Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σε εκνευρισμό η Άγκυρα: Απαντά με fake news και απειλές στην ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Παρασκήνιο

Τον εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη. Η Άγκυρα απάντησε με fake news και απειλές στην ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες», στηλιτεύοντας την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας. 

Διαρροές από την τουρκική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έκαναν λόγο για «διαστρέβλωση των γεγονότων και επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας», επιχειρώντας να παρουσιάσουν για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα σαν το «θύμα», στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Ακόμα, σε συνέντευξη που έδωσε στη Hurryiet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κράτησε ψηλά τους τόνους και δεν δίστασε να «θυμηθεί» για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες της Μικρασιατική Καταστροφή «συμβουλεύοντας» τους Έλληνες ότι είναι καλό να γνωρίζουν κολύμπι.

Ακάρ: «Καλό είναι οι Έλληνες να γνωρίζουν κολύμπι»

Από την Νέα Υόρκη ο Χουλουσί Ακάρ έβαλε στο τραπέζι όλα τα θέματα της προκλητικής ατζέντας που έχει αναπτύξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα από τις δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών μέχρι την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει και αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή «συμβουλεύοντας» τους Έλληνες ότι είναι καλό να γνωρίζουν κολύμπι.

Η τελευταία αυτή αναφορά έγινε όταν ο Ακάρ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από το Καστελόριζο. «Πιστεύαμε ότι είχαν ξεχάσει να κολυμπάνε όταν είδαμε την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά τους. Αν συνεχίσουν με αυτό το μυαλό, το να γνωρίζουν κολύμπι θα τους κάνει καλό» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Παρά τις καλές μας προθέσεις ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημίσουν την Τουρκία. Γελοιποιούνται με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική και το δίκαιο» ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην Hurryiet ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι είναι η Τουρκία που «πιεστικά» προσκαλεί την ελληνική πλευρά σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων και οι Έλληνες που «συνεχώς αποφεύγουν τον διάλογο». 

«Λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι στην πλευρά αυτού που αποφεύγει τον διάλογο. Συνεχώς παραπονούνται για την Τουρκία σε τρίτους όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν συνεχώς να μετατρέψουν διμερή ζητήματα σε ζητήματα Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρκίας-ΝΑΤΟ ή Τουρκίας-ΗΠΑ» συνέχισε το «διπλωματικό μάθημα» ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Συνεχώς προσπαθούν να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη με αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό ή άσχετο φόρουμ. Με το να το κάνουν αυτό επιδεικνύουν αήθη και μη-διπλωματική συμπεριφορά» πρόσθεσε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ο Χουλουσί Ακάρ.

Βάζοντας στην ατζέντα της συνέντευξης και το θέμα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε το αβάσιμο σκεπτικό ότι «εξοπλίζουν (σ.σ. η Ελλάδα) τα νησιά που είναι αποστρατικοποιημένα βάσει των συνθηκών. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητίσιμο το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών αυτών. Όταν, όμως, το λέμε αυτό κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την εδαφική τους ακεραιότητα».

Συνεχίζοντας το παραληρηματικό σκεπτικό του ο Ακάρ πρόσθεσε ότι είναι η Ελλάδα «που επεκτείνεται. Αυτοί διεκδικούν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο. Αυτοί κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να εξοπλιστούν επικαλούμενη μια εσφαλμένη οπτική περί απειλής. Αυτοί είναι που έχουν κάνει περισσότερες από 1.000 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Τα κάνουν αυτά και μετά περιγράφουν εμάς ως επεκτατική και επιθετική δύναμη. Είτε δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους είτε φοβούνται να τον κοιτάξουν. Αν τον κοιτάξουν θα δουν τα πραγματικά τους πρόσωπα και μπορεί να νιώσουν ντροπή».

«Η Τουρκία δεν είναι απειλή. Η Τουρκία είναι ένας δυνατός και έμπιστος σύμμαχος. Ο στόχος μας για το Αιγαίο είναι να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου. Ωστόσο έχουμε δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους αδικία και παράνομες πράξεις τόσο στο πεδίο όσο και στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Ακάρ.

Κάνοντας, δε, μια ευθεία αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκησαν βασιζόμενοι σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι η εισβολή δεν είχε την αποδοχή των Ελλήνων και ότι τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Θα πρέπει να εκτιμήσουν τη χείρα φιλίας που εκτείνουμε».

Τουρκία για ομιλία Μητσοτάκη: «Δεν απειλούμε εμείς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

H πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του OHE υπήρξε με διαρροές από την τουρκική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό στην οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη μια αποδόμησε την τουρκική προκλητική ρητορική βάζοντας τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» και αφετέρου έτεινε χείρα φιλιάς στον τουρκικό λάο και με ανάρτηση στα τουρκικά στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δυστυχώς η ομιλία αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων και της επιθετικής ρητορικής κατά της Τουρκίας. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή (σ.σ. ανατολική Μεσόγειο) εκτιμάται διεθνώς από την παγκόσμια κοινότητα» ανέφεραν πηγές της τουρκικής αντιπροσωπείας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι Άγκυρα έχει εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Ρωσία, μετά τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Είναι δείγμα διπρόσωπης στάσης να κατηγορείς την Τουρκία ότι δεν επιβάλει κυρώσεις ενώ η Ελλάδα τις παρακάμπει με την πρακτική της μεταφοράς πετρελαίου από τάνκερ σε τάνκερ» υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.

Στην ίδια διαρροή υποστηρίχθηκε ότι η Τουρκία δεν προκαλεί την εδαφική ακεραιότητα ή την ενότητα της Ελλάδας κάνοντας λόγο για «ψεύτικη προπαγάνδα». «Ωστόσο η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να συμμετέχει σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου όχι για μια αλλά για όλες τα θέματα στο Αιγαίο» είπαν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν, σύμφωνα με το Anadolu, ότι είναι η Ελλάδα που απειλεί την Τουρκία με επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο από τον Ιούνιο του 1995: «η απειλή αυτή έχει προσφάτως ενισχυεί με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αντίθετα μετις διεθνείς συνθήκες».

Επιμένοντας στην διαστρεβλωμένη ανάγνωση της πραγματικότητας οι τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστηρίξαν, επίσης, ότι «η τωρινή αρνητική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας είναι μια ηθελημένη επιλογή της Ελλάδας.

Έχουν επιλέξει τις προκλητικές ενέργειες και την κλιμάκωση της ρητορικής τους σε σχεδόν καθημερινή βάση αντίθετα με τους κανόνες συνεργασίας και καλής γειτονίας. Είναι η ελληνική πλευρά που έχει "παγώσει" τις διμερείς διαπραγματεύσεις και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του ΝΑΤΟ».

Από την προκλητική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στο μεταναστευτικό με τις τουρκικές πηγές να καλού την Ελλάδα «να σταματήσει τα pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο» κατηγορώντας την χώρα μας για «απειλητική και απάνθρωπη» συμπεριφορά κατά των παράμονων μεταναστών» που έχουν, κατά την τουρκική πλευρά, καταγραφεί όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από ΜΚΟ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Προσωπική απόφαση Κασσελάκη η αποπομπή Παπανώτα - Το είχε αποφασίσει εδώ και μέρες

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την α...

Φόρτωση άρθρων...