Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

H «εθνική απειλή» και οι στρατηγικές διπλωματικές κινήσεις Μητσοτάκη

Παρασκήνιο

Έντονη διπλωματική κινητικότητα καταγράφει η Κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, την ώρα που τόσο η κρίση στην Ουκρανία, όσο και η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία για το άμεσο μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να ακολουθεί μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με αφορμή τις νέες απειλές του κ. Τσαβούσογλου που καταδεικνύουν τις τακτικές όξυνσης από την απέναντι πλευρά, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της σε αδιέξοδο.

Η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην πλευρά του κ. Ερντογάν, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας της σύσφιξης των σχέσεων  Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Το σκηνικό έντασης που καταγράφεται στο ουκρανικό μέτωπο πυροδοτεί ανησυχία στο ελληνικό στρατόπεδο, καθώς μια ενδεχόμενη και πιθανή στρατιωτική σύρραξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Εκτός των άλλων, η Ελλάδα έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για το επίμαχο θέμα λόγω και της πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον κ. Λαβρόφ στη Μόσχα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στη σκιά μιας πρωτοφανούς κρίσης και με τη χώρα να καλείται να παίξει έναν ειδικό ρόλο έχοντας το προνόμιο των διαχρονικών φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Η Κυβέρνηση κινείται προσεκτικά στη βάση ενός στρατηγικού σχεδίου στοχευμένης διπλωματίας και διεθνών σχέσεων με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, αυτοπεποίθηση απέναντι στις διαχρονικές προκλήσεις των Τούρκων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και απόλυτη ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καιρίδης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ερντογάν να κάνει τέμενος τη Μονή της Χώρας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος τη «Μονή της Χώρας» χαρακτηρίζοντας...

Κασσελάκης: «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη λεβέντη μου» - Το τετ α τετ με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την Ανάσταση πήγε μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ και στενούς συνεργάτες του για μαγειρίτσα στο κέντρο της πόλης. Ο Στέφανος Κασσε...

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Φόρτωση άρθρων...