Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

«Φύλλο και φτερό» κάνει ο εισαγγελέας το πόρισμα για Τράγκα, γιατί ο Ραγκούσης κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και μπόνους από το 2024 (και βλέπουμε) για τους Τραπεζίτες

Παρασκήνιο

Ποιες εκλογές τώρα και ποιες πολιτικές εξελίξεις και ποια Ελληνοτουρκικά; Όλη η «πιάτσα», δημοσιογραφική, πολιτική και επιχειρηματική ασχολείται με τα ζητήματα που προέκυψαν από την γνωστοποίηση του πορίσματος της Αρχής για το Ξέπλυμα και αφορούν την μυθική περιουσία των 100 εκατομμυρίων ευρώ του Γιώργου Τράγκα. 
Όπως έινε πάντως χθες γνωστό ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης μελετά το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), άνω των 60 σελίδων, βάσει του οποίου έγινε η δέσμευση της περιουσίας.
Στην κυριότητα εμπλέκεται και η σύζυγος του εκλιπόντος δημοσιογράφου Μαρία Καρρά, που διαθέτει κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ συμμετείχε ως μέτοχος στις επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Μπαρδάκης θα προχωρήσει την έρευνα στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Το επόμενο διάστημα θα αναζητήσει εάν και σε ποιο βαθμό μετείχαν στην οικονομική δράση του αποβιώσαντος δημοσιογράφου συγγενικά του πρόσωπα και στενοί συνεργάτες του.
Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνεται εμπλοκή των παιδιών του, Γιάννη και Φρειδερίκου (Φρέντι) Τράγκα ούτε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ούτε και στη διαδικασία απόκτησης περιουσίας του πατέρα τους.

@ Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, ο κ. Μπαρδάκης θα αρχίσει να καλεί ως υπόπτους όσους διαπιστώσει ότι εμπλέκονται. Ανάλογα και με τις εξηγήσεις που θα δοθούν, ο ίδιος θα προχωρήσει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες. 
Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν εντοπίσει ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα περιλαμβάνει περιλαμβάνει 17 ακίνητα, καταθέσεις σε Τράπεζες της αλλοδαπής και εγχώριες όπως και σε τραπεζικές θυρίδες.
Σε τραπεζική θυρίδα του εξωτερικού βρέθηκαν λίγο λιγότερες από 10 ράβδους χρυσού, αγνώστου προέλευσης και χωρίς από κανένα επίσημο έγγραφα-χαρτί να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα απόκτησής τους.
Πέρα από όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη τράπεζα) δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το ποσό του 1/3 του αρχικού δανείου και στην συνέχεια το υπόλοιπο ποσό της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

@ Κακοφάνηκε στους Τραπεζίτες η απόφαση Μητσοτάκη, την οποία απλώς δημοσιοποίησε ο Πατέλης  να τους «κόψει» και για φέτος τα μπόνους. 
Ο πρωθυπουργός είναι κάθετος σε ιδιωτικές συζητήσεις, αφού, όπως μας μεταφέρθηκε, δηλώνει πως δεν μπορεί την ίδια στιγμή που τα μισά σπίτια μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα και τα αυτοκίνητα σε ακινησία λόγω της εκτόξευσης της τιμής των καυσίμων, κάποιοι να απολαμβάνουν χαβιάρι και μπρικ. Μπόνους από το 2024 για τους τραπεζίτες και βλέπουμε λοιπόν…    

@ Αυτοί που εισηγούνται στον πρωθυπουργό προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο δυνατό, προβάλλουν τα ακόλουθα επιχειρήματα:
1ον) Οι αφίξεις τουριστών θα σπάσουν ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που θα έχει επίδραση στην οικονομία και θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2ον) Η κρίση με την Τουρκία ενισχύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί απευθύνεται και στο λεγόμενο πατριωτικό ακροατήριο.
Βέβαια μπορεί στην παρούσα φάση η αντιπαράθεση με τον Ερντογάν να ενισχύει το κύρος του πρωθυπουργού, αλλά μια μόνιμη κρίση με την Τουρκία σε συνδυασμό με ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είναι νωπή η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, την οποία έχει κεφαλαιοποιήσει πολιτικά.
Αντίθετα μετά από ένα χρόνο κανείς δεν θυμάται αυτό το γεγονός.
Η δημοσκοπική υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μόνιμη.
Η ακρίβεια μπορεί να ακυρώσει τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και να ενισχύσει τα κόμματα που είναι προσκολλημένα στον λαϊκισμό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

