Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων το 2024

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον, παρά μόνο στην περίπτωση εναλλαγής του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει την... μπάλα και μαζί με το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, προετοιμάζονται για να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να κάνουν άλλωστε και κάτι διαφορετικό, καθώς είναι ο τελευταίος θύλακας συντήρησης των ποσοστών αυτών των κομμάτων. Ιδίως για τη Νέα Αριστερά δεν ξέρουμε καν αν θα εκλέξει Ευρωβουλευτή ή αν θα μπορεί να μπει στη Βουλή το 2027.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το αριστερό μπλοκ δεν παρακολουθεί την πραγματικότητα, αλλά δεν θέλει κιόλας να παραιτηθεί από τη δική τους εικονική πραγματικότητα. Ιδίως ο Κασσελάκης, θα έπρεπε να είναι πιο... ανοιχτόμυαλος σε ζητήματα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά με αυτούς που έχει μπλέξει θα πρέπει να απαρνηθεί το παρελθόν τους στις ΗΠΑ, αν δεν θέλει να έχει ακόμη χειρότερη τύχη από αυτήν που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ απλά έχουν την ικανοποίηση της δεύτερης θέσης, ενώ η μικρή φθορά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, δεν εισπράττεται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA δείχνει τα ίδια ακριβώς.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις περιλαμβάνει ενδιαφέροντα ευρήματα και μηνύματα. Επί της ουσίας, οι πολίτες λένε στον Μητσοτάκη "προχώρα και μην κωλώνεις" στο θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Η ακρίβεια παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά η κοινωνία, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα στην καθημερινότητα του, δεν μπορεί να... αγνοήσει τους ύμνους του Economist, τις θετικές ειδήσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έγιναν δεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις, αλλά και τον... έρωτα που δείχνουν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, βλέπουν ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να στηρίξει τους πάντες, ενώ η χώρα έχει περάσει από μεγάλες δοκιμασίες τα τελευταία 4 χρόνια, από τις οποίες όχι μόνο βγήκε όρθια, αλλά και ενισχυμένη σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Το 2024, εκτός από τα... αυτονόητα για τα δημόσια οικονομικά και τους μακροοικονομικούς στόχους, πρέπει να είναι ένα έτος μεταρρυθμίσεων. Στην οικονομία πρέπει να "τρέξουν" τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η μείωση των επιτοκίων θα επιταχύνει την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ οι προσδοκίες για τις εξαγωγές και τις τουριστικές εισπράξεις, εξακολουθούν να είναι υψηλές. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις Ευρωεκλογές, όπου δεν πρέπει να... τσαλακωθεί. Τουτέστιν, ακόμη και αν χάσει 10 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο να φανεί ότι απειλείται από τα άλλα δύο κόμματα που διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Οι μεταρρυθμίσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα προωθηθούν εντός του 2024. Οι μισές μέχρι τις Ευρωεκλογές και οι πιο... σκληρές μετά από αυτές και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει και τις προσαρμογές στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποφασιστικότητα της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, των ελέγχων και των προστίμων, αλλά και από την ένταση των ελέγχων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Πάμε να γίνουμε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και είναι σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης, δεν ξέρει να κάνει... μισές δουλειές.

Σε επίπεδο κοινωνίας, ο κόσμος περιμένει να δει την ουσιαστική εφαρμογή των νέων διατάξεων του ποινικού κώδικα και το κατά πόσο αυτός μπορεί να... παραδειγματίσει τους παραβάτες και να αποτρέψει τους επίδοξους παραβάτες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το νέο επίπεδο στο οποίο έχει ανέβει η Ελλάδα, ούτε τις κινήσεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη. Για να το καταλάβετε, ο Μητσοτάκης παίζει σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ και οι υπόλοιποι κάθονται στο... καφενείο και απλά σχολιάζουν.

Ο Μητσοτάκης έχει ως αντίπαλο τα προβλήματα της χώρας και τίποτα άλλο. Οι φιλήσυχοι πολίτες θέλουν ησυχία, βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τους και προοπτική. Αυτά μόνο ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μπορούν να τα προσφέρουν ή να τα εγγυηθούν. Όλοι οι υπόλοιποι είναι λίγοι έως ανύπαρκτοι και αυτό το βλέπουν οι πολίτες. Τουλάχιστον αυτοί που έχουν ανοικτό μυαλό και ψηφίζουν, εκλέγοντας στο τέλος της ημέρας κυβερνήσεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Φόρτωση άρθρων...