Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, τι λένε τα στοιχεία με φόντο την επόμενη μέρα

Σε θετική τροχιά έχει μπει η ελληνική οικονομία, με τους σχετικούς δείκτες να προκαλούν αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για την προοπτική της επόμενης μέρας.

Μπορεί οι αναταράξεις λόγω της πανδημίας αλλά και του κύματος ακρίβειας εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας να είναι μεγάλες, ωστόσο η μεθοδική δουλειά που έχει ξεκινήσει από το 2019 και έπειτα έχει δημιουργήσει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μια ανθεκτική βάση πρώτα για την ανάκαμψη και ακολούθως για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο για να κάνει το σχέδιο του πραγματικότητα, δηλαδή τα κονδύλια που προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τη σωστή πορεία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών επιβεβαιώνει και ο ESM, ενώ υπενθυμίζονται και οι προβλέψεις της Κομισιόν που έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,9% την τρέχουσα χρονιά.

Άλλα επιμέρους στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη δυναμική όπως λ.χ ο δείκτης της ανεργίας ο οποίος από 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο, ενώ ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010. Επιπλέον, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη μια σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων, καθώς εντός της περασμένης χρονιάς λειτούργησαν για πρώτη φορά σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατέγραψε ιστορικό υψηλό, αφού διαμορφώθηκε σε 39,89 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε  σύγκριση με το 2020.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται όπως και τα έσοδα από τον Τουρισμό, ενώ παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί  όπως η Microsoft, η Pfizer, η Volkswagen, η Boehringer, η CISCO και η JP Morgan επενδύουν στην Ελλάδα.  

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε, εντούτοις ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιμετωπίζει έντονη πίεση από τη ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά.

Εδώ εντοπίζεται και η μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο, καθώς σε μία κρίσιμη πολιτικά περίοδο καλείται να αναζητήσει τις ενδεδειγμένες λύσεις για την ανακούφιση της κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καιρίδης: Απαράδεκτη η απόφαση του Ερντογάν να κάνει τέμενος τη Μονή της Χώρας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σχολίασε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος τη «Μονή της Χώρας» χαρακτηρίζοντας...

Φόρτωση άρθρων...