Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Η Αχτσιόγλου και το σενάριο «αγρανάπαυσης» του Τσίπρα, πανίσχυρος ο Ανδρουλάκης αποψιλώνει τα βαρίδια στο ΠΑΣΟΚ και η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη στους επηρμένους  

Παρασκήνιο

To να επαινέσεις τον θριαμβευτή Μητσοτάκη ή να επιτεθείς σε έναν Τσίπρα που βρίσκεται στον πάτο, ούτε ταιριάζει στον Λυκαβηττό, ούτε και fair είναι.
Έτσι και αλλιώς οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, ο Μητσοτάκης θα ορκιστεί αυτοδύναμος πρωθυπουργός στις 26 Ιουνίου και ο Τσίπρας θα μας κουνήσει σύντομα «μαντήλι». Μάλιστα για κάποιους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερο, ο looser «άχαστος» επικεφαλής της Κουμουνδούρου να το κάνει πριν τις εκλογές. 
Και με ένα μεταβατικό αρχηγό – που μπορεί να φέρει και καλύτερο αποτέλεσμα - ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευθεί προς τις δεύτερες κάλπες. Σενάριο πάντως, και πρακτικά και πολιτικά «χλωμό», αφού ο στενός οικογενειακό κύκλος του Αλέξη, μετά το αρχικό σοκ, τον έπεισε να μην παραιτηθεί την Κυριακή το βράδυ και να το «παλέψει». Με στόχο ποιόν άραγε;

@ Αυτή την στιγμή δύο είναι οι τάσεις, σε γενικές γραμμές, που κυριαρχούν στο πολιτικό γκρουπούσκουλο πια, που φέρει την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη (και πλειοψηφούσα) είναι η «αφήστε τον Αλέξη να ολοκληρώσει πολιτικά τον κύκλο του με μια ακόμη ήττα και μετά τον διώχνουμε» και η δεύτερη, που την υποστηρίζουν και λιγότεροι αριθμητικά «σύντροφοι», είναι να «τελειώνουμε εδώ και τώρα με τον Τσίπρα» προτείνοντας έναν μεταβατικό επικεφαλής του κόμματος που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.
Σαν τον Γιάννη Δραγασάκη ας πούμε… 

@ Στο κύκλο του Τσίπρα πάντως, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, που είχε πρόσφατα αποκαλύψει η στήλη περί «αγρανάπαυσης» του πρώην πρωθυπουργού. 
Γράφαμε λοιπόν πριν μερικές μέρες πως υπάρχει και ένα σενάριο για το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα αφού εάν η διαφαινόμενη εκλογική τελικά αποδειχθεί συντριβή, θα προκαλέσει από μόνη της εξελίξεις και θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία θα ζητήσει ευθύνες και βεβαίως την παραίτησή του.
Δεν αποκλείεται στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει την τακτική της λεγόμενης «αγρανάπαυσης» που έχει εμπνευστεί ο Φλαμπουράρης.
Το σενάριο αυτό προβλέπει την παραίτηση από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά από ένα διάστημα όταν το κόμμα μπαχαλοποιηθεί να επιστρέψει ως… σωτήρας.
Βέβαια στην πολιτική δεν ισχύουν οι κανόνες της γεωπονικής και όταν απομακρυνθείς από την καρέκλα του αρχηγού χάνεσαι για πάντα.    

@ Με αυτά και με τα άλλα πάντως το βέβαιον είναι πως η πρώτη στον Δυτικό Τομέα Αθηνών  Έφη Αχτσιόγλου,  που, συν τοις άλλοις, έριξε και καμιά δεκαριά χιλιάδες σταυρούς στο «κεφάλι» της συντρόφισσας Ρένας Δούρου «ετοιμάζεται». Και αρκετοί πλέον είναι εκείνοι στην Κουμουνδούρου, που βλέπουν την έλευση της Έφης στην αρχηγία του κόμματος, νωρίτερα του αναμενομένου…   

@Την ίδια στιγμή μετά τις χαρές και τα πανηγύρια που προκάλεσε στην Χαριλάου Τρικούπη το εκλογικό αποτέλεσμα, ο δεύτερος αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών Ανδρουλάκης, δείχνει να έχει αποφασίσει να κινηθεί σε άλλη «γραμμή» κατά την διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου. Οι υψηλοί – καταγγελτικοί τόνοι κατά της «συστημικής Δεξιάς» και του «παρακράτους του Μητσοτάκη» θα εγκαταλειφτούν, αφού δεν απέδωσαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η κοινωνία όπως διαφάνηκε και από το double score της εκλογικής διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ επιζητά από την αντιπολίτευση ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ και όχι παρωχημένη μπαρουφολογία. Και το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τα… σαΐνια τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μέρα ασχολιόταν με τον ΒΟΘΡΟ του twitter, έχει στις φαρέτρες του ένα μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.
Με το οποίο ως φαίνεται θα πορευθεί, έχοντας το ως προμετωπίδα στον προεκλογικό του αγώνα.

