Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Η Καλλιθέα μπαίνει στο χάρτη των σύγχρονων μεγάλων πόλεων

Για τα σημαντικά έργα που γίνονται στην πόλη και για τις άμεσες προτεραιότητες του μιλάει σε συνέντευξη του στο Lykavitos.gr o δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος. 

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών ανέφερε: 

Κύριε Δήμαρχε φέτος κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, κάνατε νέα μεγάλη μείωση στα Δημοτικά τέλη για τις ευπαθείς ομάδες.

«Ο Δήμος μας προχώρησε σε νέες σημαντικές και μεγάλες μειώσεις κατά 75% των Δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, εφαρμόζοντας πριμοδοτουμενο τιμολόγιο για απόρους, οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες ,δικαιούχους Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα τους δημότες μας που πλήττονται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ρεύμα, την ακρίβεια και συνεισφέρουμε στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Έχουμε βελτιώσει πολύ σημαντικά την οικονομική κατάσταση του Δήμου και μπορούμε πλέον με ασφάλεια, παρά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, να υλοποιούμε τη κοινωνική μας πολιτική με θεμελιώδη αξία την αλληλεγγύη».

Είστε Πρόεδρος του ΣΥΔΝΑ (Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής), ποια είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα που εξασφαλίσατε;

«Έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται χρηματοδοτικά προγράμματα που εξασφαλίσαμε από τις ΟΧΕ/ ΒΑΑ (Oλοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) μέσω του ΣΥΔΝΑ (Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής) με συμμετοχή των δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, σε αγαστή συνεργασία με τους δημάρχους Γιάννη Φωστηρόπουλο και Ανδρέα Κονδύλη.

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και αν θέλουμε να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας , πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκέντρωση άμεσα.

Δημιουργήσαμε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ, μια βασική προεκλογική μας υπόσχεση, για δωρεάν παροχή επιχειρηματικών εργαλείων σε πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής μας.

To έργο θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας, με ανάδοχο την κοινοπραξία των εταιριών ICAP και Grant Thornton.
Παράλληλα ξεκινούν και άλλα δύο προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης 750 ανέργων και εργαζομένων, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ».

Πέντε χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τι σηματοδοτεί για την Καλλιθέα;

«Ένα έργο που άλλαξε την προοπτική της Καλλιθέας. Η πόλη μας μπήκε πλέον στο χάρτη του πολιτισμού της Αττικής και της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κάτοικοι της Καλλιθέας απολαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου και δραστηριοτήτων στην Αθήνα, μια έκταση 210 στρεμμάτων.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ συνέβαλαν στην αναδιαμόρφωση της περιοχής μας και του Φαληρικού μετώπου δημιουργώντας έναν τεράστιο νέο πόλο πολιτισμού, περιβάλλοντος διεθνούς αξίας και εμβέλειας».

Η Καλλιθέα μπαίνει στο χάρτη των σύγχρονων μεγάλων πόλεων

Ο σχεδιασμός των έργων σας σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

«Προχωράμε με γρήγορο ρυθμό, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Έχουμε καταφέρει παράλληλα με τα έργα που προγραμματίζουμε απευθείας από το Δήμο να χρησιμοποιούμε και σαν επιπλέον εργαλεία τα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάπτυξης, τις ΟΧΕ/ΒΑΑ ( Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις/ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) και το «Αντώνης Τρίτσης».

Κάναμε μια πολύ σοβαρή και απαιτητική προετοιμασία και υποβάλλαμε ώριμες και βιώσιμες προτάσεις στο «Αντώνης Τρίτσης» που θα αναβαθμίσουν αποτελεσματικά την πόλη μας.

Πρόκειται για προτάσεις με 14 έργα που αγγίζουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου, ύψους 12.400.000 ευρώ για την κατασκευή Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου στις παλιές εγκαταστάσεις των πλυντηρίων του ΙΚΑ δίπλα στην πλατεία Δαβάκη συνολικού προϋπολογισμού 14.855.800 ευρώ.

Ήδη έχουμε την έγκριση για τις Έξυπνες Εφαρμογές Πόλεων (Smart Cities), όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Δημοτική Συγκοινωνία με Ηλεκτροκίνηση (Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), αλλά και των ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανακύκλωση, κυκλική οικονομία.

