Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

H ρωσο-ουκρανική κρίση και η έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη

Οι δραματικές εξελίξεις κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο μέτωπο της Ουκρανίας και η χαρακτηριστική άνεση με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακήρυξε την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως η Ευρώπη για μία ακόμη φορά πιάστηκε στον ύπνο, αδυνατώντας να αποτρέψει μια δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικό ντόμινο με ανυπολόγιστες ζημιές για το άμεσο μέλλον.

Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών φάνηκε διπλωματικά και πολιτικά ανέτοιμη να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στην εκτέλεση των παράλογων σχεδίων της ρωσικής πλευράς, που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και με τις πράξεις της δημιουργεί προηγούμενο και για άλλες περιπτώσεις εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας όπου καταγράφονται διαμάχες με εθνικό ή και θρησκευτικό πρόσημο.

Από τη μία πλευρά, η Μόσχα εκμεταλλευόμενη τα αργά ανακλαστικά των συμμάχων κέρδισε έδαφος στο πεδίο της προπαγάνδας και με κίνηση αστραπή προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου προσάρτησης εδαφών από την Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014 με την περίπτωση της Κριμαίας. Στην αντίπερα όχθη, Γαλλία και Γερμανία καθυστέρησαν να αντιληφθούν τις πραγματικές προθέσεις του κ. Πούτιν, ενώ ο αγγλοσαξονικός άξονας λειτουργεί έως τώρα ως παρατηρητής και σχολιαστής της επικαιρότητας, χωρίς να αποσαφηνίζει τι πραγματικά σημαίνει η "απάντηση" απέναντι στις επιδιώξεις του Ρώσου Προέδρου.

Σ’ αυτήν κρίσιμη ώρα, τη δυσκολότερη ίσως για την Ευρώπη μετά το 1945, οι ισορροπίες είναι εντελώς εύθραυστες, με την Ε.Ε να στερείται μιας ηγεσίας που αφενός μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, αφετέρου να μπορούσε να συνδράμει με τη στάση της στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα παρά τις επιμέρους διαφορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα επηρεάζουν ποικιλοτρόπως και την Ελλάδα τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όσο και σε γεωπολιτικό την ώρα δε που η Τουρκία διατηρώντας τακτικές πόλωσης μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, για να διευρύνει τη λίστα των παράλογων αξιώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Φόρτωση άρθρων...