Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η «αυτοδύναμη Ελλάδα» του Μητσοτάκη και οι κάλπες, το μεγάλο στοίχημα του Ανδρουλάκη και γιατί η Μαριλίζα θα είναι η νέα γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο πόλεμος στη Ρωσία, προκαλούν αποσταθεροποίηση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ειλημμένη απόφαση, η οποία όμως θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό κόστος.
Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να κορυφωθεί από το Φθινόπωρο και για αυτό η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει τις εκκρεμότητες. Και παρά την σημερινή, ξεκάθαρη θέση Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της τετραετίας είναι τόσο μεταβαλλόμενο το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που ο οριστικός χρόνος των εκλογών θα κριθεί στις αρχές φθινοπώρου.
Μέχρι τότε θα υπάρχει καθαρά εικόνα για το πως πήγε ο τουρισμός το καλοκαίρι, τι θα γίνει με την πανδημία και κυρίως πως θα διαχειρισθεί η Ευρώπη συνολικά και ειδικότερα η χώρα μας, την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. 
Θα υπάρχει βεβαίως και η «φωτογραφία της στιγμής», αυτή των δημοσκοπήσεων, και μάλλον τότε ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις, για τον χρόνο των εκλογών και τις πιθανές διορθωτικές κινήσεις στον εκλογικό νόμο.
Αφού αυτά τα δύο, εκλογές – αλλαγή εκλογικού νόμου πάνε «πακέτο».  

@ Το μόνο σίγουρό βεβαίως είναι, πως ο πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από το επικείμενο Συνέδριο του Σαββατοκύριακου. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί σε εξαγγελίες που ΔΕΝ θα απευθύνονται στο στενό κομματικό ακροατήριο αλλά στο σύνολο των πολιτών της χώρας. Ετσι μεταξύ άλλων αναμένεται ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στη ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας (εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό, Ουκρανία), στις πολιτικές για τους νέους (όπου θα ανακοινώσει μέτρα για τη στέγαση), στο κομμάτι της ασφάλειας, στην καθημερινότητα, δηλαδή το φιλικό κράτος για τους πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος και βεβαίως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οσον αφορά τις συνεργασίες και το θέμα που έχει ανοίξει για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, ο Μητσοτάκης θα μείνει σταθερός στον στόχο της αυτοδυναμίας, μιλώντας όμως παράλληλα για «αυτοδύναμη Ελλάδα».
Ενα σύνθημα που έχει στο επίκεντρο τη χώρα και όχι το κόμμα. 

@ Την ίδια μέρα στις 8 Μαΐου θα στηθούν και κάλπες στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τις προσδοκίες της νέας ηγεσίας να είναι ιδιαιτέρως υψηλές.
Οι κάλπες θα στηθούν προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εκλέξουν τις νέες Δημοτικές και Νομαρχιακές οργανώσεις , αλλά και τους αντιπροσώπους ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου.
Δίπλα στις παραπάνω κάλπες θα υπάρχει και εκείνη για την επιλογή του ονόματος. Με τα έως τώρα δεδομένα, τα μέλη θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στις εξής επιλογές: ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη  ή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ  αφού το  ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, φαίνεται τελικά να αποκλείεται ως επιλογή. 
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρες 07:00 – 19:00, ενώ για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία  απαιτείται υποχρεωτικά η καταβολή αντιτίμου ίσου με το ποσό του ενός ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας. 
Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να σπάσει των «φράγμα» των 100.000 συμμετεχόντων, και κυρίως να είναι περισσότεροι από αυτούς θα επιλέξουν μια βδομάδα μετά τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην ψηφοφορία παρωδία με μόνο υποψήφιο τον Τσίπρα. 

@ Χαμένος από χέρι είναι στην μάχη για την θέση του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Σπίρτζης. Η αιτία είναι πως «χωροταξικά» ο Σπίρτζης, και ως πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου επί ΠΑΣΟΚ, διαθέτει ανοιχτούς διαύλους με τον σκληρό πυρήνα της ομάδας Ανδρουλάκη (είναι σχεδόν όλοι τους μηχανικοί) και αυτό «πούλαγε» ως… προσόν του στον Τσίπρα. Το «σκληρό ροκ» όμως Ανδρουλάκη απέναντι στον Τσίπρα και η απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ οποιασδήποτε συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, «έκαψε» οριστικά το σενάριο Σπίρτζη για την θέση του Γραμματέα. 
Όλα δείχνουν, Μαριλίζα μπας και «τσιμπήσει» κανένας ΓΑΠικός παλαιοπασόκος ψηφοφόρος…          