@ Σε αντίθεση με την χαλαρή τακτική που ακολούθησε η πλευρά Ανδρουλάκη στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή οι «γραμμές» για τους 31 του Πολιτικού Συμβουλίου και την ΕΔΕΚΑΠ ήταν «σκληρές». Εκεί όπου επικράτησαν με διαφορά όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου αλλά και… προσγειώθηκαν στα πραγματικά τους «κυβικά» μια σειρά από στελέχη (κυρίως) της νέας γενιάς – που δεν ανήκουν στον Προεδρικό κύκλο – και τα οποία το τελευταίο διάστημα είχαν καβαλήσει (ελαφρώς) καλάμι…    

@ Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα επόμενα βήματα του κόμματος θα επικεντρωθούν σε τρία βασικά σημεία: Στο προγραμματικό πλαίσιο που εκπονήθηκε και θα συζητηθεί στην πορεία προς τις εκλογές, στην ανάδειξη της κοινωνικής ατζέντας του κόμματος και στη συγκρότηση των «πράσινων» εκλογικών λιστών, ώστε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να είναι έτοιμο σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού.
Ψηλά στην ατζέντα του Νίκου Ανδρουλάκη θα βρεθούν και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια που πλήττει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ενεργειακή κρίση, το άνοιγμα της ψαλίδας των ανισοτήτων, τα προβλήματα των νέων κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά μαραθώνιο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος, σύμφωνα με ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενώ στην περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει ποσοστά που βρίσκονται πέριξ του 14%, στην Αττική προσεγγίζει το εκλογικό ποσοστό του ΚΙΝΑΛ το 2019.

@ Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται μαθαίνουμε ο Ραγκούσης, αφού ΔΕΝ έχει διασφαλίσει (ακόμη) την διατήρηση της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. 
Στα πλην του και η αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών με αφορμή τις αναφορές Ανδρουλάκη για την θητεία ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της Τραπεζικής χρεοκοπίας της Χαριλάου Τρικούπη. 
Αλλά το μεγαλύτερο ντεσαβανταζ  για τον Ραγκούση είναι το πόσο άφιλος είναι ο Τσίπρας, ο οποίος εάν έχει κάποια καλύτερη επιλογή δεν διαθέτει ουδεμία πολιτική τύψη να τον «καθαρίσει» εν μια νυκτί.    

@ Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία του πληθωρισμού και την επόμενη εβδομάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα ανακοινώσει δείκτη μεταξύ 11,3%-11,7%. Αν λάβουμε υπόψιν ότι τον Απρίλιο, αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία κατά 48,8%, αυτό σημαίνει ότι το προσεχές δίμηνο, οι αυξήσεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Μάλιστα, αν συνεχιστεί η ξέφρενη κούρσα της τιμής του πετρελαίου, τότε θα μιλάμε πλέον για προβλήματα, που θα τα δούμε αργότερα, πολύ διογκωμένα. Ποιος αγρότης, θα πάει να καλλιεργήσει με τέτοιες τιμές και σε τι τιμές θα αγοράσουν τα προϊόντα οι καταναλωτές; Τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να κόψουν δαπάνες και από τα πλέον απαραίτητα. Αυτό βέβαια, έχει και τη θετική του πλευρά, γιατί μπορεί να το ρίξουμε στη... δίαιτα και να πέσουν οι χοληστερίνες, τα τριγλυκερίδια και το ουρικό οξύ! Ωστόσο, δεν είναι εποχές για... αστεία. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και μπροστά μας έχουμε να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις. Γι αυτό καλό είναι να κάνουμε καλύτερο κουμάντο τώρα, γιατί όσοι δεν το κάνουν, θα περάσουν εφιαλτικό χειμώνα... 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Ο Μεϊμαράκης τρολάρει τη «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου: Με πήρε η Ούρσουλα τηλέφωνο να μάθει τι γίνεται

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη ως αναλυτής δημοσκοπήσεων. «Είναι...

Φόρτωση άρθρων...