Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Η προφητική συνέντευξη του Θεόδωρου Πάγκαλου στους «Νέους Φακέλους»

Παρασκήνιο

Εφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αφήνοντας πίσω του μια γεμάτη πολιτική καριέρα. Θήτευσε 31 χρόνια ως βουλευτής, ανέλαβε υπουργικές θέσεις και συζητήθηκε όσο λίγοι, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα.

Σε μια εξομολογητική και προφητική συνέντευξή του εν μέσω της κρίσης, στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» το 2012, είχε μιλήσει για την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική δράση, για την κατανομή της ευθύνης και για τη σημασία της αυτογνωσίας.

«Τι κόμμα είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος σήμερα;»

«Δεν είναι κόμμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έχει αποσυρθεί από τη Βουλή. Τον γνωρίζω καλά», απαντούσε με εύθυμη σοβαρότητα, αποκαλύπτοντας πως στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ «με μεγάλη δυσκολία».

«Στην πολιτική ζωή υπάρχουν κοινής σοφίας πράγματα. Common wisdom, που λέει ο Γκάλμπρεϊθ, και αυτό επικρατεί. Μερικές φορές είναι αλήθεια αυτό που λέει η κοινή γνώμη, άλλες φορές ψεύδη εντελώς άσχετα με την πραγματικότητα, και επικρατούν μερικές φορές και προπαγάνδες. Αυτό που έχει επικρατήσει ως κοινή σοφία στην Ελλάδα είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή. Δεν πιστεύω ότι αυτό αποδίδει την πραγματικότητα, πιστεύω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πράγματι κολοσσιαία ευθύνη για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, δηλαδή για τα κρατικά ελλείμματα και για το χρέος που προέκυψε από τη συσσώρευσή του. Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτή η ευθύνη είναι μοιρασμένη στο ένα και στο άλλο κόμμα. Ομως θεωρώ ότι και όλα τα άλλα κόμματα του πολιτικού συστήματος -πολιτικό σύστημα είναι τα κόμματα και οι πολίτες που ψηφίζουν όλα αυτά τα κόμματα- έχουν ευθύνη, γιατί όλα αυτά τα κόμματα ζητούσαν πάντα περισσότερα, επιζήμια πράγματα – πελατειακές σχέσεις μεγαλύτερες, πιο πολλούς διορισμούς, πιο πολλές παραχωρήσεις, φορολογικές (…) Οι κομμουνιστές, ας πούμε, στη Βουλή ζητούσαν κάτι περισσότερο από αυτό που ήταν διατεθειμένα τα δύο μεγάλα κόμματα να εκχωρήσουν εις βάρος των δημόσιων οικονομικών. Και από εκεί και πέρα και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι βολεύτηκαν μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, χρησιμοποίησαν σχέσεις για να τροφοδοτήσουν το πελατειακό σύστημα. Δεν μπορώ να πω, δηλαδή, ότι ο πολίτης είναι τελείως ανεύθυνος.

Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι θα είχε μεγάλη σημασία αυτή η εκδήλωση αυτογνωσίας. Αν κάποιος διηγηθεί αυτή την ιστορία που σας διηγούμαι εγώ, η οποία προφανώς αφορά και εμένα. Την ιστορία, δηλαδή, του πελατειακού κράτους. Της διαφθοράς που οδηγούσε σε διορισμούς, σε υπερβολικές δαπάνες και σε μείωση των εσόδων του κράτους, με αποτέλεσμα να πέσουμε στα ελλείμματα και στο χρέος. Αν κάποιος διηγηθεί αυτή την ιστορία, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από το να πει “με συγχωρείτε πάρα πολύ που τόσα χρόνια δεν έκανα αυτό που έπρεπε”. Εγώ το λέω με μεγάλη ευκολία, αλλά τι σημασία έχει; Ξέρετε, η συγγνώμη αυτού του είδους μπορεί να είναι και μια θεατρική εκδήλωση, να είναι θεατρικού χαρακτήρα. Να είναι ένας τρόπος για να μπει κανείς με μια μικρή βουτιά, κομψή και τσαχπίνικη, στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να βγει και να συνεχίσει τα ίδια. Και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές στην πολιτική μας ζωή».

Τι είχε πει για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «νέο ΠΑΣΟΚ», είχε απαντήσει: «Οχι, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κατ’ εξοχήν συντηρητικό κόμμα. Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυταρχικό κόμμα, μεταχειρίζεται ως μέθοδο τον τραμπουκισμό και τη συκοφαντία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έκτρωμα της πολιτικής ζωής πιστεύω και, για μένα, ορισμένες εκδηλώσεις του είναι παραπλήσιες των εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δεξιοί τρομοκράτες οι οποίοι είναι καταδικαστέοι και αριστεροί τρομοκράτες οι οποίοι είναι επαναστάτες και επαινετέοι. Δεν το πιστεύω αυτό. Οι τρομοκράτες είναι όλοι τρομοκράτες και οι τραμπούκοι είναι όλοι τραμπούκοι. Και δεν έχει καταδικάσει ούτε μία φορά ο κ. Τσίπρας τους τραμπουκισμούς των στελεχών και των μελών τους που έχουν διαμορφώσει μέσα στο οποίο «άνθισε» η Χρυσή Αυγή. Ο Τσίπρας είναι ο κηπουρός του θερμοκηπίου εις το οποίο άνθισε η Χρυσή Αυγή».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπίρτζης: Κακώς δεν αποδοκιμάστηκε η στάση Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ - Βλέπω δύο Κασσελάκηδες, να ξεκαθαρίσει ποιος θα επικρατήσει

Τέτοιου είδος συμπεριφορές είναι καταδικαστέες δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για τον Παύλο Πολάκη στη σκιά του επεισοδίου που είχ...

Συρεγγέλα: Ο κ. Πολάκης εκφράζει το παρελθόν, αυτό που ως κοινωνία θέλουμε να το αφήσουμε πίσω

«Έχει καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, το τι ακριβώς πρεσβεύει ο κ. Πολάκης», τόνισε η Μαρία Συρεγγέλα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή του...

Φόρτωση άρθρων...