Σε ώριμο στάδιο βρίσκονται μεγάλα έργα προϋπολογισμού 2.9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Η αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της Καλλιθέας, με το πρόγραμμα του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου,
  • Η ανάπλαση της πλατείας Δαβάκη
  • Ασφαλτοστρώσεις: Πραγματοποιείται ο τρίτος κύκλος για άλλες 43 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα

Κρίσιμο έργο για την ποιότητα ζωής είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από την Περιφέρεια Αττικής ,ο Δήμος μας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου, αναμένει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αλλά και την προκήρυξη της δεύτερης φάσης για να ξανακερδίσουν οι κάτοικοι της Καλλιθέας την παραλία που έχασαν με τα μπαζώματα πριν πολλές δεκαετίες.

Ταυτόχρονα δίνουμε τον αγώνα με στόχο η επέκταση του ΜΕΤΡΟ, να περιλαμβάνει την Καλλιθέα. Είναι πρωτόγνωρο η περιοχή που περιλαμβάνει τη νότια παραλία της Αττικής, το ΚΠΙΣΝ, το Ωνάσειο, δύο Πανεπιστήμια, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, να μην έχει γραμμή ΜΕΤΡΟ.

Στον απολογισμό του έργου σας ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν;

Η πόλη μας είχε μείνει πίσω και έπρεπε να τρέξουμε όταν μας ανέθεσαν την διοίκηση του Δήμου για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

To όραμα μας είναι να βάλουμε την Καλλιθέα στο χάρτη των σύγχρονων μεγάλων πόλεων με κύριο άξονα τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που προάγει την κοινωνική συνοχή, την προσβασιμότητα, την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της κλιματικής αλλαγής.

Ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων μας, ειδικά με οχήματα που αφορούν στην καθαριότητα.
θα καταφέρουμε να φτιάξουμε τον πιο σύγχρονο στόλο σε όλη τη χώρα.
Ξεκινήσαμε την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών με 36 εφαρμογές. Έχουν υποβληθεί ήδη 10.000 αιτήσεις και έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στον Δήμο κατά 20.000 μέχρι στιγμής.

Εγκαταστήσαμε ιδιωτική ασφάλεια στις πλατείες Κύπρου και Δαβάκη αλλά και στους δρόμους της πόλης με νυχτερινές περιπολίες με δυο οχήματα, ενισχύσαμε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα με δωρεά τριών περιπολικών αυτοκινήτων.

Ανακαινίσαμε τον ιστορικό χώρο-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης το σπίτι «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου.

Η Καλλιθέα μπαίνει στο χάρτη των σύγχρονων μεγάλων πόλεων

Παραδώσαμε πλήρως ανακατασκευασμένο, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Καλλιθέας το «Κόκκινο Σχολείο» το οποίο στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο. Ένα έργο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση, με πολλά προβλήματα που ξεπεράστηκαν από εμάς, με πολύ κόπο.

Πολύ σημαντικά τα αντιπλημμυρικά έργα για τις Τζιτζιφιές και του Χαροκόπου καθώς και η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών(KEYΔ) Καλλιθέας.

Είναι γεγονός ότι στον Δήμο Καλλιθέας είχαν πολλές δεκαετίες να γίνουν τόσα πολλά έργα και πλέον είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και πολύ καλές υποδομές».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρούγκαλος κατά Πολάκη μετά τις κατηγορίες για τη θέση στον ΟΗΕ: «Τοξικότητα και χυδαιότητα που δεν έπρεπε να υπάρχει»

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Παύλου Πολάκη. Για τη βαριά κατηγορία που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης προς το πρόσωπό του ότι είναι «αργυρώνητος» με...

Τι (δεν) δείχνουν τα γκάλοπ που συνεχίζουν να «τρέχουν», γιατί δεν φοβίζει η επόμενη μέρα της κάλπης τους Ανδρουλάκη και Κασσελάκη και το ξεφούσκωμα του Βελόπουλου

Δεν εντοπίζουν κάποια σπουδαία ανατροπή οι δημοσκόποι στις μετρήσεις που θα συνεχίσουν να «τρέχουν» σε εβδομαδιαία πλέον βάση μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η εικόνα για την Νέ...

Φόρτωση άρθρων...