Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η Ουκρανία, οι δημοσκοπήσεις, το… καλαματιανό του Τσίπρα και ο νέος κύκλος βεντέτας για το Ελληνικό

Και εκεί που γράφαμε χθες για μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας σε ότι έχει να κάνει με την σταδιακή υποχώρηση των διεθνών τιμών στα καύσιμα, ήρθαν οι ραγδαίες (και εξαιρετικά αρνητικές) εξελίξεις στην Ουκρανία να αποτελειώσουν την όποια πιθανότητα εκτόνωσης της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης. 
Χθες όλη μέρα σχεδόν ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με την υπόθεση της Ουκρανίας, αφού εκτός από τις  γεωπολιτικές επιπτώσεις, υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος να εκτροχιασθούν παντελώς οι τιμές στο φυσικό αέριο με ότι αυτό συνεπάγεται για τον νέο κύκλο αυξήσεων και ανατιμήσεων που θα προκαλέσει στην αγορά.
Το χειρότερο σενάριο είναι να διακοπεί πλήρως η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έλλειμμα στην τροφοδοσία, που θα είναι της τάξης του 10% έως 20%. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί σε αυτή την περίπτωση από φορτία LNG, μέσω τροφοδοσίας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP. 
Πολύ ζόρικη η «άσκηση» με τον Μητσοτάκη να κληθεί για ακόμη μια φορά να βγάλει λαγούς από το μανίκι…

@ Την ίδια στιγμή… καμπάνες και όχι «καμπανάκια» έχουν σημάνει για το Μαξίμου μετά τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων που έχουν λάβει στα χέρια τους οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αφού οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας αλλά και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που μαστίζει την αγορά ήδη καταγράφονται με αρκετά «μελανά» χρώματα στους δημοσκοπικούς δείκτες. Ειδικά στην μεσαία τάξη αλλά και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές η κατάσταση δείχνει πολύ δύσκολη για την Κυβέρνηση. Το μόνο θετικό (για το Μαξίμου) είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί την όποια φθορά, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που εμφανίζεται ανεβασμένο.

@ Και πώς να ανέβει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο επικεφαλής του Τσίπρας, όπως φάνηκε και χθες στον ΣΚΑΙ συνεχίζει να καλύπτει τον Πολακισμό αλλά και την ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ που εκπέμπουν συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται πολύ κοντά του; Που την ίδια στιγμή που η χώρα (και η Κυβέρνηση) δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την ακρίβεια και άρα έχουν πεδίον δόξης λαμπρόν να ασκήσουν σκληρή αντιπολίτευση, αυτοί συνεχίζουν  - με την ανοχή αν όχι την ΠΡΟΤΡΟΠΗ του Τσίπρα- τις άθλιες και αντιθεσμικές επιθέσεις τους στην Δικαιοσύνη;
Προφανώς για να ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ λειτουργούς της δικαιοσύνης, ενόψει του Ειδικού Δικαστηρίου που θα αφορά τις παρακρατικές μεθοδεύσεις που σχεδίασε το τότε καθεστώτος, στην υπόθεση της Novartis;                    

@ Παρεμπίπτοντος ο Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος πως μόνο αυτός χάνει με την σύγκρουση με τους μηντιάρχες και τους δημοσιογράφους φαίνεται πως σταδιακά το «γυρίζει» στο… καλαματιανό. Ψάχνοντας εναγωνίως γέφυρες με το σύνολο των ανθρώπων του Τύπου, που λόγω της προσωπικής του βεντέτας με το σύνολο των ΜΜΕ, βρέθηκαν μαζικά απέναντι του.  
 Έτσι μετά την χθεσινή του εμφάνιση στην πρωινή ζώνη του… βοθροκάναλου του Γιάννη Αλαφούζου, ετοιμάζεται να πάει και στο Mega του Βαγγέλη Μαρινάκη. 
Και να εμφανισθεί μέχρι και στην εκπομπή της… Δανάης Μπάρκα, που λέει ο λόγος.        

@ Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (σε επίπεδο Διαπλοκής) είχε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών και η επίθεση στο project του Ελληνικού που η αλήθεια είναι πως βαδίζει με βήματα… χελώνας. Πολλοί λοιπόν ήταν εκείνοι που είδαν πίσω από αυτό πρωτοσέλιδο, τα νέα επεισόδια της γνωστής βεντέτας των δύο κορυφαίων Ελληνικών οικογενειών  που προφανώς και δεν λέει να κοπάσει.
Τώρα γιατί η ΕΦΣΥΝ το έκανε πρώτο της θέμα είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Και εμείς σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούμε να υιοθετήσουμε διάφορα πικρόχολα σχόλια, που υπενθυμίζουν την οικτρή οικονομική κατάσταση της εφημερίδας…        

@ Κοντά στην απόκτηση της βιομηχανίας σοκολάτας ΙΟΝ βρίσκεται κατά πληροφορίες του  ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αφού στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την επικεφαλής της ΙΟΝ, Τίνα Κωτσιοπούλου. 
Το 2020 όμιλος της ΙΟΝ είχε κύκλο εργασιών της τάξεως των 118,9 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, και αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων ήταν 11,69 εκατ. ευρώ, από 14,26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2019. 
Εφόσον οι συζητήσεις έχουν θετική κατάληξη θα πρόκειται για μία ακόμα κίνηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την ανακοίνωση περί εξαγοράς της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε. – Viva με έδρα τη Λάρισα, η οποία βεβαίως αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά το αμέσως προσεχές διάστημα.
Υπενθυμίζεται  ότι το 1988 η Kraft Jacobs Sushard απέκτησε το 24,5% της ΙΟΝ, ποσοστό όμως το οποίο επανάκτησαν δέκα χρόνια αργότερα οι βασικοί της μέτοχοι και ειδικότερα ο τότε μεγαλομέτοχος της, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

(upd.) Πάντως με σημερινή της ανακοίνωση η ΙΟΝ δεν επιβεβαιώνει το deal.  

@ Μια νέα εποχή για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σηματοδότησε χθες η άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων του Δήμου Τρίπολης στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Παλαιοχούνη, η οποία θα εξυπηρετεί την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα. 
Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας (27 έτη). Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.).
Την εκκίνηση της Μεταβατικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, κατέστησε δυνατή η πρόσφατη υπογραφή της τροποποιημένης Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος για επίθεση Φλώρου: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γ...

Γραμμένος για την επίθεση από τον Φλώρο: «Δέχθηκα γροθιές – Με έπιασε από τον λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα»

«Δεν έχω να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, λίγο μετά την κατάθεσή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔ...

Φλωρίδης κατά ΠΑΣΟΚ για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα γίνετε πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νέο δικαστικό χάρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κάνει λόγο για «εθνικό...

Φόρτωση άρθρων...