Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Γιατί η Τουρκία δεν κέρδισε τίποτε από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μια ανάσα από την Intrakat οι Μπάκος και Καυμενάκης και η στρατηγική της πρώτης Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ 

Παρασκήνιο

Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εκεί όπου η Τουρκία αναδιπλώθηκε αίροντας το βέτο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Συμμαχία, χωρίς σημαντικά – τουλάχιστον φανερά – ανταλλάγματα. 
Ο Ερντογάν δεν έθεσε κανένα θέμα για τα Ελληνικά νησιά (αποστρατικοποίηση κλπ) αν και η Ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να απαντήσει ηχηρά.
Σε ότι τέλος έχει να κάνει με την αναβάθμιση των Τουρκικών  F- 16, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον Ερντογάν, αφού ως γνωστόν τις τελικές αποφάσεις δεν τις παίρνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Για να δούμε πάντως εάν o Ερντογάν θα συνεχίσει το (καθημερινό) «βιολί» του κατά της Ελλάδος με την επιστροφή του στην Άγκυρα.       
       
@ Ενισχύεται  η φημολογία τις τελευταίες ώρες για είσοδο των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη στην Intrakat.
Για τις φήμες περί εξαγοράς της Intrakat από τους  Καϋμενάκη και Μπάκο, ρωτήθηκε χθες η διοίκηση της κατασκευαστικής στη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, με τον Αντιπρόεδρο του Ομίλου, Δημήτριο Κούτρα, να αναφέρει: «Για να τελειώσω με τα δημοσιεύματα, εμείς είμαστε ένα θεσμικό όργανο και σαν Intrakat δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτά, ούτε κουβέντες κάνουμε. Αυτά θα ανακοινωθούν, αν υπάρχουν κουβέντες, που δεν ξέρω αν υπάρχουν, από εκεί που πρέπει», παραπέμποντας ουσιαστικά στον επικεφαλής της  Σωκράτη Κόκκαλη.
Σύμφωνα με όλες τι πληροφορίες έχουν γίνει συζητήσεις και επαφές μεταξύ των δύο επιχειρηματιών και του Σωκράτη Κόκκαλη για την εξαγορά της Intrakat, χωρίς ωστόσο  να υπάρχει κλεισμένη συμφωνία. Και δεν είναι μόνο η διαφορά στο αντίτιμο -  άλλα ποσά ζητά ο Κόκκαλης άλλα προσφέρουν οι Μπάκος – Καϋμενάκης .  Αλλά το γεγονός πως κανείς δεν είναι βέβαιος πως ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει καταλήξει στο να πουλήσει την ΙΝΤΡΑΚΑΤ το «διαμάντι του στέμματος» της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αυτοκρατορίας του. Πάντως η αγορά θεωρεί (και προεξοφλεί) πως το deal έχει "κλείσει" εξού και το χθεσινό +13,4% στην μετοχή της Intrakat 

@ Νέα ένεση ρευστότητας για την Lamda συνιστά το «πράσινο ομόλογο» που όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί από την αγορά, έστω και άκρως «τσιμπημένο» - στο 4,5% με 5% υπολογίζεται το τελικό επιτόκιο.
Πάντως δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητο από την αγορά, πως με τις κινήσεις της διοίκησης της εταιρείας τελικά το διαβόητο και υποτίθεται «εμβληματικό» έργο του Ελληνικού, μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ένα real estate project, σε ένα παζάρι οικιστικών φιλέτων σε μια ομολογουμένως προνομιακή περιοχή.
Που καμιά σχέση βεβαίως δεν έχει με τους αρχικούς σχεδιασμούς του έργου…           

