Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Η πορεία της οικονομίας και το πολιτικό κλίμα στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές

Οικονομία, ακρίβεια και καθημερινότητα αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα μέχρι τις εθνικές εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα το 2023.

Η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία σύνθετη κατάσταση με έντονα στοιχεία πολυπλοκότητας και μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού οι πολίτες βρίσκονται ήδη στα όρια τους, όπως καταγράφεται και από τα ευρήματα των μετρήσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο εσωτερικό των υπολοίπων κομμάτων γνωρίζουν πως η τσέπη του καταναλωτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν.

Η πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των αδύναμων νοικοκυριών αλλά και της μεσαίας τάξης και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το χρονικό σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή βελτίωσης της κατάστασης, αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται από το πρωθυπουργικό γραφείο, λαμβάνοντας υπόψη πως ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών μετρά αντίστροφα και ο πήχης για το κυβερνών κόμμα έχει τεθεί ψηλά.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη που δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3,8% περιγράφουν με ρεαλισμό τις συνθήκες για την τρέχουσα χρονιά, η οποία αν και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, εντούτοις η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική καριέρα του Πρωθυπουργού, ο οποίος καλείται να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια σε ένα δύσβατο και ανηφορικό δρόμο μέχρι τουλάχιστον την επόμενη εκλογική χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται σε μια παρατεταμένη εγρήγορση με αναγκαίες ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των μέτρων στήριξης των μη προνομιούχων και της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που στο τέλος του τούνελ θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένταξη σε επενδυτική βαθμίδα.

Αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος του οικονομικού επιτελείου που μετά και από την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων από το ΔΝΤ θα σηματοδοτήσει την οριστική απελευθέρωση της χώρας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης: Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη ισότιμα

«Εάν στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό, να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοντύνει επιτέλους την αλαζονεία του 41%, εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά τ...

Φόρτωση άρθρων...