Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Η «μαύρη Κυριακή» του Τσίπρα, τι αναμένει ο Μητσοτάκης από τους Αμερικανούς και τι αλλάζει στο ενεργειακό πεδίο μετά το big deal Χόλντερμαν - Βαρδινογιάννη

Παρασκήνιο

«Μαύρη Κυριακή» για την Κουμουνδούρου η χθεσινή, αφού από την μια είχαμε την ολοκλήρωση ακόμη ενός επιτυχημένου Συνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξέρχεται ΑΠΟΛΥΤΑ  ενισχυμένος μετά την ολοκλήρωση της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.
Ενώ από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ, κυριολεκτικά, ανοίγουν σαμπάνιες, αφού ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα πίστευε πως θα άγγιζε τις 170.000 ο αριθμός των συμμετεχόντων στις «πράσινες» κάλπες.
Ο Τσίπρας ηττήθηκε βαρύτατα  επικοινωνιακά χθες, αφού το διπλό μήνυμα του ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΥ Μητσοτάκη και του ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΥ Ανδρουλάκη λειτουργεί μόνο εις βάρος του.

@ Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που εξελίσσεται σε μια από της στρατηγικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Αμερική και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σηματοδοτεί την απόφαση της Ελλάδας για παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. 
Για τις αμερικανικές δραστηριότητες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί από τη Ρωσία με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκτοξεύει απειλές.
Στις συνομιλίες που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη σύγκρουση με τη Ρωσία και γι΄ αυτό θα απαιτήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και προκαλούν αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο.

@ Ο Νίκος Παππάς είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να πλασάρεται στο πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό ως εάν να μη συμβαίνει τίποτα. Άλλωστε, αυτή η τακτική έχει συμφωνηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα, που γνωρίζει πολύ καλά ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν στον τηλεοπτικό διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το παραλίγοι «ΣΥΡΙΖΑ channel» των βοσκοτοπίων της Ιθάκης ήταν συλλογικά ειλημμένες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Παππάς δεν περιορίζεται απλώς στο να δίνει πολιτικές συνεντεύξεις υπέρ της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ή στο να καταγγέλλει τον «ομόλογό» του υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέως, βεβαίως-βεβαίως...) για σκάνδαλα στο υπουργείο του.  Αυτό και εάν είναι θράσος…

@ Παρά τα όσα γράφονταν και λέγονταν περί μετακόμισης του Κώστα Σκανδαλίδη σε άλλη εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να αδειάσει η θέση και να τη διεκδικήσουν άλλα στελέχη, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να δώσει εκ νέου τη μάχη στην Α΄ Αθηνών. 
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται βουλευτής επί 30 συναπτά έτη, αρχικά στα Δωδεκάνησα και από το 2000 και μετά στην Αθήνα.
Όπως υποστηρίζουν καλά γνωρίζοντες τα πράγματα και τα τεκταινόμενα στην Α΄ Αθηνών, αλλά και αρκετοί εκλογολόγοι, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα, καθώς διαθέτει μεγάλο και σκληρό δίκτυο υποστηρικτών και κομματικούς πυρήνες σε όλα τα διαμερίσματα της εκλογικής περιφέρειας. 

@ Ο Δημήτρης Βίτσας για πολλά χρόνια έπαιζε τον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ των «προεδρικών» και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη κι όταν εντάχθηκε επισήμως στην «Ομπρέλα», θεωρούνταν περισσότερο «προεδρικός» και... λιγότερο αντιπολιτευόμενος. Ωστόσο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όπως μάθαμε η απόφαση του Βίτσα να παρουσιάσει εκείνος στο συνέδριο την πρόταση της «Ομπρέλας» προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στην Κουμουνδούρου –πολλώ δε μάλλον που η γενικότερη εσωκομματική κινητικότητα που αναπτύσσει ο πρώην γραμματέας του κόμματος καταδεικνύει την απόφασή του για «οργανική» ένταξη στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Τούτου δοθέντος, η στήλη εντόπισε και ειρωνικά σχόλια για το πώς ο Βίτσας «αποφάσισε να γίνει κομματάρχης στα 70 του», αλλά τα προσπερνά αντιλαμβανόμενη την άσχημη κατάσταση στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου...

