Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Γιατί η Διαπλοκή ΔΕΝ επιθυμεί πρόωρες εκλογές, νεύρα στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεχόμενες γκρίνιες στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ και τι θα γίνει τελικά με το KONTRA και το ACTION 24

Παρασκήνιο

Κορυφαίοι παράγοντες της Διαπλοκής, οι οποίοι πίεζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία, τώρα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι οι κάλπες θα στηθούν πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επιχειρηματιών για εξάντληση της τετραετίας έχει σχέση με τα κονδύλια του Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης.
Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στήριζαν τον σχεδιασμό τους, στο Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης.
Υπολόγιζαν ότι το Φθινόπωρο θα έπαιρναν τις επιδοτήσεις για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε έκδοση ομολόγων, με τα οποία θα χρηματοδοτούσαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην ενέργεια και τις κατασκευές.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους.
Μάλιστα κάποιοι μεγάλοι όμιλοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και προβλήματα ρευστότητας.

@ Στο «κρανίο» τα έχουν πάρει στην Χαριλάου Τρικούπη από την συνεχόμενη διαδικτυακή… μίρλα συγκεκριμένων ψηφοφόρων του ΓΑΠ και του ΚΙΔΗΣΟ για σειρά αποφάσεων της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αφού όλα τους.. ξινίζουν και όλα τους… μυρίζουν  Και όλα αυτά την ίδια ώρα που Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου – περαστικά του ειρήσθω εν παρόδω – έχουν βρει ένα modus vivendi επικοινωνίας και ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προς τιμήν του, δεν έχει ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ και ΕΜΠΛΟΚΗ με τις μίζερες αντιδράσεις συγκεκριμένων Ταλιμπάν του. Λέτε να έφτασε η εποχή να τους διαλοστείλει ο Ανδρουλάκης όλους αυτούς από το ΠΑΣΟΚ;   

@ Παρότι η δημοσιογραφική και επιχειρηματική πιάτσα έχει προεξοφλήσει πως η εξαγορά των KONTRA και ACTION 24 από τους Μπάκο και Καϋμενάκη έχει ήδη ναυαγήσει, υπάρχουν νεότερες πληροφορίες πως το δίδυμο των εφοπλιστών το ξανασκέφτεται. Αφού ο… πόθος για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας και η αναγνωρισιμότητα, που θεωρητικά αυτή συνεπάγεται, παραμένει «ενεργη».
Τα ολοκληρωμένα πορίσματα πάντως του ενδελεχούς οικονομικού ελέγχου που διεξήγαγε η Deloitte, βρίσκονται ήδη στα χέρια του Αλέξανδρου Εξάρχου και οι όποιες τελικές αποφάσεις των Μπάκου και Καυμενάκη, είναι πλέον ζήτημα ημερών.       

@ Οργή κυριαρχεί στο Μαξίμου για συγεκριμένο τραπεζίτη, ο οποίος διαρρέει σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για τα bonus των τραπεζών και έκανε πίσω, γιατί προφανώς φοβάται τις αντιδράσεις.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν τις διαρροές του τραπεζίτη, αθλιότητες και καραγκιοζιλίκια.

@ Κλιμάκιo της Lockheed Martin που βρέθηκε στην Αθήνα έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το ΥΕΘΑ για την προμήθεια των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Lockheed Martin συμφώνησαν για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Lockheed Martin αναμένεται να καταθέσει και δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΕΑΒ που θα αναλάβει τη συντήρηση των F-35, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο ρόλος της σε όλο το φάσμα της αμυντικής βιομηχανίας.

@ Τέλος μπήκε στη διαδικασία εύρεσης ενδιαφερόμενων αγοραστών για τα τρία "βαριά χαρτιά του real estate", τα τρία κτίρια γραφείων τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δαχτυλίδι της Κηφισίας στο Μαρούσι και στο παρελθόν ανήκαν στον όμιλο εταιρειών L.P. Ellinas Group of Companies Limited του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία, Λουκά Έλληνα. 
Ήδη, τα δύο πέρασαν στην Prodea και την Trastor αντίστοιχα, όπως επίσημα ανακοίνωσαν πριν από μερικές μέρες οι δύο ΑΕΕΑΠ, ενώ όπως όλα δείχνουν και το τρίτο, το ακριβότερο εξ αυτών, θα περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του. 
Θυμίζουμε ότι ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχε ξεκινήσει από την dovalue η διαδικασία για την ανεύρεση αγοραστών μέσα από την πλατφόρμα Altamira, ενώ την ίδια στιγμή -κυρίως για τυπικούς λόγους- είχε και η Eurobank επισπεύσει ισάριθμους πλειστηριασμούς μέσω της πλατφόρμας e-auction, οι οποίοι για την ιστορία του πράγματος ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν κατά τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου.  

@ Για αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η οποία, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να περάσει η πλειοψηφία των μετοχών στον ιδιώτη επενδυτή. Μέτοχοι και διοίκηση που εκπροσωπούν το ιδιωτικό σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington, το ΤΧΣ και το ΕΦΚΑ, έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 426 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, εφόσον απαιτηθεί.
Ένας από τους παράγοντες που ίσως επηρεάσουν το τελικό ποσό σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον οίκο DBRS των τιτλοποιημένων δανείων της Attica Bank, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τυχόν νέες απαιτήσεις. Η σχετική άσκηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα, με το πόρισμα της αξιολόγησης να φτάνει στα χέρια της διοίκησης της Attica Bank μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Μετά την έγκριση της ΑΜΚ από τη γενική συνέλευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τιτλοποιημένων δανείων, η διοίκηση της Attica Bank θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου, η οποία, δεδομένων των διαδικασιών (ενημερωτικά δελτία, εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές κ.λπ.), αναμένεται προς τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους.

@ Ο τομέας των ΑΠΕ έχει εισέλθει δυναμικά στη στρατηγική του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, αποτελώντας πλέον έναν ξεχωριστό κλάδο με ισχυρή επενδυτική και αναπτυξιακή ώθηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεκαπλασιάστηκε η δραστηριότητα ΑΠΕ, η οποία μάλιστα αντιπροσώπευε σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ που υλοποίησαν τα ΕΛΠΕ το 2021. 
Συγκεκριμένα το 60% των συνολικών επενδύσεων των ΕΛΠΕ το 2021 αφορούσε σε έργα μετάβασης σε πράσινη ενέργεια.
Στον τομέα των ΑΠΕ, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μετόχων στο πλαίσιο της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ομίλου ο κ. Σιάμισιης, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγική τους βάση. "Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από συνδυασμό εξαγορών και ανάπτυξη νέων πάρκων που θα φέρει μεγαλύτερη αξία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης
Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 η εγκατεστημένη ισχύς των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ έφτασε τα 285 MW, ενώ αναβαθμίστηκε ο μεσοπρόθεσμος στόχος για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ από 0,6 GW σε 1 GW. Παράλληλα, το σύνολο των έργων υπό ανάπτυξη υπερβαίνει τα 2 GW.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη για κατασκοπεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κατηγορίες ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν βοηθό του ακροδεξιού κόμματος AfD που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο υπάλληλος...

Πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ο Κασιδιάρης – Τους ξεσκέπασε ο Άρειος Πάγος

Κόλαφος είναι για τους «Σπαρτιάτες» το σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα κόπηκε από τις Ευρωεκλογές. Οι Αρεοπαγίτες κατέληξαν ομόφωνα στο ...

ΠΑΣΟΚ: «Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών»

Αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο για την απαγόρευση συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ -γι...

Φόρτωση άρθρων...