Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, ο ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ και το... ραντεβού της Κεντροαριστεράς στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ, κυρίως λόγω του Δήμου Αθηναίων βγαίνει πιο ενισχυμένο από τον δεύτερο γύρο των Εκλογών, αλλά είναι σαν να λέμε ότι από εκεί που η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ήταν στους 30 πόντους, τώρα έχει μειωθεί στους 22. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ενώ το γεγονός ότι χθες ο αρχηγός του αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι το παιχνίδι είχε χαθεί από τον πρώτο γύρο. 

Του Λουκά Γεωργιάδη

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να πανηγυρίζουν, ιδίως όταν σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν κατάφεραν να εκλέξουν παραπάνω από 5 δημάρχους και φυσικά κανέναν Περιφερειάρχη, με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά. 

Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει που βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει μία Περιφέρεια και μερικούς δήμους, τότε πρέπει να το... κοιτάξει. 

Το ΠΑΣΟΚ με τα αποτελέσματα, κυρίως του πρώτου γύρου, έστειλε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να θεωρεί πως έχει απεριόριστα αποθέματα κυριαρχίας, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην αναμονή για να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές. 

Συνεπώς, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα μπορεί να επιβάλλει όρους σε μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. 

Όρους επιβάλλει αυτός που καταγράφει δυναμική και όχι αυτός που βρίσκεται υπό πίεση. Συνεπώς, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ενταθεί η πίεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές.  

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα τον Πολάκη και ένα σωρό πολιτικά "υπο-προϊόντα" και "παρα-προϊόντα", δεν πρόκειται να δει θεού πρόσωπο. Το ΠΑΣΟΚ με το αποτύπωμα του στις εκλογές θα δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επαναπατρίσει πολλούς... άσωτους ψηφοφόρους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι μπορεί να κάνει ο Κασσελάκης για να εμποδίσει τη διαδικασία εκφυλισμού του κόμματος του, είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη. 

Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι το έχει το ΠΑΣΟΚ και το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά θα γίνει πιο σκληρό τους προσεχείς μήνες. Μάλιστα, η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δούκα για τη δημαρχία της Αθήνας, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβα συνεργασίας, γιατί με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί, παρά μόνο αν τον απορροφήσει! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι σφυροκόπησε το ΠΑΣΟΚ επί Τσίπρα, τώρα ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία για να πάρει το ΠΑΣΟΚ το... αίμα του πίσω!

Το ΠΑΣΟΚ ήθελε μια τονωτική ένεση και την πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ανδρουλάκης θέλει να είναι αυτός που θα επιβάλλει τους όποιους όρους συνεργασίες στον Κασσελάκη και όχι το αντίθετο. Εν ολίγοις, μπορεί τα χθεσινά... πανηγύρια κάποιων, να βγουν... ξινά από κάθε άποψη. Είτε ως προς τη σύγκριση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως προς την αντίστοιχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον οι συγκρίσεις τείνουν να μην αντέχουν σε κριτική. Ίδωμεν... 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση Μητσοτάκη για το Πάσχα: Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί, βοηθάει και στη χώνεψη

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός για το Πάσχα δίνοντας έμφαση τόσο στα έθιμα όσο όμως και στον αθλητισμό και την καλή φυσική κατάσταση. Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτη...

Κασσελάκης: «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη λεβέντη μου» - Το τετ α τετ με τον Μητροπολίτη Κέρκυρας

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την Ανάσταση πήγε μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ και στενούς συνεργάτες του για μαγειρίτσα στο κέντρο της πόλης. Ο Στέφανος Κασσε...

Φόρτωση άρθρων...