@ Βεβαίως εάν τελικά αποφασίσει κάτι τέτοιο ο Ανδρουλάκης, που μετά τις εκλογές και ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ αισθάνεται και ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ είναι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα και ο κύκλος διαφόρων ξεπερασμένων συμβουλατόρων του στην Χαριλάου Τρικούπη (Λαλιώτης και Σία)…

@ Σε ότι τέλος έχει να κάνει με τον Μητσοτάκη, αυτό που εμείς συγκρατήσαμε από το μήνυμα του την νύχτα των εκλογών, είναι η σαφής προειδοποίηση του προς τους γνωστούς και μην εξαιρετέους παραγοντίσκους πέριξ του Μαξίμου να «ξεπεζέψουν» από τα.. ψηλά τους καλάμια. Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Μητσοτάκη είναι μόνο ένα για την επόμενη τετραετία: Πως θα περιορίσει την αναμενόμενη ΕΠΑΡΣΗ που θα επιδείξουν εκ νέου κάποια κυβερνητικά στελέχη…

@ Διψήφια ποσοστά ανόδου στους πρωταγωνιστές, έκρηξη τζίρου που θύμισε άλλες εποχές και καθολική ευφορία ήταν τα τρία χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι οποίες έδωσαν ένα καθαρό αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα στη χώρα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε με ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο ήταν το ισχυρότερο από τον Νοέμβριο του 2020, την εκλογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, χαιρετίζοντας τη διαφαινόμενη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογες.
Από τους μεγάλους ωφελημένους ήταν αναμφισβήτητα οι μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ, οι οποίες έλαβαν τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση από την επιτευχθείσα πολιτική σταθερότητα. Από κοντά ακολούθησε και η Mytilineos, η οποία ξεπέρασε σε αξία το όριο των 4 δισ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς η πολιτική σταθερότητα «ανοίγει» τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, εύλογα, εκτοξεύθηκε στο +12,47% και τις 991 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016. 

@ Η ακρίβεια εκτοξεύει τα φορολογικά έσοδα και... σώζει τον προϋπολογισμό. Και τα στοιχεία του α΄ τετράμηνου δείχνουν ότι σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τον Απρίλιο οι εισπράξεις έφτασαν στα 4,5 δισ. ευρώ και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε φορολογικά έσοδα. Έτσι, είναι... λογικό να σημειώνεται σοβαρή υπέρβαση στον στόχο, καθώς από πρωτογενές έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,43 δισ. ευρώ! Την  ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βλέπουν να κινείται χρήμα, αλλά στο τέλος της... ημέρας, στον λογαριασμό ή στην... τσέπη, δεν υπάρχει σάλιο. Μπορεί να έχουν υποχωρήσει οι επιβαρύνσεις από τα τιμολόγια του ρεύματος, ωστόσο, τα λεφτά... εξαφανίζονται πριν τελειώσει το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν μηχανές παραγωγής φόρων για το Κράτος και οι πολίτες είναι σε απόγνωση.     

@ Η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. («ΕΚΤΕΡ») προχώρησαν στην υπογραφή της χρηματοδότησης του επενδυτικού έργου της ΕΚΤΕΡ με την χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Το επενδυτικό έργο της ΕΚΤΕΡ, συνολικού προϋπολογισμού €53,3 εκατ., αφορά στην ανέγερση υπερπολυτελούς (ultra luxury) ξενοδοχείου 5 αστέρων στη θέση Άγιος Ιωάννης Πάρου.
Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα Εξωστρέφειας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και φέρει σημαντικό ύψος δαπανών Πράσινης Μετάβασης, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού €42,6  εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €21,3 εκατ., από πόρους του ΤΑΑ, και δανειακών κεφαλαίων, ύψους €21,3 εκατ. από την Τράπεζα Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της ΕΚΤΕΡ, ύψους €10,7 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

@ Απαρέγκλιτα τηρεί το πρόγραμμά της και τo guidance που έδωσε στους επενδυτές η Alpha Bank, σύμφωνα με νέα έκθεση της Deutsche Bank, η οποία εκτιμά πως τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα το α’ τρίμηνο θα συνεχιστούν, αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα €1,70, με 42% περιθώριο ανόδου και δίνοντας σύσταση αγοράς. Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η Τράπεζα στο επερχόμενο Investor Day στις 7 Ιουνίου θα αναβαθμίσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της σε μία σειρά από σημαντικά μεγέθη, βάσει του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου.
  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη περιφερειών για τη Νέα Δημοκρατία

Σε σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης προήδρευσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων της Νέας Δημοκρατίας σε ...

Ελ. Μελέτη: Δέχομαι χυδαία, ανεξέλεγκτη και απροκάλυπτη βία με αφορμή την υποψηφιότητά μου - Με λένε πόρνη και φασίστρια

Για χυδαία και απροκάλυπτη βία που δέχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει λόγο η Ελεονώρα Μελέτη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. «Με λένε πόρνη, φασίστρια, δολοφόνο, α...

Φόρτωση άρθρων...