@ Γράφονται διάφορα για το μέλλον του Νίκου Χαρδαλιά. Άλλοι τον θέλουν να κατεβαίνει υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, άλλοι τον δίνουν σίγουρο για τον Νότιο Τομέα και άλλοι για ευρωβουλευτή.
Ο ίδιος βέβαια  δεν επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει τίποτα. Προς το παρόν, ο Χαρδαλιάς έχει επικεντρωθεί στο έργο του στο υπουργείο και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να οργώνει όλη την Ελλάδα για θέματα των αρμοδιοτήτων του.  Μέχρι στιγμής στο Μαξίμου δεν έχει γίνει η παραμικρή συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του, αν και θεωρείται βέβαιον πως ο Νίκος Χαρδαλιάς ως καλός  στρατιώτης που είναι θα πάει όπου τον καλεί το καθήκον…

@ Οι θεσμικοί φορείς της αγοράς που στηρίζουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν ότι ο Μάιος θα είναι ένας... καλός μήνας, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί επαγγελματίες. Η αύξηση του βασικού μισθού, η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, η άρση των υγειονομικών μέτρων του κορωνοϊού και η μείωση των τιμών στα είδη του λιανικού εμπορίου, πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη εικόνα μέσα στον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, δεν περισσεύουν λεφτά για... πολυτελείς αγορές ρούχων και υποδημάτων, καθώς ο κόσμος... παραμιλάει με τους λογαριασμούς ρεύματος και σε λίγο θα πρέπει να πληρωθεί και ο ΕΝΦΙΑ. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Ρωσία και δεν συμμαζευτούν οι τιμές της ενέργειας, καλό είναι να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες οι παράγοντες του λιανικού εμπορίου. Αν μη τι άλλο, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν και περιμένουν το καλοκαίρι, μήπως και μπορέσουν και βγάλουν το κεφάλι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας... 

@ Σταθερά τιμολόγια το 2022, αποκλειστική αφοσίωση στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και μια πιο "πράσινη" εταιρεία, συνθέτουν το μοτίβο στο οποίο θα κινηθεί η ΕΥΔΑΠ, υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου Χ. Σαχίνη. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις, ενώ η διοίκηση είναι αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται από τη μεγάλη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

@ Την εξαγορά του 80% των μετοχών της ΡΒΜ, που αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες, ανακοίνωσε ο Όμιλος Sunlight, του επιχειρηματία Παναγιώτη Γερμανού. Η εταιρεία, με έδρα στη Βινιόλα της Ιταλίας, διαθέτει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και ανάπτυξη και στην κατασκευή καινοτόμων φορτιστών για μπαταρίες και ηλεκτρονικά συστήματα. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight Λάμπρο Μπίσαλα και από τους μετόχους της PBM, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της PBM Μαουρίτσιο Πελλόνι, διατηρεί μερίδιο 20% και θα συνεχίσει να ηγείται της λειτουργίας. 

@ Aλλάζει ριζικά το χάρτη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς η συμφωνία της Motor Oil για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Βεβαίως η ουσία για τον όμιλο της Motor Oil βρίσκεται στο σκέλος της συμφωνίας που αφορά στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελληνική αγορά, το οποίο περνά στον έλεγχο της εισηγμένης. Με τον τρόπο αυτό, η Motor Oil καθίσταται αυτόματα το νούμερο 2 της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας.
Ως προς τη δομή του deal, όπως έγινε γνωστό Μotor Oil και Reggeborgh έχουν συμφωνήσει για τη σύσταση νέας εταιρείας του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη. Ο Όμιλος Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών της νέας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στον Όμιλο Ελλάκτωρ. Η αξία της επιχείρησης για τη συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε στο 1 δις. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή στο 35%-25%-15% και ο Ανασχηματισμός, τα δύο κανάλια που αλλάζουν οριστικά χέρια και η νέα (;) γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Αν και στην Ελλάδα οι γιορτές και τα… πανηγύρια κρατάνε μόλις μερικές μέρες, το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη αποτυπωθεί στο σύνολο των δημοσ...

Χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελευταίες μετρήσεις, πρόσω ολοταχώς για την αυτοδυναμία

Σημάδια βελτίωσης κρίσιμων ποιοτικών στοιχείων για το κυβερνητικό στρατόπεδο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, προκαλώντας ικανοποίηση και ανεβάζοντας την αυτ...