Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έτοιμοι για όλα με την Τουρκία, γιατί το «ταμείον είναι μείον» για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με τις υποκλοπές και τι αλλάζει στην ΕΥΠ

Παρασκήνιο

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου αιφνιδιαστικά τους αρμόδιους για μια συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά. Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία.
 Σε αυτή τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε μια αποτίμηση των δεδομένων όπως αυτά διαμορφώνονται έως αυτή την ώρα αλλά και μια ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ασκήσεις που προγραμματίζονται. 
Γενικώς το κλίμα ήταν στην κατεύθυνση πως «είμαστε έτοιμοι για όλα» και εφόσον προκληθούμε η Ελλάδα θα απαντήσει «δυναμικά» σε όποια Τουρκική πρόκληση.

@ Την ίδια στιγμή περιορισμένες είναι οι πιθανότητες συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη στην Πράγα στο περιθώριο της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική. Ο Ερντογάν έχει κληθεί αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα εμφανισθεί. 
Αυτό που προβληματίζει την Τουρκική κυβέρνηση είναι το γεγονός πως, σε περίπτωση συμμετοχής του Ερντογάν στη σύνοδο, ο «Σουλτάνος» θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις έντονες πιέσεις της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων ηγετών στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Παράλληλα αναμένεται να ζητήσουν ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τη στάση που τηρεί η Άγκυρα για τη Ρωσία.
Παράλληλα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς μέχρι την ημέρα της συνόδου αναμένεται να γίνουν πολλές επικοινωνίες και στο παρασκήνιο.
Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήποτε συνάντησης.

@ Με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη έριξε αυλαία την Παρασκευή η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές όσον αφορά τον κατάλογο μαρτύρων. Τα μέλη της επιτροπής αρχίζουν τη σύνταξη του πορίσματος το οποίο θα πρέπει να παραδοθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου στον πρόεδρο της Βουλής.
Γενικώς το αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση ήταν «μηδέν εις το πηλίκον» και ειδικά για ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τελικά το «ταμείον ήταν μείον»

@ Tην 4 Οκτωβρίου η Ν.Δ. έχει τα γενέθλια της και η ηγετική ομάδα προγραμματίζει εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ένα βίντεο που θα περιγράφει την πορεία της Ν.Δ. στα 48 χρόνια από την ίδρυσή της στις 4 Οκτωβρίου του 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έως σήμερα με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στις νίκες που έχουν καταγράψει το κόμμα και η κυβέρνηση και θα ζητήσει από όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τις εκλογές του 2023. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή, ενώ προσκλήσεις έχουν σταλεί στους προέδρους των γαλάζιων οργανώσεων στο Λεκανοπέδιο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. στη Βουλή. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι και ο πρωθυπουργός για ακόμα μία φορά θα αναφερθεί στους άξονες του σχεδιασμού του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, τότε δηλαδή που θα στηθούν και οι κάλπες.

@ Με διπλή στόχευση κινείται η κυβέρνηση για τη δημιουργία της νέας Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι αλλαγές θα αφορούν την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις παρακολουθήσεις που μπορεί να προϋποθέτουν ακόμα και την υπογραφή του πολιτικού προϊσταμένου της υπηρεσίας αν η υπόθεση αφορά πολιτικό πρόσωπο.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιλέγει να ακολουθήσει το βρετανικό μοντέλο για ζητήματα πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας. Μελετώνται βεβαίως και άλλα μοντέλα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙ5, το οποίο έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για την καλύτερη αναδιοργάνωση της ΕΥΠ. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει φέρει στη Βουλή όλο το νομοσχέδιο που θα αφορά την ΕΥΠ, το οποίο δεν θα έχει να κάνει μόνο με την προσαρμογή της υπηρεσίας στη σημερινή εποχή και στα νέα δεδομένα, αλλά και με το πλαίσιο των επισυνδέσεων και ειδικά στο κομμάτι που αφορά και πολιτικά πρόσωπα.

@ Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για τρεις ακόμη μήνες, δηλαδή από τους έξι μήνες στους εννέα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με διάταξη που πρόκειται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.

@ Με 1.374 σημεία φόρτισης σε 119 καταστήματα σε ολόκληρη την επικράτεια, η ΔΕΗ κάνει τη δική της... εισβολή στη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, στον Σκλαβενίτη. Έτσι, η ΔΕΗ συνεχίζει να αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσια προσβάσιμων φορτιστών, προχωρώντας σε συνεργασίες, με τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.. Η συνεργασία ΔΕΗ-Σκλαβενίτη θέτει ως στόχο την τοποθέτηση 687 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που θα καλύπτουν 1.374 θέσεις φόρτισης, καθώς κάθε φορτιστής θα εξυπηρετεί συγχρόνως έως και 2 οχήματα. Η εγκατάσταση των σταθμών ξεκινά μέσα στο 2022 και θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς έτους. 

@ Η ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συνοδό έργο απομένει, προκειμένου να ξεκινήσει το μεγάλο έργο  αντλησιοταμίευσης από την Τέρνα Ενεργειακή, στην Αμφιλοχία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη παραγόμενη ισχύ 680 μεγαβάτ και 730 μεγαβάτ στην άντληση, το έργο περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικών μέτρων, αντίστοιχα. Επιπλέον, θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816.00 γιγαβατώρες, η οποία έχει τεράστια εθνική αλλά και τοπική σημασία. Μάλιστα, το έργο περιλαμβάνεται στην τελευταία λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με τα έργα που εντάσσονται στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 
Έχει λάβει ευρωπαϊκή και εθνική στήριξη με τη διάθεση σημαντικών πόρων, ενώ θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχόλησης και στην αναβάθμιση της περιοχής. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές Νέας Αριστεράς για Κασσελάκη: «Να δώσει τώρα στη δημοσιότητα το Πόθεν Έσχες του»

Τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη διαδρομή των επιχειρήσεων της οικογένειας Κασσελάκη, σχολιάζουν πηγές της Νέας Αριστεράς...

O Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις δημοσκοπήσεις, τις Ευρωεκλογές και τη θητεία του Στέφανου Κασσελάκη

Για τις δημοσκοπήσεις, τις Ευρωεκλογές και τη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας παρέστη την Παρασκευή σε εκδήλωση του Εμπο...

Φόρτωση άρθρων...