Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Η νέα ευκαιρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Στη σκιά των δυσμενών εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται ενώπιον ενός σοβαρού ενδεχομένου μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας, δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ανοίξουν έναν αναβαθμισμένο δίαυλο επικοινωνίας για να συζητήσουν την πορεία των διμερών τους σχέσεων.

Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν ένα βήμα πριν από την πολεμική σύρραξη, ωστόσο οι διεθνείς εξελίξεις και η αδήριτη ανάγκη για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οδήγησαν στο τραπέζι του διαλόγου τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με φόντο έναν ιστορικής σημασίας κόλπο για τον ελληνισμό και το πέρασμα του στην επίμαχη περιοχή.

Μπορεί οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένουν, αλλά πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το ραντεβού των δύο ηγετών ως μία νέα ευκαιρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αναθέρμανση του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο συνιστά μια σοβαρή πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η Άγκυρα καλείται να την διαχειριστεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη ή έστω περιορίζοντας την έντονη προκλητικότητα και την ακραία φρασεολογία απέναντι στην Ελλάδα.

Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα έχει διαμηνύσει με σαφή τρόπο πως δεν κάνει βήμα πίσω στις πάγιες θέσεις της, αλλά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, στη βάση μιας θετικής ατζέντας που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών.

Γίνεται σαφές πως ενώ παραμένει ανοιχτό το μέτωπο στην Ουκρανία, η μείωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί ζητούμενο και στόχος για Ελλάδα και Τουρκία που βάζουν αμφότερες στη λίστα των προτεραιοτήτων τους την αντιμετώπιση των ισχυρών αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις που εκείνη έχει στους πολίτες.

Ο Ερντογάν συνεχίζει το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της χώρας του στην περιοχή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σχέδιο και αυτοπεποίθηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη "γραμμή" προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προσκεκλημένος στο δείπνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε μία πρόσκληση που αποτελεί έκπληξη προχώρησε η τουρκική προεδρία για το δείπνο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυ...

Νέες αιχμές Σπίρτζη κατά Κασσελάκη: Προφανώς δεν έχουμε υιοθετήσει το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε ξανά ο Χρήστος Σπίρτζης. «Νομίζω ότι η δική μας παράταξη, γιατί όλοι εδώ πέρα έχουμε μια πορεία και μια ιστορία, έχει πολλά πλεονεκτήματα κ...

Φόρτωση άρθρων...