Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Έχουν γνώση οι φύλακες για την Τουρκία, το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη και η παρέμβαση Ντογιάκου για τις παραγραφές στην υπόθεση Siemens

Παρασκήνιο

Αν και ο Μητσοτάκης εκ χαρακτήρος αλλά και εκ πεποιθήσεως  αποφεύγει να δραματοποιεί γενικότερα τις καταστάσεις, χθες στο υπουργικό ήταν εμφανώς προβληματισμένος με το κρεσέντο της προκλητικότητας του Ερντογάν και την κλιμάκωση των απειλών του. 
Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο, τα καθημερινά σε  αυτή την φάση τηλεοπτικά «σώου» κατά της Ελλάδος, με πρωταγωνιστές τον Τούρκο Πρόεδρο και το στενό του περιβάλλον να κορυφωθούν.
Οι φύλακες είναι βέβαιον πως έχουν γνώση.  Για τον μέσο Έλληνα πάντως δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά.
Και μήπως ήρθε η στιγμή, για παν ενδεχόμενο, να «προετοιμασθεί» κάπως και η κοινή γνώμη;      
     
@ Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος πραγματοποίησε παρέμβαση στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens και παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, με αφορμή την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία κρίθηκε ότι στην υπόθεση σκανδάλου της Siemens μεγάλος αριθμός των επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχουν υποπέσει σε παραγραφή, ο κ. Ντογιάκος παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προσωπικά προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά με ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων.

@ Το μεγάλο αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, είναι αναπόφευκτα το ζήτημα της μετεκλογικής στάσης του. 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει στη γραμμή πρώτα η εκλογική καταγραφή των κομμάτων και μετά η συζήτηση για συνεργασίες, ζητώντας ταυτόχρονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τονίζει, «θα υπάρξει σταθερότητα στη χώρα από την πρώτη Κυριακή, εφόσον είμαστε ισχυροί».
Παράλληλα, θα ξεκαθαρίζει πως αν αποδοκιμαστούν στις εκλογές Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν πρόκειται να στηρίξει κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον έναν είτε τον άλλο. Όσο βέβαια θα πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές, το ερώτημα για το «τι μέλλει γενέσθαι» θα τίθεται επιτακτικά τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις διάφορες εσωκομματικές πτέρυγες του κόμματος.
Για να δούμε πως θα το διαχειρισθεί αυτό η Χαριλάου Τρικούπη. 

@ Ο τρόπος με τον οποίο, πριν μερικές ημέρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης «ισοπέδωσε» τον Γιώργο Τσίπρα σε κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση, επανέφερε στην Κουμουνδούρου μία συζήτηση που από καιρού εις καιρόν φουντώνει και μετά... εκτονώνεται: το ότι το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας είναι... προβληματικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μία ο τομεάρχης Θοδωρής Δρίτσας, κατηγορείται ότι δεν παρακολουθεί ούτε καν στοιχειωδώς τις εξελίξεις στον τομέα αυτό. Από την άλλη, ο Γιώργος Τσίπρας είτε πολλές φορές προβαίνει σε εκτός γραμμής τοποθετήσεις, είτε αδυνατεί να υπερασπιστεί την πολιτική του κόμματος στα ΜΜΕ –σύμφωνα, πάντα, με... άσπονδους συντρόφους του. 

@ Ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος ο Γ΄ θαυμάζει τη χώρα μας και τον πολιτισμό της. Έχει έρθει επανειλημμένα στην Ελλάδα, ενώ έχει επισκεφθεί και τη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος. Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις χώρες που θα επισκεφθεί το νέο έτος. 
Το σίγουρο είναι ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα τον καλέσει και είναι βέβαιο ότι ο Κάρολος θα ανταποκριθεί.

@ Αλλάζουν οι ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα οποία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 
Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, η συνολική ζήτηση έφτασε τις 4.641 GWh υποχωρώντας κατά 12,92% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση είχε φτάσει τις 5.325GWh. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης προέρχεται από το δίκτυο, δηλαδή από τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους επαγγελματικούς της χαμηλής και της μέσης τάσης. 
Φέτος τον Αύγουστο ζητήθηκαν 637GWh λιγότερες, με τη μείωση να φτάνει σε ποσοστό το 13,9%. Στην υψηλή τάση ζητήθηκαν 17GWh λιγότερες ή αλλιώς είχαμε μείωση της τάξης του 3,2%,  ενώ μειωμένη κατά 33GWh ήταν και η ζήτηση στη διασύνδεση της Κρήτης.
Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα καθώς και τον Ιούλιο είχαμε μείωση της τάξης του 11,02% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021. 

@ Με την υποστήριξη της Eurolife FFH πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το 6ο TEDxPanteionUniversity στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 
Η φετινή θεματολογία ήταν το «Happy Medium», ή αλλιώς η «Χρυσή Τομή», η έννοια που αντικατοπτρίζει την ισορροπία, την ιδανική κατάσταση ανάμεσα σε δύο άκρα αντίθετα. 
H Eurolife FFH «εξερεύνησε» μαζί με το TEDxPanteionUniversity την έννοια της Χρυσής Τομής, και μετέδωσε έτσι ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στο να ζει ο καθένας από εμάς τη ζωή που επιθυμεί, μια ζωή που θα συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφάλεια και τη σιγουριά, με το θάρρος να προσπαθούμε ώστε να καταφέρνουμε περισσότερα καθημερινά.
Το TEDxPanteionUniversity αποτελεί μια πρωτοβουλία φοιτητών και αποφοίτων των διαφόρων τμημάτων του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι ένα μη κερδοσκοπικό project που στόχο έχει τη διάδοση καινοτόμων ιδεών μέσω της συμμετοχής των φοιτητών.

@ Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax World Airline Awards κατακτώντας για 11η συνεχή χρονιά και 12η τα τελευταία δεκατρία χρόνια, τον τίτλο της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας στην Ευρώπη».  Συγκεκριμένα, στα βραβεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, η AEGEAN βραβεύθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για 11η συνεχή χρονιά ενώ έλαβε και τη 2η θέση στην κατηγορία της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας Παγκοσμίως». Παράλληλα, συνέχισε να βρίσκεται μεταξύ των 10 καλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη για το προσωπικό καμπίνας που διαθέτει και την ταξιδιωτική εμπειρία που προσφέρουν στους επιβάτες τους.

@ Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει ότι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό έργο “Tutly” στο Ουζμπεκιστάν, ισχύος 131,35 MWp.
Συγκεκριμένα, ο Τομέας RSD είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό της Total Eren, μίας κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (IPP) με έδρα τη Γαλλία, τον Ιούνιο του 2021 και ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγράμματος εργασίες μελέτης, προμήθειας και κατασκευής και εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας και του υποσταθμού υψηλής τάσης (EPC). Το έργο αναμένεται να παράγει 270 GWh ετησίως, αρκετές για να καλυφθούν ανάγκες περίπου 140.000 νοικοκυριών στο Ουζμπεκιστάν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως.
Παράλληλα, ο Τομέας RSD ανακοινώνει την επιτυχή ενεργοποίηση του έργου "Pampa Tigre” στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 118,4MWp για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power, μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες μη συμβατικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (NCRE) στη Λατινική Αμε

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Η Ξάνθη αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία προς το λαό ο Γιώργος Αυτιας και μετά τον Έβρο βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σταϊκούρας όπου είχαν με τον Γιώργο Αυτιά ιδιαίτερη συνάντ...

Φόρτωση άρθρων...