Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Γιατί η άνοδος του ΠΑΣΟΚ απειλεί με νέα κατρακύλα τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφήνουν μια... γλυκόπικρη γεύση στη Νέα Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της γλυκιάς γεύσης του πρώτου γύρου και της μάλλον... πικρής του δευτέρου.

Μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση του τελικού αποτελέσματος παραπέμπει στην άποψη ότι η... χαμένη Νέα Δημοκρατία τελικώς βγαίνει κερδισμένη! Να επισημάνουμε ότι σε όλες τις Περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους Δήμους έχουν εκλεγεί πρόσωπα που είναι συνεννοήσιμα, χωρίς να διακρίνονται από τοξικότητα.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το ΠΑΣΟΚ είναι κερδισμένο στη μάχη που διεξάγεται στην Κεντροαριστερά, έχοντας το πάνω χέρι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσαν να μιλήσουν για συγκλίσεις, κάνοντας τον Ανδρουλάκη να βγάλει... σπυριά. Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης όμως, με τις δηλώσεις του έδειξε προς τα πού πρέπει να κινηθούν οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, με φόντο τις Ευρωεκλογές.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε σε στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και αυτό δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον Ανδρουλάκη. Ταυτόχρονα, η εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η παλαιά φρουρά του κόμματος αποτελεί "ξένο "σώμα", εντείνουν το κλίμα εσωστρέφειας και στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, οι... μονομάχοι θα βγάλουν τα ξίφη τους για να δώσουν την τελική μάχη.

Ταυτόχρονα, ο Ανδρουλάκης με τον αέρα που του δίνουν κάποιες εμβληματικές νίκες στην αυτοδιοίκηση, θα οργανώσει το πλάνο του για να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές. Το πλάνο αυτό έχει πλέον πρωταγωνιστή τον ίδιο και όχι τον Κασσελάκη. Αυτή η εξέλιξη βολεύει τον Μητσοτάκη, καθώς το ΠΑΣΟΚ του 11% μπορεί να πάει στο 15% στις προσεχείς Ευρωεκλογές και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μάχη λίγο πάνω από το 10% με το ΚΚΕ! Η κατακερματισμένη Αριστερά βολεύει τον Μητσοτάκη, ο οποίος όμως θα πρέπει να κάνει και τον σταυρό του να μην συμβούν... λιμοί, λοιμοί, καταποντισμοί, συμφορές, καταστροφές και ό,τι άλλο κυκλοφορεί και παραπέμπει σε... γκαντεμιά!

Μια άλλη εξέλιξη που θα βολέψει τον Μητσοτάκη είναι το ενδεχόμενο να μην μπορέσει ο Ανδρουλάκης να ανέβει στη δεύτερη θέση, οπότε θα έχει το πρόβλημα ο ίδιος μέσα στο ΠΑΣΟΚ με τις αναπόφευκτες γκρίνιες που θα εκδηλωθούν. Πάντως, οι πιθανότητες για να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές έχουν αυξηθεί σημαντικά, αν και πολλά μπορεί να παιχτούν τους 7-8 μήνες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Ο Κασσελάκης από την πλευρά του θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ως επί τω πλείστον προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Θα παλέψει με νύχια, με δόντια και με τον... Τάιλερ για να μπορέσει να κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση, έχοντας απέναντι του τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει μια "καθαρή" Αριστερά και όχι μια σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Οι Πασοκογενείς γυρολόγοι βλέποντας το... ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν ως σανίδα σωτηρίας μια σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ο Ανδρουλάκης θέλει, αλλά με τους δικούς του όρους.

Ο Κασσελάκης θέλει να εξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και... ονειρεύεται απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως κάνει αισθητή την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό και ανακατεύει για τα καλά την τράπουλα. Τώρα, το πάνω χέρι το έχει ο Ανδρουλάκης, ο οποίος στοχεύει στην πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε όσους ανήκουν στο Αντι-Κασσελακικό στρατόπεδο και δεν είναι δογματικοί Αριστεροί. Και όσο θα γίνεται αυτός ο... μύλος, τόσο ο Μητσοτάκης θα παρακολουθεί τα πράγματα από απόσταση, τρίβοντας τα χέρια του. Εδώ υπάρχει η υποσημείωση περί απουσίας αλαζονείας, γιατί ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι περίεργο ον!

Η ανάλυση του μηνύματος των αυτοδιοικητικών εκλογών παραπέμπει σε σκληρές μάχες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει έδαφος και να ανέβει στη δεύτερη θέση, ενώ παρά τη μικρότερη δύναμη εδρών στη Βουλή, θέλει να καταγραφεί στη συνείδηση όλων ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά.

Από την άλλη πλευρά, χθες και προχθές το βράδυ είχαμε δηλώσεις που παρέπεμπαν σε... ροντέο, σχετικά με ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση συγκλίσεων των δύο κομμάτων. Οι μεν Συριζαίοι θεωρούν ότι τους έχει... υποχρέωση ο Ανδρουλάκης, ο δε Ανδρουλάκης θεωρεί ότι δεν έχει καμία υποχρέωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο 3 δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια είναι ενδεικτικό του συνεχιζόμενου κατήφορου που είχε ξεκινήσει επί Τσίπρα και συνεχίζεται επί Κασσελάκη. Ο Ανδρουλάκης θα... απαιτήσει να ηγηθεί ενός ευρύτερου σχήματος της Κεντροαριστεράς, με τους δικούς του όρους, εφόσον, είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο Ανδρουλάκης δεν διαθέτουν το απαραίτητο εκτόπισμα για να αντιμετωπίσουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κάθε σύγκριση με τον σημερινό πρωθυπουργό είναι εκτός συζήτησης. Αν ο Ανδρουλάκης ξεπεράσει σε δημοφιλία τον... Κουτσούμπα, τότε να το ξανασυζητήσουμε. Επιπλέον, όσο ο Κασσελάκης κινείται πολύ κάτω από τον Κουτσούμπα και τον Ανδρουλάκη σε δημοφιλία, καλό είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη (ας το κάνει αγκαλιά και με τον Τάιλερ...), να ζυγιστεί, να μετρηθεί και μετά να κάνει... όνειρα!

Ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να... τρίβει τα χέρια του, στηριζόμενος στην πεποίθηση πως όσο περισσότερο "φαγωθούν" στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο το καλύτερο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, αλλά και τους σχεδιασμούς για τις εκλογές του 2027. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης δεν έχουν τη δυναμική να ηγηθούν ενός... σούπερ μάρκετ. Είναι καλοί για να κρατήσουν μέχρι ένα... μπακάλικο. Το αν το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και πήρε 2-3 καλούς... πελάτες του σούπερ μάρκετ, αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε... υπερ-αγορά.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι μια σύμπραξη δύο... ψιλικατζίδικων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αθροίσει ξερά τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Μπορεί να τα αυξήσει σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά όχι να είναι επίπεδα εξουσίας. Αυτό το τελευταίο είναι το ατού του Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς, έχει κάθε λόγο να θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει, το ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνει και τη μάχη μεταξύ των δύο να εξελίσσεται σε ενδοοικογενειακή υπόθεση!

Εν ολίγοις, όσο η Κεντροαριστερά θα... τρώγεται, τόσο το καλύτερο για τα συμφέροντα της χώρας! Η πλειοψηφία έχει εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη και όσοι δεν τον... γουστάρουν, κατά βάθος το κάνουν από δογματισμό και κόμπλεξ. Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων βασίζεται στην κυριαρχία Μητσοτάκη. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απλές... οδοντόκρεμες!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Φόρτωση άρθρων...