@ Η στήλη παράλληλα έχει ενημερώσει τους αναγνώστες της για τη βαθιά απογοήτευση αρκετών «ΠΑΣΟΚογενών» αναφορικά με την έκβαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την συμπεριφορά της ηγεσίας του κόμματος ενόψει αυτού. Με άλλα λόγια, το «προεδρικό» μπλοκ δεν στήριξε κανέναν εκ των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ομνύει μεν στη διεύρυνση, αλλά αρκετά στελέχη που προέχονται από το ΠΑΣΟΚ τα αντιμετωπίζει ως... «συμμάχους μίας χρήσεως» και όχι ως στελέχη που θέλει να τα προωθήσει ώστε να ενσωματωθούν κανονικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Και αν διάφοροι... Μωραΐτηδες και Τόλκες κατάφεραν να γλιτώσουν από αυτή τη συμπεριφορά μπαίνοντας κάτω από τις φτερούγες του «πατερούλη των ΠΑΣΟΚων» του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, δεν ισχύει το ίδιο για τα στελέχη της «Γέφυρας»: δηλαδή, τους πρώην «εκσυγχρονιστές» (Μπίστης, Λιάκος, Παναγιώτου, Δανέλλης κ.α.), που επί μακρόν συμπορεύθηκαν με τον Κώστα Σημίτη και προσέγγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι εν λόγω, λοιπόν, αν και εκτιμούν ότι βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει ρήγματα στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, αντιμετωπίστηκαν ως «σύμμαχοι μίας χρήσεως». Εξ ού και ο Αντώνης Λιάκος παραμένει μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η απόφασή του να μην θέσει υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή είναι ενδεικτική της δυσφορίας και της απογοήτευσής του...

@ Μήλον της Έριδος για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα αποτελέσει κατά τα φαινόμενα η Κρήτη στις ερχόμενες εκλογές. Για διαφορετικούς λόγους, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής σκοπεύουν να δώσουν σκληρή μάχη για την επικράτηση. Ενδεικτικές των… διαθέσεών τους είναι οι πληροφορίες που θέλουν και τους τρεις αρχηγούς, Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη, να είναι υποψήφιοι σε κάποια από τις τέσσερις περιφέρειες του νησιού. Προκειμένου με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν την προσπάθεια για τη νίκη. Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια περιφέρεια σκέφτονται να είναι υποψήφιοι, το ενδιαφέρον θα ήταν να συμπέσουν.

@ Κακώς αναφέρεται ότι το μειωμένο έλλειμμα της περυσινής χρονιάς αυξάνει τα περιθώρια για την κυβέρνηση, έτσι ώστε να προχωρήσει σε έξτρα παροχές. Τα λεφτά έχουν ήδη «φαγωθεί», ενώ μέσα στους προσεχείς μήνες, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να μας ξημερώσει. Το διάστημα Μαίου-Σεπτεμβρίου, λόγω του τουρισμού μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των φορολογικών εσόδων, ωστόσο και ο επόμενος χειμώνας θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που πέρασε, λόγω του κορωνοΙού, αλλά και του φόβου των πολιτών, να βγουν έξω και να καταναλώσουν. Αφήστε που οι λογαριασμοί, ακόμη και αν δούμε μείωση των τιμολογίων τους επόμενους μήνες, έχουν γονατίσει τους πολίτες και δύσκολα θα συνέλθουν. Οι διακανονισμοί πάνε... σύννεφο και πλέον δεν έχει χαθεί το... λίπος, αλλά η κατάσταση χτυπάει άσχημα και τον μυικό ιστό. Στην κυβέρνηση κάνουν το σταυρό τους, να σταματήσει το κακό με τις τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί βλέπουν ότι το δυσμενές κλίμα θα τους πάει... καρότσι έως τις εκλογές.

@ Περισσότερα ποσά για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δώσει φέτος και τα επόμενα χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη, έχει διατεθεί το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα είναι η πρώτη στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η βιομηχανία. Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας στόχους για μείωση εκπομπών ρύπων, των ανακυκλωμένων πρώτων υλών, του νερού, των απορριμμάτων και άλλων. 

@ Δυναμικό μπάσιμο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ και με εγγύηση 70%, κάνει η Alpha Bank. Μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα “EGF”, οι επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καλύπτουν δαπάνες υλοποίησης επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων, καθώς και κεφαλαίων κίνησης. Η διάρκεια της χρηματοδότησης διαρκεί 10 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος, παρέχεται προνομιακό επιτόκιο, ενώ δίνεται και ευελιξία στην αποπληρωμή του, με πολλαπλούς τρόπους εξόφλησης.  

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Στη σύλληψη του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου για την πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου, προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές. ...

Φόρτωση άρθρων...