@ Σε μια στρατηγική πρώτου γύρου είναι σαφές ότι επενδύει το ΠΑΣΟΚ, στην προεκλογική κούρσα που έχει ήδη ξεκινήσει.
«Kυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» είναι το μότο που κυριαρχεί  στην Χαριλάου Tρικούπη, μια εύλογη πολιτική επιλογή αν ληφθούν υπόψη οι ευρύτεροι συσχετισμοί στο σημερινό σκηνικό.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως «οι προθέσεις όλων θα φανούν την πρώτη Κυριακή», υποστηρίζοντας παράλληλα πως όσο πιο ισχυρό βγει το ΠΑΣΟΚ από αυτήν, τόσο πιο πολλές θα είναι οι πιθανότητες να επιβάλει κυβερνητικό πρόγραμμα και πρόσωπα.
Ωστόσο, το έδαφος για συγκλίσεις στον πρώτο γύρο δεν μοιάζει, εκ των πραγμάτων, ιδιαίτερα εύκολο. 
Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ δεν «καίει» εκ των προτέρων το χαρτί των συνεργασιών, ενώ θα μπορεί να ισχυρίζεται, μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης, ότι κινήθηκε στο έδαφος των συγκλίσεων χωρίς ανταπόκριση, επιστρέφοντας σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου το «μπαλάκι» της ακυβερνησίας. 

@ Τι καζούρα υφίσταται αυτές τις μέρες ο Πάνος Σκουρλέτης δεν λέγεται: ως γνωστόν, ο Πάνος, θέλοντας και μη, εγκαταλείπει την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού τώρα δεν είναι γραμματέας του κόμματος και θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να δώσει τη μάχη του σταυρού. Όμως, ο ίδιος έχει διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η συμπάθεια των ψηφοφόρων δεν είναι και το... δυνατό του χαρτί και τον έχει καταλάβει η ανασφάλεια για το πολιτικό του μέλλον. Τούτου δοθέντος, όχι απλώς «οργώνει» τα βόρεια προάστια, που θα είναι και η εκλογική του περιφέρεια, αλλά είναι και «πρώτο βιολί» σε κάτι τελετές που λαμβάνουν χώρα τούτες τις μέρες για την... «υποδοχή των νέων μελών». Μόνο που ενώ στις τελετές που γίνονται στον Βόρειο Τομέα (Πεύκη-Λυκόβρυση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Νέα Ιωνία κ.α.) βρίσκονται όλοι οι βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω περιφέρεια, ο Σκουρλέτης είναι σαν… ψάρι έξω από το νερό. Και αυτό φαίνεται. Σε απλά ελληνικά, ενώ ο πρώην υπουργός φοράει το καλύτερο χαμόγελό του και πηγαίνει από παρέα σε παρέα δείχνοντας πόσο... χαίρεται που νέα μέλη, προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, η υποδοχή που αντιμετωπίζει δεν είναι και η καλύτερη. 

@ Επανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.
Όπως όλα δείχνουν, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε δεκτή την πρόταση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) για αναστολή του τέλους έως τα τέλη του 2023. Η ΕΕΚΤ ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με τις COSMOTE, Vodafone και WIND – NOVA.     
Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση υπέρ του ελληνικού δημοσίου θεσμοθετήθηκε το 2016, με την ονομασία "τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση".
Αυτό βαρύνει τους συνδρομητές συνδρομητικής τηλεόρασης στο 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού κάθε συνδρομής, συμπεριλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Το τέλος αυτό ανεστάλη με τον νόμο 4728/2020 για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες, οι καταναλωτές θα δουν "φουσκωμένους" τους επόμενους λογαριασμούς κατά 10%.

@ Η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού, οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να καταστήσει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο. Η σύμβαση έχει διάρκεια  ισχύος από 22-02-2021 έως 22-02-2023. Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, «φαστ-φουντ», κ.ά. με ειδικότητες - μεταξύ άλλων - ειδικότητες όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα, τραπεζοκόμου κλπ. Σίγουρα, το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος, λέει ότι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, καθώς δεν θα μπορούν να σταθούν στην αγορά, όχι λόγω του εργατικού κόστους, αλλά λόγω της έκρηξης των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Σημειώνεται ότι οι εργοδότες δεν προσκόμισαν στοιχεία και έτσι, το υπουργείο Εργασίας, λόγω της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο, με βάση τις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και της κρισιμότητας για τον τουρισμό και την οικονομία, πρότεινε να κηρυχθεί η Σύμβαση υποχρεωτική, άποψη που έγινε τελικά δεκτή. 

.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...