Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Γιατί Εκλογές και όχι Ανασχηματισμός (;)  αλλάζει το τοπίο στις κατασκευαστικές η εξαγορά της Intrakat,  έρχεται ριζική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ 

Παρασκήνιο

Το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών είναι ορθάνοικτο παρότι ο πρωθυπουργός κάνει ότι μπορεί για να πείσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να επαναλάβει και στην σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι προϋποθέσεις που βάζει περί τοξικού πολιτικού κλίματος, απλά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για πρόωρες κάλπες το Φθινόπωρο.
Οι μοναδικοί λόγοι, σύμφωνα με κάποιους κορυφαίους υπουργούς, που μπορούν να «παγώσουν» τις εκλογές είναι ένα θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία αλλά και η επανάληψη του σκηνικού με τις περσινές πυρκαγιές που προκάλεσαν τις πρώτες μεγάλες ρωγμές στην κυβέρνηση.
Η ημερομηνία των εκλογών θα «κλειδώσει» μετά τη γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει ασφαλή εικόνα και των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης του. Αυτή είναι η μία εκδοχή. 

@ Βεβαίως υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση των γεγονότων. Αφού εάν το κλίμα εκλογολογίας  συντηρηθεί στην σημερινή του ένταση μέχρι και μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι «γαλάζιοι» βουλευτές και λοιποί υποψήφιοι πολιτευτές θα έχουν λιώσει τις… σόλες των παπουτσιών του γυρίζοντας καθημερινά από πλατείες μέχρι και το τελευταίο πανηγύρι της περιφέρειας. Τέτοια «γαλάζια» κινητοποίηση δεν θα κατάφερνε με τίποτε ο Μητσοτάκης όσες «εντολές» και εάν έδινε στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Και εάν τελικά αποφασίσει να ΜΗΝ κάνει εκλογές, αλλά έναν εκλογικό ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ – το σενάριο παραμένει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟ και μην το αποκλείετε- τα πολιτικά του οφέλη του θα είναι αντικειμενικά σημαντικά.      

@ Ο Lykavitos.gr και το On Target, αν όχι πρώτοι, σίγουρα από τους πρώτους σας είχαν πληροφορήσει με σειρά  δημοσιευμάτων για το deal Ιntrakat με το… τρίδυμο Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου. Οι νέοι βασικοί μέτοχοι της ιστορικής εταιρείας, δηλώνουν δεξιά και αριστερά πως ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού απέναντι σε εξίσου ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους. Αλλά όπως ισχύει πάντα η «νεκροψία θα δείξει».
Την ίδια στιγμή  συνεχίζεται ο, σε βάθος, έλεγχος στα λογιστήρια του Διονύση Παναγιωτάκη με την υπόθεση της εξαγοράς του Action 24 να παραμένει εξαιρετικά πιθανή.            

@ Αν η στήλη έπρεπε να στοιχηματίσει, θα έλεγε ότι υπάρχουν 70% πιθανότητες για τον Γιάννη Δραγασάκη να κρεμάσει τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά παπούτσια του και 30% να συνεχίσει. Ο ίδιος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε όλους τους συνομιλητές του, αλλά και σε όσες συζητήσεις -υπαινικτικού τύπου- έχει κάνει με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το γεγονός ότι οι εκλογές επιταχύνονται και πως αναδύεται μία νέα κρίση τον ερχόμενο χειμώνα, σίγουρα δεν ενισχύουν το 70%, αλλά μάλλον το... 30%, καθώς ο Δραγασάκης πάντα αρέσκεται στους «ενδιαφέροντες καιρούς», που λένε και οι Κινέζοι. 
@ Εκείνος που μαδά απελπιστικά την μαργαρίτα για το πού θα είναι υποψήφιος είναι ο Γιώργος Σταθάκης. Ο πρώην υπουργός ούτε που συζητάει να κατέβει στα Χανιά και να δει ξανά την πλάτη του Παύλου Πολάκη –εξάλλου, σε αντίθεση με άλλους ΣΥΡΙΖΑίους, δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα νικήσει τις (διπλές) εκλογές καταλαμβάνοντας, κατά πάσα πρόβλεψη, τις 3 από τις 4 έδρες των Χανίων. Κατά συνέπεια, ψάχνει πολυεδρικές περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά και να δει να ανοίγουν εκ νέου οι πόρτες της Βουλής για την αφεντιά του. Στη «μενταλιτέ» του ταιριάζει ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, αλλά το έψαξε και είδε ότι συγκεντρώνονται πολλοί «κορυφαίοι» για λίγες θέσεις –τους οποίους δύσκολα μπορεί να υπερκεράσει σε σταυρούς. Σκέφτηκε για λίγο την Α’ Αθήνας, που έχει ένα σοβαρό αστικό κομμάτι ψηφοφόρων, αλλά εκεί θα πρέπει να μπει «σφήνα» μεταξύ Βούτση, Φίλη, Τζανακόπουλου και, κατά πάσα πρόβλεψη, Ηλιόπουλου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Νότιος Τομέας, που εκλέγει αρκετούς βουλευτές, ίσως «να ήτο μια κάποια λύσις», που λέει κι ο ποιητής. Όμως, ο Σταθάκης δεν ξέρει πού πέφτει ο Βύρωνας και ο Ζωγράφος και ένα μεγάλο κομμάτι της εν λόγω εκλογικής περιφέρειας αποτελεί για τον ίδιο terra incognita. Γι’ αυτό συνεχίζει να μαδά τη μαργαρίτα, ελπίζοντας ότι στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα τού βρει μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

@ Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αποτελεί στοίχημα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς οι υποψηφιότητες θα σηματοδοτήσουν τα μηνύματα προς το εκλογικό σώμα. 
Στόχος είναι να υπάρξει ριζική ανανέωση των ψηφοδελτίων, που θα ξεπερνά το 50%, με πρόσωπα από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της αυτοδιοίκησης και των αγροτών. Νέα στελέχη με βαριά βιογραφικά, που έχουν καταξιωθεί κοινωνικά και επαγγελματικά κι έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και πρόσωπα που δεν ανήκουν έως τώρα στο κομματικό δυναμικό. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν το 30% τουλάχιστον να είναι νέοι υποψήφιοι κάτω των 40 ετών, ενώ αναζητούν επίσης και μάχιμες γυναίκες, αλλά και πρόσωπα από την γενιά του brain drain, δηλαδή των νέων Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.
Στις «πράσινες» λίστες θα βρίσκονται πολλά κομματικά στελέχη, άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και πολλά τέκνα πρώην βουλευτών κόμματος.
@ Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανάθεση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) για περίοδο 10 + 5 ετών, έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δηλαδή, πρόκειται για μια συμφωνία, ύψους 750 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, στην οποία, εάν προστεθεί ο ΦΠΑ, ανέρχεται στα 930 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Hellenic Train (η εταιρεία ανήκει στον ιταλικό όμιλο της FS) καλείται να πραγματοποιήσει συγκεκριμένο αριθμό δρομολογίων, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
@ Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζουν για την πράσινη μετάβαση και οι εταιρείες επενδύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο υπάρχει ένα κενό χρόνου 2 έως 3 ετών μέχρις ότου γίνει εφικτή η πράσινη μετάβαση, όπου το ερώτημα είναι εάν θα έχουμε αρκετό LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για για μια παγίδα θανάτου για την Ευρώπη και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα νοικοκυριά θα ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος μιλώντας στο 26ο Annual Economist Government Roundtable του Economist.
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική στις επιλογές της Ευρώπης τονίζοντας ότι έγιναν λάθη τις προηγούμενες δεκαετίες και το θέμα της βιωσιμότητας μπήκε πολύ πιο μπροστά από όσο αντέχουν οι οικονομίες.
Για το πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή διακοπή της ροής του αερίου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ενδογενείς πηγές όπως ο λιγνίτης και τα υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος των αναγκών καθώς επίσης τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και τον αγωγό TAP που μπορούν να βοηθήσουν στην προμήθεια αερίου. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά των 6-7 δισ. κυβικών μέτρων που σημαίνει ότι χρειάζονται 45 φορτία LNG για να καλυφθούν οι ανάγκες, κατέληξε. 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Γιώργος Μουρούτης: Πλήθος υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (Photos)

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της μεγάλης συμμετοχής, σημαντική ήταν κα...

Φόρτωση άρθρων...