιβεβαιώνεται πολιτικά ο τρόπος με τον οποίο το ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «στήσει στον τοίχο» με στημένες κατηγορίες, δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα που αποτέλεσαν στο σύνολο τους «ορκισμένοι» πολιτικοί του αντίπαλοι.
Ενώ με την παραπομπή του Νίκου Παππά, έστω και με πλημμεληματικού τύπου κατηγορία - η οποία όμως συνεπάγεται μείζονα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΗΘΙΚΗ απαξία - τεκμηριώνονται οι σκοτεινές πολιτικές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να δομήσει ΚΑΘΕΣΤΩΣ στα Μέσα Ενημέρωσης και γενικότερα στην χώρα. Όλα εδώ πληρώνονται όμως, ή πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη…             

@ Στην δεύτερη υπόθεση, αυτή της καταγγελίας περί ΕΚΒΙΑΣΗΣ του Σάμπυ Μιωνή από εκδότες και δημοσιογράφους, η εισήγηση της Εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου - Φουρλή ήταν απαλλακτική. 
Για την ιστορία και σε ότι έχει να κάνει με το βιογραφικό της εν λόγω δικαστού, στις 28/6/2021 η Ολομέλεια της Βουλής  προχώρησε  σε αντικατάσταση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που εξέταζε την εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis μετά την συνταξιοδότηση των δικαστών που ασκούσαν καθήκοντα εισαγγελέα και αναπληρωματικών μελών του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την σχετική κλήρωση η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή ανέλαβε τότε καθήκοντα Εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται πως η Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή προήχθη στον βαθμό της αντιεισαγγελέως Αρείου Πάγου στις 27 Ιανουαρίου 2017. 
Επισημαίνεται πάντως, πως παρά την όποια πρόταση της Εισαγγελέως, τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Novartis θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδώσει και σχετικό αμετάκλητο βούλευμα.

@ Όπως μας μεταφέρουν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που ξέρουν, η φράξια Παππά-Σπίρτζη στήνουν έναν… σκανδαλώδη ιστό της αράχνης για τον Αλέξη Τσίπρα, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό τον ιστό, πάντως, ήδη πλασάρεται ένα άλλο στέλεχος, που ήδη προσπαθεί να ξεχωρίσει στην επικαιρότητα: ο λόγος για τον γνωστό δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος, έχοντας αναλάβει να υπερασπιστεί εμπλεκόμενα στελέχη στο σκάνδαλο Novartis κραδαίνει την σπάθα της κάθαρσης και της πολιτικής αντεπίθεσης. Βεβαίως, όλα αυτά δεν γίνονται «αθώα»: ο Μαντζουράνης ήδη μεθοδεύει την κάθοδό του στις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς θα τον βοηθούσαν όχι μόνο οι τηλεοπτικές εμφανίσεις που έχει αρχίσει να κάνει, αλλά και το να είναι συνήγορος του Νίκου Παππά ή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε ένα Ειδικό Δικαστήριο…

@ Αλλαγές προμηνύονται στις θέσεις των Τομεαρχών του Κινημάτος Αλλαγής, όπου αναμένεται να αξιοποιηθούν αφενός κάποια στελέχη που δεν χώραγαν στην Κεντρική Επιτροπή, αφετέρου  πρόσωπα με εμπειρία και βαθιά γνώση του αντικειμένου που θα ασχοληθούν. 
Στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, κομβικός θα είναι και ο ρόλος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Χριστοδουλάκη. Μετά από σχετική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει επικεφαλής στο Ινστιτούτο Σοσιαλδημοκρατίας «In Social», το οποίο αποτελεί βασικό think tank του προοδευτικού χώρου. 
Mε τη συνδρομή του Ηλία Κικίλια έχει αναλάβει να ετοιμάσει και να εξειδικεύσει το προγραμματικό «μανιφέστο» του κόμματος, με το προσχέδιο να έχει τεθεί προς διαβούλευση στην ψηφιακή πύλη του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής digitalsociety.gr. 

@ Διάταξη που έχει στόχο να επιταχύνει τη δικαιοσύνη και να ξεριζώσει τα φαινόμενα πολλαπλών αναβολών σε δίκες, εισαγάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προθήκη της τελευταίας στιγμής σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.
Η διάταξη αυτή θέτει πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου, και προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Δηλαδή πλέον οι αναβολές δεν θα είναι απεριόριστες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά θα δίδεται μόνο μια σε κάθε πλευρά (υπεράσπιση, πολιτική αγωγή).
Οι δικηγόροι ζητούν να αποσυρθεί αμέσως η διάταξη, να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλιώς θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ακυρώσουν στην πράξη τη διάταξη, σύμφωνα με την απόφαση της συντονιστικής.

@ Περισσότερο ορατό από ποτέ είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων στα κόμιστρα των ταξί, έπειτα από την εκρηκτική άνοδο της τιμής των καυσίμων. Οι ιδιοκτήτες ταξί "πιέζουν" για σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς – όπως υποστηρίζουν – δεν "βγαίνουν".
Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΠΟΕΙΑΤΑ και του ΣΑΤΑ με το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο καλείται να λάβει τη σχετική απόφαση, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα κόμιστρα των ταξί συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και μένει πλέον να συγκεκριμενοποιηθεί το ύψος και οι κατηγορίες που θα υλοποιηθεί.  
Από την άλλη πλευρά, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα διατηρήσει το επιβατικό κοινό, το οποίο διαπιστώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.    
Γενικότερα, η άνοδος της τιμής των καυσίμων έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό σε ολόκληρο τον κλάδο των μεταφορών, από τα φορτηγά ΔΧ έως τις εταιρείες ταχυμεταφορών, προκαλώντας ανατιμήσεις στα κόμιστρα.

@ Αύξηση 8,6% παρουσίασαν οι τιμές των διαμερισμάτων στη χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,3% και των παλαιών κατά 7,4%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στην Αθήνα με  9,7%, στη Θεσσαλονίκη με 8,3% και στις άλλες μεγάλες πόλεις με 8,2%. Στις λοιπές περιοχές της χώρας οι τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 6,4%.
Για το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 4,5% το 2020. 
Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 10,3% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 7,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2021, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,9%, έναντι αύξησης 4,9% το 2020, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 7,0% το 2021, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

@ Η ΔΕΗ διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας που σχετίζεται με τον τομέα ενέργειας, πρωταγωνιστεί και στην ηλεκτροκίνηση με όχημα την υπηρεσία ΔΕΗ blue, η οποία αποτελεί το πιο εκτεταμένο Δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα. 
Χθες η ΔΕΗ κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την πιο αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών της στους συνεχώς αυξανόμενους χρήστες της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, ανακοινώνει την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. 
Η εταιρεία Carge μια από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες startup επιχειρήσεις του χώρου της, ειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για εφαρμογές οι οποίες, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από ένα ψηφιακό χάρτη φτάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή. 
Με την εξαγορά της εταιρείας Garge και την ενσωμάτωση της ψηφιακής της πλατφόρμας στις υπηρεσίες του δικτύου της, η ΔΕΗ blue ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της μεταξύ των πρωτοπόρων των ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, βελτιώνοντας συνεχώς την αποτελεσματικότητα του μεγαλύτερου και εκτενέστερου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Τσίπρας επιβεβαιώνει το rebranding: «Δέχομαι προτάσεις από εταιρείες, δεν έχω συνάψει ακόμη συνεργασία»

Στα περί πρόσληψης εταιρείας για να κάνει rebranding στο προφίλ του απαντά το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα από τη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου δείχνει τ...

Φόρτωση άρθρων...